• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Gek - специалист
Колеги моля някой да ми обясни като на прост човек каква е разликата м/у едното и другото.
Купувам значи днес мивка за кухненски плот метална. С мен си взех едно магнитче, на евтините турски и китайски мивки не реагира, на немските мивки над 200 лв. лепне!? Направо съм в тъча в момента, взех немска дето магнита лепне и не мога да си обясня защо, на нея пише CrNi 1810.
Junak - майстор
Gek написа:
Колеги моля някой да ми обясни като на прост човек каква е разликата м/у едното и другото.
Купувам значи днес мивка за кухненски плот метална. С мен си взех едно магнитче, на евтините турски и китайски мивки не реагира, на немските мивки над 200 лв. лепне!? Направо съм в тъча в момента, взех немска дето магнита лепне и не мога да си обясня защо, на нея пише CrNi 1810.
Какво те притеснява - CrNi 1810 е означението на неръждаемите стомани по международен стандарт DIN 17006
profy - специалист
Хромникеловата стомана аустенитен клас с търговско означение 18/10, често наричана медицинска неръждавейка/стомана, по нашите означения 08Х18Н10Т, съдържа Хром 17-19 %, Никел - 9-11 %, Титан 0,5-0,7 % и въглерод 0,8 %, е много устойчива на химически реактиви. Лесно се обработва и заварява.
Мартензитният клас неръждаеми стомани е значително по-твърд от предния и могат да бъдат магнитни.
Феритния клас неръждаеми стомани е по-мек от мартензитния и са магнитни.
Мартензитният и феритният клас съдържат Никел 1-5 %, а Хром 10-30 %,
което ги прави също неръждаеми, но магнитни.
Съществува и дуплексен клас неръждаеми стомани, по-просто казано смес от аустенитна и мартензитна стомана, явно ще са повече или по-малко магнитни.
Мартензитните неръждаеми стомани в бита се използват за производство на прибори за хранене.
"ИНОКС" - неръждавейка, от фр. inoxydable.
bigdragon - майстор
Junak написа:
Gek написа:
Какво те притеснява - CrNi 1810 е означението на неръждаемите стомани по международен стандарт DIN 17006
Притеснителното е, че въпросната стомана е аустенитна, а тези стомани са немагнитни.
Някой в случая лъже и това не е магнита...
profy - специалист
bigdragon написа:
...
Притеснителното е, че въпросната стомана е аустенитна, а тези стомани са немагнитни.
Някой в случая лъже и това не е магнита...
Не виждам състоятелни аргументи в какво се състои притеснителното и в кое лъжата.
Означението 18/10 се отнася до химическия състав,
но не и за структурата на стоманата,
която се определя от диграмата на състоянието на желязовъглеродните сплави,
а също и последвалите термични операции, напр. отвръщане.

В нито един стандарт по света не знам да съществува изискване за структурата,
това е въпрос на производствена технология,
имал съм случаи с руска стомана преди години, цитираната по-горе,
при едни пратки да проявява магнитни свойства, в други - не, логично дуплексна структура.
Химическите съоръжения бяха произвеждани и вероятно все още работят,
без да се съобразяват с магнитните свойства и аустенитно-магнезитната структура.
masterval - майстор
Добър въпрос!
Имам комплект готварски щипки на Цептер, пише 18/10, едната я лови магнита, другата не...
Също така руски комплект хранителни прибори - вилицата и ножа ги лови, лъжицата - не!
А при мивките има един такъв момент - води се инокс, но в метала има и мед и всякакви други неща, а не само 18/10. И като прекалиш с търкането, започва да жълтее...
petkov_75 - специалист
Я и аз да се запиша!Както стана ясно,между инокс и неръждавейка няма разлика,освен в името! :-D
MrMurdjo - майстор
И между имената няма - просто едното е превод на другото. А в западните езици вероятно идва от латински, защото е едно и също и на френски и на английски, за другите езици трябва да проверявам.
Инокс е модерна чуждица внесена от хора, които не владеят добре родния си език или целят да внушат, че става дума за нещо по-различно.
Gek - специалист
ОК приемаме, че м/у двете наименования няма разлика, просто едното е чуждица. Тогава някой може ли да обясни защо в магазина за мивки магнита не ловеше най-евтините боклуци, а на по скъпите мивки от реномирани марки теглеше, много слабо но теглеше. Ако има значение използвах неодимов магнит от хард диск.
Единстеното нещо което ме успокои беше, че като се прибрах вкъщи установих, че магнита лепне и по комина на камината ми, който също е неръждавейка.....
profy - специалист
Gek написа:
...защо в магазина за мивки магнита не ловеше най-евтините боклуци, а на по скъпите мивки от реномирани марки теглеше, много слабо но теглеше....
Това е обяснено по-горе с структурата на сплавта - аустенитната структура е немагнитна,
а останалите са магнитни.
Минималното количество никел, който трябва да се добави към хромова стомана, за да се преобразува напълно феритната структура в аустенитна е 8 %.
Цената на никела на световния пазар е много висока 16 000 - 17 000 щ.д./т, достига до 28 000 щ.д./т.
поради тази причина се търси добавяне на минимално необходимото количество никел, или заместването му - пълно или частично.
Азотът е също много мощен аустенитообразуващ елемент, но като газ може да бъде добавян в ограничено количество.
Други аустенитообразуващи елементи, използвани като заместител на никела, са манганът и по-рядко медта, молибденът - също, но той е скъп метал.
Мангановите неръждаеми стомани обаче трудно се обработват и са неподходящи за битово предназначение.
С въвеждането на тези легиращи елементи към хромовата сплав може частично или напълно да се замени никела.
А какво добавят китайците не е известно, диаграмите на състоянието на многокомпонетни сплави съвсем не са известни.
Известно е само, че Китай е световен производител на редки метали.

Феритната структура не напълно се преобразува в аустенитна при легиране с никел, поради стремеж да се прибавя минимално необходимото количество за постигане на технологическа пластичност и обработваемост, поради което скъпите неръждаеми стомани запазват слаби магнитни свойства.

Евтините неръждаеми стомани са легирани с евтини елементи в предостатъчно количество, поради което е налице пълно превръщане на ферита в немагнитен аустенит.
  • 1
  • 2

Тема "Каква е разликата м/у ИНОКС и НЕРЪЖДАВЕЙКА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: