Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
shotik - майстор
На газовата бутилка на кола се скъса болт от стягащите сондата към газовата бутилка.Резбата е М5 мм и затова със свредло Ф 2 мм и после с друго Ф 4 мм разпробих остатъка от болта.Опитах се да почистя резбата или по точно да я възстановя ,но метчика се счупи вътре под нивото на равнината на фланеца,а отворът е глух.
Поне за сега аз повече не мога да направя нищо,но ако някой от София знае и може да го извади ,нека пише.
За да се извади метчик от тази ситуация, съм чувал, че има инструменти, ама с дебели цени... по-скъпи са от бутилката поне два-три пъти. Не познавам някой, който си го е купил... С почукване с тънък пробой, подбъзикване и клещи с тънки челюсти си е опасничко - ГАЗ има там, а и е на неудобно място в колата....
Може би: разпробий отвор до този, нарежи си нова резба, но внимайвай пак да не счупиш метчика. В глух отвор трябва да се подбират подходящи метчици... ама и те са дебели:( Успех!
shotik - майстор
Бутилката е свалена от колата и сондата е премахната,няма проблем за работа,ще разгледам дали има място на сондата където да се пробие друг отвор и нареже резба,но се съмнявам при изпитване на бутилката след две години ,дали ще я пуснат за работа с това "подобрение",затова ми се иска метчикът да бъде изваден.Последното ще е да се запъти към Надин ,може да погледна какво е максималното налягане ,но което може да издържи.Не е подходяща за резервоар на компресор ,защото пробното изпитване е на 3.0 Мpa.
valkovv - помощник
shotik написа:
Бутилката е свалена от колата и сондата е премахната,няма проблем за работа,ще разгледам дали има място на сондата където да се пробие друг отвор и нареже резба,но се съмнявам при изпитване на бутилката след две години ,дали ще я пуснат за работа с това "подобрение",затова ми се иска метчикът да бъде изваден.Последното ще е да се запъти към Надин ,може да погледна какво е максималното налягане ,но което може да издържи.Не е подходяща за резервоар на компресор ,защото пробното изпитване е на 3.0 Мpa.
Колега,
Потърсете цех с обемна ерозийна машина. Там ще могат да ви извадят метчика.

Успех!
lubomirlz - специалист
Точно за компресор си е много добра, 3 мегапаскала са 30 бара, с компресора до колко ще я надуваш, най-много 6-7 бара :)
velsi - Почетен майстор
Вадил съм счупен 5 милиметров метчик чрез прорязване с Дремел и диамантено зъболекарско борче. Не беше много лесно, но стана.
profesionalist_wood - майстор
Чакай MitakaDKK,колко ще рече цената на подобен инструмент? Предполагам има алтернативни китайски на по-ниска цена.
teon - специалист
...опитай да вкараш в каналите на метчика три стоманени телчета с възможно най-голям диаметър и усуквайки ги обратно на часовата стрелка, опитай да развиеш метчика...
profesionalist_wood написа:
Чакай MitakaDKK,колко ще рече цената на подобен инструмент? Предполагам има алтернативни китайски на по-ниска цена.
profesionalist_wood, при нас правим, така както го написах по-горе, ако не стане: при скъп детайл - обемна ерозия, при евтин детайл - брак, при възможност - съседен отвор.

За инструмента за вадене на метчици, един колега ми беше казвал, че го е виждал в каталог на Искар, цена по спомен около 200 евро. Не чупим чак толкова често метчици за да си заслужава такава инвестиция... не съм се интересувал за аналози.

Тема "Изваждане на счупен метчик от глух отвор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: