• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
crez - майстор
Имам обикновен пернишки електражен,имам желението да го приспособя и за работа като миг-маг с СО2. На теория знам че са необходими мощни диоди,дросел,телоподаващо устройство с електронна платка,специална ръкохватка и бутилка с СО2. Предимствата на този туиниг са няколко:- стария електрожен можеш да го използваш с обикновенните обмазани електроди,но благодарение на дросела и диодите можеш да заваряваш качествено чугун и неръждавейка. Та, въпроса ми е може ли някой да ми помогне със схема и технически данни на елементите за ъпгрейдването на пернишката пляка.
velsi - Почетен майстор
И аз имах подобна идея, но мой приятел, който с това се занимава ми каза, че не може да стане. Причната е в това, че трансформаторите за електрожен и за СО са с коренно различни. Най-вече самата характеристика, не само тока и напрежението. Това имам аз като информация, ако някой е на друго мнение нека да каже.
evdoki - специалист
Знам че от електрожен става аргонов апарат,но за телоподаващо несъм чувал. Инъче ще ми е интересно и на мен, дали ще се включиш до 400 лв.-толкова струва ново
gss - специалист
Evdoki е прав, от електрожен става най-добре само ВИГ (аргон апарат) диоди грец, кондензатор, дросел и бренер (горелка). Обаче най-добре е да се изведе изхода от към 1/2 - 2/3 от края на вторичната намотка на електрожена. Бренерите започват от към 120 лева, вентил 40-100 лв. аргон бутилка под наем.
Общо взето ако всичко купуваш може да минеш с 300 лева :o
Стефан - майстор
gss написа:
Evdoki е прав, от електрожен става най-добре само ВИГ (аргон апарат) диоди грец, кондензатор, дросел и бренер (горелка)....
Общо взето ако всичко купуваш може да минеш с 300 лева :o
Май нищо не става :? Пробвал съм какво ли не! ВИГ / волфрам+инертен газ/. Освен, че горе-долу може да работи с базични електроди, освен с рутилови, за друго не става. Нито с диоди схема Грец, нито с кондензатор, дросел и т.н. Заводското изпълнение е най-доброто, и никакви самоделки не могат да достигнат желаните характеристики. Който иска, да ми вярва. Който не иска, може да пробва!
gss - специалист
Има "по-гениален" начин да заваряваш! Докато си преглеждаш архива намерих едни сайт който преди време ме хвърли от коня.
Един японец си е направил бъги като всичко е заварявал с електроди - може да видите на http://livefreely.ld.infoseek.co.jp/e/index_e.html
Ако погледнете внимателно заварките - изключително грозни и според мен некачествени - определено камикадзе по рождение :shock:
И чак днес като прегледах внимателно сайта разбрах защо :? Ами нашия човек е заварявал с два-три включени последователно акумулатора :-D
И се замислих след като става с електроди то за миг-маг ще бъде още по-лесно. Нужно е само да се добави телоподаващото!!!
Вие какво мислите?
gss - специалист
Стефане, пробва ли да намалиш напрежението на вторичната намотка? В аргон дъгата има по-ниско напрежение почти съвпада с
напражението на Миг-маг. Срещал съм по руските сайтове доста писания за включване на Виг към миг-маг без промяна.
velsi - Почетен майстор
Интересно колко ли време ще работи. И как ще регулираш тока?
gss - специалист
При 55 Ач нов акумулатор и ако използваш 100 А теоретично би издържал 20-тина минути. Регулирането може да стане с подобно на тролеибусните пружини-съпротивления.
dragnev1 - напреднал
от обикновен електрожен можеш само да направиш правотоков агрегат за заваряване с грец но с мощни диоди :?
  • 1
  • 2

Тема "Приспособяване на обикновен електрожен в МИГ-МАГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: