Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
zandor - специалист
Така с няколко думи от няколко месеца се занимавам да правя различни проектчета с китайски електрожен, разграфен е до 160а - т.е не е от най-малките дето за нищо не стават ами е от тия дето малко по стават :) .
Въпроса ми е съвсем конкретен и не е свързан с произхода на електрожена. :razz:

Когато заварявам два детайла, ми прави впечатление, че когато токът е настроен 80А за 2мм и 115А за 3,25мм електрод, материалът си "харесва" едно място от двата детайла и се лепи там на топка - това го установявам след като изчукам шлаката.Т.е. заварките изглеждат добре, но като изчукам виждам една топка между двата детайла или съответно две топки материал между двата детайла и често връзка между двата детайла няма налична заварка.
Също така съм пробвал да правя заварка с 2мм при 55А - става съпер на вид, държа електрода под защитната среда, правя дълъг хубва на вид шев, дъгата се пали по-трудно разбира се но аз вече нямам проблеми с това. И всичко е супер докато не изчукам заварката - отдолу нема ниокй!!! :? направо оставам без думи, при ниски токове става така все едно материала се изпарява някъде.
При по -високи токове който по всички указания и наръчници се водят вече прекалено високи за съответните електроди - 100-110А за 2мм, 130-150А за 3,25мм, ситуацията се подобрява, поне прилепваемостта към детайлите е добра - личи си как материала от електрода буквално се е впил в детайла - продължава да е на късмет въпроса със свързването на двата детайла. Изглежда като чели материалът от електрода предпочита да се лепи по детайлите отколкото да се натрупва помежду им и да се слепва.
Почти винаги се налага причукване, изчистване с четка и повторно заваряване.
Държа да подчертая че тук става дума за работа при спазване на всички елементарни условия - отстояние между детайлите под 1мм, добре захваната маса и т.н.
Основно заварявам квадратни профили с дебелина на стената 2мм и ламарина 1,2мм, винкел с дебелина 3мм.
Също така държа да кажа че отговори от типа - електрожена е кйтайски боклук не ме задоволяват, защото очевидно проблема не е от липса на мощност, при проба с 3,25мм електрод с 150А по показания на електрожена(не се знае действително какъв е тока) обмазката на електрода започва да почернява и да гори - което говори верочно за много висок ток - т.е с две думи проблем с тока няма.

Та въпросите ми са два и са следните:
Какви са вашите наблюдения по този въпрос, особено за тези който са с обикновени електрожени, излиза че колкото по-висок ток толкова по-добра прилепваемост и хомогенност на заварката!
втори:
Има ли някаква характеристика която да отличава обикновен промеливотоков електрожен от друг обикновен променливотоков електрожен освен изходният ток?
трети:
С какво ще се подобри работата ако електрожена се направи правотоков.
Моля без отговори - "няма смисъл", въпроса ми е чисто технически, с какво остоянния ток ще помогне за по хомогенна и по добре прилепнала заварка.
stancho123 - специалист
Аз на вилата колко работя съм свършил с едно такова китайче ,че не е истина ,но като си вземеш инвертор ще разбереш разликата.
Заварка се прави 2,5мм електрод 110ампера ,ако лепне 115мм и ако гори много около 100ампера.
Това което описваш е типично за скапани електроди или нисък ампераж.
:)
Аз дори не разбирам как заваряш нещо с 55ампера 2мм електрод, ама айде...
Хвани някой заварчик стар да ти покаже и обясни ,защото явно не си разбрал добре ,единствения проблем е в ниския ампераж или ако е висок и пак е така в електродите.А ако всичко е супер и електродите са хубави и амперите са 110 ,значи проблема е в теб. :-D
griffin - майстор
Значи ако електрожена си е обикновен траф там освен тока няма какво да нагласиш( не съм спец) но просто трафа сменя тока който подаваш на електрода при инверторните има честоти на тока който се подава характеристики глупости които се определят от електрониката но при обикновенните електрожени такива гъдели няма. Занчи мойте наблюдения от стария ми АС електрожен е че ако заварявам с прекалено тънък електрод детайла не може да се провари нормално и не става здрава заварка. Пробвай да вдигнеш дебелината на електрода с който заваряш детайлите(тока си го настрой така че да ти е ок), аз обикновенно заварявах с ток съвсем малко над минимума за съответния електрод. Заварката винаги ми се налагаше да я повтарям тук там (просто не съм заварчик) :-). С ДС електожена с който се оборудвах в момента като че ли майсторлъка е по малко който е изисква заварката става едва ли не като по учебник само трябва да следиш да не заваряваш с прекалено тънки електроди защото като пилнеш заварката и провара е много малък :-) или го няма иначе ако не пилиш заварките всичко изглежда ок.
И аз съм заварявал с електроди на по 30 години които не са съхранявани правилно нито са сушени. Пробвай с малко по дебел електрод и виж как ще стане.
shtaiga - напреднал
stancho123 написа:
Аз на вилата колко работя съм свършил с едно такова китайче ,че не е истина ,но като си вземеш инвертор ще разбереш разликата.
Заварка се прави 2,5мм електрод 110ампера ,ако лепне 115мм и ако гори много около 100ампера.
Хвани някой заварчик стар да ти покаже и обясни ,защото явно не си разбрал добре ,единствения проблем е в ниския ампераж или ако е висок и пак е така в електродите.А ако всичко е супер и електродите са хубави и амперите са 110 ,значи проблема е в теб. :-D
??????????? Как с 2.5 ще заваряваш на 110А?????????Нещо скалата не ти е в ред ,ама хич.110А си е за 3.25......
pansim - майстор
Аз като любител-заварчик ще кажа следното:
1. Не гледай скалата с тока, защото има много голяма вероятност да не отговаря на действителния ток
2. Намери добър заварчик да ти направи настройка на тока спрямо електрода и да ти покаже основните неща. Вярвай ми, има много голям ефект.
3. Започваш да заваряваш, пак да заваряваш, и още да заваряваш.
Иска си практика. Това е.
Успех.
griffin - майстор
Скалата е оринтировъчна при всички случаи, дори и на по некитайските :-) аз ампредите ги гледам само да се ориентирам качвам или свалям ампеража. Единственния показател ми е електрода дали лепне и дали не гори прекалено бързо :-). Човека има практика ще си го настрои просто да пробва с малко по дебел електрод на материала който заварява. Аз в началото като тествах ДС инверторите направих бая се чудих що не става заварката докато не турих 3.2 електрод и работата заспа :-).
stancho123 - специалист
shtaiga написа:
stancho123 написа:
??????????? Как с 2.5 ще заваряваш на 110А?????????Нещо скалата не ти е в ред ,ама хич.110А си е за 3.25......
На винкели 4мм и малко отгоре си заварявам 110ампера.
На профили както казва колегата 95-100ампера.
Това е ,не знам от електрожена ли е какво е...
Електрод 3 най-много държи ,с по големи не успява.
Имам го от 8години ,изплатил се е много над стойноста му.
Поне 10кутий от 5кг съм изгорил с него.Имало е дни в който е работил нон стоп поне 2-3часа с почивка да сменя електрода и да отида до другото място за заваряване.

На инвертора заваряма с около 10ампера по малко.
Оранжев на който пише POWER взех го за 500лв 200ампера.
Работил съм и с 4мм на желязо много дебело ,поне 3см да го слепя за друго и проблеми не е имало.
Имам го от 4години.
stancho123 - специалист
Че аз дори с малък ампераж работя на машината вижте какво пише.
Това трябва да е ампеража...

Прикачен файл

DSC_7892.jpg

Прикачен файл

DSC_7891.jpg

Прикачен файл

DSC_7890.jpg

Прикачен файл

DSC_7889.jpg
gogo7777 - майстор
С какъв електрод заваряваш :?: На каква полярност :?: Какво заваряваш :?: За да ти става на топка отдадения материал, означава, че нямаш опит. Другото което е, че не водиш правилно ваната (стопилката) и или не спазваш ъгъла на нанасяне на метала. Описал си добре ситуацията, но не е достатъчно за адекватен отговор :-D . Положението на копчето за тока е най-последния фактор от заварката :-D
zandor - специалист
Айде, появи се и първият "умен", отговор.
с какъв ли електрод мога да заварявам освен 6013..
с каква ли полярност мога да заварявам AC!!!
какво заварявам също съм описал.
" Описал си добре ситуацията, но не е достатъчно за адекватен отговор :-D" - на мен ситуацията ми е достатъчно ясна по отношение на техниката. Накарай и най-големия майстор да направи постоянен заваръчен шев между квадратен профил с дебелина 2мм и ламарина 1,2мм и да видим дали ще успее.
Между другото може ама на 50А, а там както съм обяснил елект няма.
:drinkers:

Тема "Въпрос от начинаещ зависимост ток/дебелина електрод/заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: