Колеги, става дума за стара трансформаторна машина, българско или руско производство. Произхода е неизвестен, тъй като няма марка, а само модел, който гласи "ЕЗУ 160"(до 160А е). В нета не намирам никаква информация. Според мен, това е някакъв стар модел на Кракра, понеже забелязах, че има същата шпилка за замасяване като на техните апарати и надписа до нея е със същия шрифт и подобно съдържание, само че при мен не се чете целия. Почти всички надписи по алуминиевия капак са избледнели. Кутията му е пластмасова и оранжева на цвят, формата наподобява паралелепипед близък по пропорции с тия на куб.
Идеята е да го закупя и ползвам за любителски цели(врати, работни маси, строителство и всякакви самоделни конструкции). Състоянието му през последните 5 години е било неработещо, поради опити да се реже с него ламарина в миналото. Отлежавал е така, а наскоро аз го отворих и отстраних проблема, който беше в устърклемата свързваща захранващия кабел с първичната намотка. Нямаше опечен кабел, просто захранващата фаза(нулата) беше извадена. Може и сечението да не е било достатъчно, защото беше поразнищен и каквото е правело верига да е изгоряло. Скъсих, усуках и калайдисках многожилните проводници и стегнах здраво. Едва след това пробвах и си работеше на всички степени, само на 75 ампера не винаги заработва, най-вероятно ключа е нагорял и тряба да се разглоби и почисти.
Като цяло идеята на тази тема е да разбера каква е тази машина и дали е от "хубавите" български/руски електрожени, или лоши няма
Гледах доста, и в нета. Най-евтино намирам Кракра 160А за 300лв без ДДС, но това ми се струва малко нереална обява, спрямо масовите такива за 400-450лв. Въпросния апарат от темата съм се уговорил да го заплатя на 150лв и като гледам, за под 300лв нищо по-добро не може да се купи. Забелязах, че Raider предлагат 200А електрожени за ~200лв, но с тия алуминиеви намотки сигурно този ток се постига при много по-малко натоварване отколкото 160-те ампера на въпросния електрожен втора ръка. Предполагам, че и качеството на заварките няма да има нищо общо
Заслужава ли си да надя още 300-350лв за нова Кракра или инвертор на Вики 145А, или да карам с този за сега. Май разликата в парите не оправдава достатъчно разликата в качеството
Освен това е и криза 
Идеята е да го закупя и ползвам за любителски цели(врати, работни маси, строителство и всякакви самоделни конструкции). Състоянието му през последните 5 години е било неработещо, поради опити да се реже с него ламарина в миналото. Отлежавал е така, а наскоро аз го отворих и отстраних проблема, който беше в устърклемата свързваща захранващия кабел с първичната намотка. Нямаше опечен кабел, просто захранващата фаза(нулата) беше извадена. Може и сечението да не е било достатъчно, защото беше поразнищен и каквото е правело верига да е изгоряло. Скъсих, усуках и калайдисках многожилните проводници и стегнах здраво. Едва след това пробвах и си работеше на всички степени, само на 75 ампера не винаги заработва, най-вероятно ключа е нагорял и тряба да се разглоби и почисти.
Като цяло идеята на тази тема е да разбера каква е тази машина и дали е от "хубавите" български/руски електрожени, или лоши няма

Заслужава ли си да надя още 300-350лв за нова Кракра или инвертор на Вики 145А, или да карам с този за сега. Май разликата в парите не оправдава достатъчно разликата в качеството