Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lubomirlz - специалист
Колеги давайте акъл от къде да взема някакво свредло за метал 22-23-24 мм :? (по възможност от Пловдив) Имам едно табло за ремонт и трябва да му направя около 20 дупки за да монтирам сигнални лампи, бутони и др. подобни щуротии.
Няма възможност таблото да се демонтира, трябва да пробивам на място.
Приемам и други идеи за направата на отворите.

Форума ще го прегледам в неделя така че си пишете на воля :-D
sspoko - специалист
Според мен търси някаква представка тип "бор щанга" този диаметър и на ръкъ със свредло ще е меко казано трудно.
lenko71 - специалист
Боркорона за метал. В Бриколаж или Практикер трябва да има. Предполагам ще струва 20-30лв (заедно с държача), но това е начина.
inspo - майстор
Със сигурност не става с обикновенно свредло за метал .
Но има и други начини освен боркорона .
Може да се пробият отворите и с обикновенна дрелка , но свредлото трябва да е с изтънена опашка и заточено на паричка ( ръбовете режат само в края си )
Другия начин е с това

Прикачен файл

konus-za-metal.jpg
konus-za-metal.jpg (9.5 KиБ) Видяна 8597 пъти
8180 - майстор
В съседна фирма за шкафове съм виждал комплект приспособления за такива отвори. Работи като щанца - мъжко/женско, без ток.
Сигурно е скъпо, но може някой съсед да услужи.
kuzo - специалист
Стругар или фрезист би ти помогнал според мене :)
torbalan - Дървен философ
стругара работи на струг, а фрезиста - на фреза...
все неудобни за целта инструменти...

ако трябва да се дупчи на ръка - някаква боркоронка и яка машина...
много мамата и търпение...
mirk - майстор
Или духане с електрожена :lol: като няма с какво и до там ще я докара човек. После може да ги позаглади малко с флексче и обла пила отвътре. Правил съм го преди време и стана, обаче отворите бяха ф50.

За 20 дупки да си купи конусно свредло за 30лв. :shock: много скъпа ще излезе дупката. :lol:
Тани - модератор
mirk написа:
За 20 дупки да си купи конусно свредло за 30лв. :shock: много скъпа ще излезе дупката. :lol:
Е какво - под левче на отвор! Може спокойно да влезе в цената за труд , а инструмента все пак не е за еднократна употреба и си остава!
lubomirlz - специалист
Благодаря ви за мненията, най-вероятно ще търся конусно свредло, не са проблем 30 лева за него (ще си изплати парите) :)
Вариянта с електрожена го знам, но не ми се прибягваше до него, другото което се сещам е да обиколя отвора с свредло ф 3-4 мм но става доста бавно и за 20 отвора ще има да си играя цял ден :-D
Ами това е положението ще се търси боркона за метал или конус :)

Тема "Пробиване на отвори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: