Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ge6aaaa3 - специалист
Интересува ме метода и нужните материали за калайдисване на желязна ламарина. Идеята е припоя да се ползва вместо кит.
koldi811 - специалист
ge6aaaa3 написа:
Интересува ме метода и нужните материали за калайдисване на желязна ламарина. Идеята е припоя да се ползва вместо кит.
така,за целта ,ще ти трябва бензинова лампа или горелка на газ,поялник голям меден,нишадър-продава се в аптеките,СОЛНА киселина и калай.намазваш с четка мястото,което,ще се запоява с киселина хубаво да няма ръжда,топлиш хубаво поялника след това го търкаш хубаво в нишадъра слагаш и калай малко и търкаш да стане калайдисан след това калайдисваш ламарината.. това е :)
MamaMy - майстор
Ако наистина ще ползваш калая за кит, както на старите коли, технологията е по-различна. Ползва се парцал напоен с биволска лой. Подобно е на запояването на муфите на телефонните кабели. Малко е трудно за разказване. Трябва да се покаже.
ge6aaaa3 - специалист
MamaMy написа:
Ако наистина ще ползваш калая за кит, както на старите коли, технологията е по-различна. Ползва се парцал напоен с биволска лой. Подобно е на запояването на муфите на телефонните кабели. Малко е трудно за разказване. Трябва да се покаже.
Ако има някакво клипче или снимки, ще съм благодарен. :roll:
lecki - специалист
Виж някои баи мангал калаиджия на живо :-D

Обикновенния аспирин също е мого добър за запояване
но преди всичко добро почистване и добро нягряване.
Успех!
MrMurdjo - майстор
Ганосарите - циганите калайджии - обикновено при калайдисване (ганосване) на медни съдове, нагряват съда до температура на топене на калая и го разтриват с парцал/конци, обилно натопени в нишадър. Последният при нагряване се разлага и се образува солна киселина. Може да се ползва и гасена с цинк солна киселина или разтвор на цинков двухлорид. Има и готови флюсове по големите магазини, където се продава професионална техника за заваряване и запояване.
Всички тези флюсове са агресивни и ако не бъдат след това отстранени и неутрализирани, желязото много бързо ще ръждяса.
Нанасянето на дебел слой калай не е лесна работа, ако повърхността не е хоризонтална.

Тема "Калайдисване на желязна ламарина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: