• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
SongBird - специалист
Здравейте,

Пратиха ми един dxf файл уж като шаблон за един елемент. Проблема е, че го отворих с няколко програми - каквото излезе от гугъл сърча - и в нито една от тях не видях размери. Възможно ли е да са ми пратили нещо дето да няма размери? Как мога да разбера? Да купувам AutoCAD само заради това не ми се струва разумно... Предполагам другия вариант е файла да се отваря от някоя металорежеща машина и там вече да си има размери... Засега не искам да питам човека, дето ми го прати, поради някои причини - тоест засега съм сам...

Другия въпрос е къде в Бургас мога да изрежа 5мм стомана 25CRMo4 във формата на бъбрек и с три дупки за болтове? И откъде мога да купя стоманата?

Мерси за помоща :)
8180 - майстор
Corel Draw! и под. могат да измерят - по-старите версии импортват Аутокад. По-новите направо отварят, НО размери, гладкост на линиите, затвореност на контурите трябва да се прегледат - не винаги са коректни!
Възможно е да не са ти пратили РАЗМЕРНИТЕ ЛИНИИ. Въпросът е дали получаваш нужните размери на графиката.
Не съм се задълбочавал, нещо зависи от версиите на Када и настройките там. Моите контрагенти напоследък пращат в .pdf - сравнително успешно.
Вероятно, няма как да си сигурен без консултация с автора на файла - поне един размер за сверка.
На теб какъв краен формат ти трябва?
Колегите в CNC темите също могат да помогнат.
SongBird - специалист
8180 написа:
Де факто не зная. Някакъв с който после да мога да отида на плазмено рязане и да ми го отрежат...
8180 - майстор
Еми трябва да се изясни - с изпълнителя и да се направи връзката с поръчителя.
Ако не се лъжа СО лазерите се справят с 5мм стомана, освен, ако това конкретно обзначение не крие нещо специално. Намира се вече и водно, водно/абразивно като насока за търсене.

При необходимост, мога да помогна с конверсиране на файла, при изясняване на подробностите, за които пиша.
П.П. Хонорар - 1 бира. :)
MrMurdjo - майстор
Практически всички САМ програми, с които се подготвя задача за CNC машина - рутер, лазер, плазма - работят и отварят DXF формат.
Ако е направен правилно, размери не му трябват - машината повтаря точно контура. С плазма точността не е много голяма, поради особеностите на плазмената струя и вариращата ширина. На лазер може да стане много точно. Зависи все пак какъв толеранс е допустим и каква точност се гони.
Ето една свободна програма, с която могат да се отварят DXF файлове. При това с нея може да се проектират и прости 3D детайли.
http://www.emachineshop.com/machine-sho ... ge752.html
Mc Queen - специалист
SongBird написа:
8180 написа:
Де факто не зная. Някакъв с който после да мога да отида на плазмено рязане и да ми го отрежат...
Това е формата на файла, който ти трябва.
Зарежда се в машината и старт. Тя си разчита файла и ти изрязва контура.

Този, който ти е изпратил този файл си е проектирал детайла в някакъв друг формат, оразмерил си го е както му е харесало, и го е конвертирал в DXF, за да е готов за изпълнение.
Мисля, че и да го отвориш не можеш да промениш нищо по него.

Аз например използвам SolidWorks, с нея:
1-во Проектирам 3D модел
2-ро На този модел правя стандартен чертеж. ( не помня в какъв формат беше )
3-то Може и да конвертирам чертежа ( без размери ) в DXF, за да го дам за рязане.
Иначе чертежа може да се конвертира и в PDF , и още много други формати ( но само за разглеждане )
Корекции не могат да се правят.

Така, че си търси изпълнител.
А той може и да има от даденият материал на разположение, и да не ти се налага да го търсиш.
Успех.
angelfilev - специалист
Mc Queen написа:
SongBird написа:
8180 написа:
Това е формата на файла, който ти трябва.
Зарежда се в машината и старт. Тя си разчита файла и ти изрязва контура.

Този, който ти е изпратил този файл си е проектирал детайла в някакъв друг формат, оразмерил си го е както му е харесало, и го е конвертирал в DXF, за да е готов за изпълнение.
Мисля, че и да го отвориш не можеш да промениш нищо по него.

Аз например използвам SolidWorks, с нея:
1-во Проектирам 3D модел
2-ро На този модел правя стандартен чертеж. ( не помня в какъв формат беше )
3-то Може и да конвертирам чертежа ( без размери ) в DXF, за да го дам за рязане.
Иначе чертежа може да се конвертира и в PDF , и още много други формати ( но само за разглеждане )
Корекции не могат да се правят.

Така, че си търси изпълнител.
А той може и да има от даденият материал на разположение, и да не ти се налага да го търсиш.
Успех.
Проблема е, че ако в SolidWorks мащабът на листа (не на някоя проекция) не е 1:1 при запис на .slddrw като dwg или dxf мащаба също няма да е 1:1.
Винаги посочваме един контролен размер, който оператора на CNC след проверка премахва.
За по-сигурно в AutoCad построяваме и една временна линия с посочения размер, защото с инструментите за оразмеряване в AutoCad евентуална грешка в мащаба няма да проличи.
Ако колегата SongBird е сигурен в мащаба, файла му е готов за водно или лазерно рязане. Може и на плазма, но доста неточно.
В случая най-лесно и просто е SongBird да си изпрати файла на някой (за мен на filev_an@abv.bg). Ще му сложим размери и върнем в pdf формат например.
SongBird - специалист
MrMurdjo написа:
Ето една свободна програма, с която могат да се отварят DXF файлове. При това с нея може да се проектират и прости 3D детайли.
http://www.emachineshop.com/machine-sho ... ge752.html
С тази програма се отвори и се виждат размери - явно си ги има вътре във файла. Страхотно, много благодаря!!!

Сега, това като го отметнах, малко помощ с материала. Дали ще има някакъв шанс да намеря такава (5мм лист,25CRMo4) стомана на прилична цена? В смисъл гугълвам из интернета и в общи линии трябва да си призная, че при Ангел Стоилов не мога да се ориентирам, при металснаб пак леко се омайвам, в steel.bg също. Изглежда речника ми просто не е достатъчно, че да се оправя.

Това което ми трябва е примерно 50см*40см, 5мм дебел лист стомана или най-близкото до него (всъщност чудесията е приблизително 8см*15см, а аз искам между два три комплекта по две да излезе от цялата работа, но ме е срам да питам за парче 30см*16см :) )

Та, някакви идеи?
Mc Queen - специалист
Проблема е, че ако в SolidWorks мащабът на листа (не на някоя проекция) не е 1:1 при запис на .slddrw като dwg или dxf мащаба също няма да е 1:1.
Винаги посочваме един контролен размер, който оператора на CNC след проверка премахва.
За по-сигурно в AutoCad построяваме и една временна линия с посочения размер, защото с инструментите за оразмеряване в AutoCad евентуална грешка в мащаба няма да проличи.
Ако колегата SongBird е сигурен в мащаба, файла му е готов за водно или лазерно рязане. Може и на плазма, но доста неточно.
В случая най-лесно и просто е SongBird да си изпрати файла на някой (за мен на filev_an@abv.bg). Ще му сложим размери и върнем в pdf формат например.[/quote]

Да така е.
За мащаба забравих да пиша.
Както и да е.
Но, този, който му е направил файла, сигурно е съобразил и това.
Щом го е конвертирал в изпълним DXF формат
Можем само да гадаем.
MrMurdjo - майстор
SongBird написа:

Това което ми трябва е примерно 50см*40см, 5мм дебел лист стомана или най-близкото до него (всъщност чудесията е приблизително 8см*15см, а аз искам между два три комплекта по две да излезе от цялата работа, но ме е срам да питам за парче 30см*16см :) )

Та, някакви идеи?
Не си посочил от къде си, но ако си където има склад на тези фирми, отиди на място. Аз така правя, отивам в Ангел Стоилов и обяснявам каква стомана търся по описание, а хората ми посочват и стесняват избора до една-две марки. И аз не ги познавам, никога не съм изучавал тази материя, но досега винаги са били отзивчиви, като попитам.
В листата им въпросната стомана е само на кръгли пръти, но е възможно да имат аналогична листова, но с обозначение по друг стандарт.
  • 1
  • 2

Тема "Плазмено рязане на стомана?И по точно с какво да отворя dxf" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: