• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
zimel - специалист
Здравейте колеги заварчици, Дядо Коледа ми донесе подарък едно Buddy Tig 160 и маска warrior на ESAB. Сега го чакам да ми достави и бутилка с аргон + редуцир вентил.
Искам да ви попитам какво ви е мнението за тези машини, трябва ми да заварявам 1-2 мм. неръждавейка. Да, знам, че е китайче но нямам възможност за фрониус.

Какви изненади да очаквам от него и маската ?
agj - майстор
Да ти е честито!Със здрави да си я ползваш ,безпроблемна и успешна работа ти желая! Машинката според мен е добра,не съм имал възможността да работя с такава но вярвам че няма да имаш никакви проблеми!Та какво като е китайска!?Китайска,китайска ама е Есаб ! Така че, наслаждавай се на новата са придобивка ! :partyman:
stivemaster - майстор
Имаме такъв във фирмата, като електрожен е пълен болкук.Изключително твърда характеристика и напълно незабележимо действие на функциите хот старт ,арк форс и особено анти стик.
Като аргон също, непостоянна дъга и бързо нагаряне и износване на електрода .Не знам дали нашия като бройка се отличава но .....
agj - майстор
Ами нищо друго не ни остава освен да изчакаме впечатленията на zimel за Бъдито !
Само искам да отбележа че залепването и трудното палене на базичните електроди не е от машината а от неопитността на заварчика!Не веднъж и не в една тема сме споменавали че дори и с маркова машина електрода пак може да лепне и да не пали ! :rolleyes: Всичко си е дО ръчичка ! :razz: Та същото нещо може да се каже е за работата с ВИГ!
П.П.stivemaster ! Е па можеше да му честитиш новата придобивка ....поне .... !
stivemaster - майстор
Можех, ама мисля че ще е подлизурско, ако знам за какво става въпрос, да го "сапунисвам" че не се е прекарал.А относно занаятчийските ти сравнения, ще ти кажа че имаме и "Кади" и 7 други електрожени и дори моят домашен IMS1700 е по добър.През живота си съм "пипал" поне 20 различни електрожена,заварял съм и със стоманени електроди, така че мога да си съставя мнение не бери грижа.
Ако опитваш да омаловажиш това което съм написал, не знам ослуга ли мислиш че му правиш на колегата?

Аз на питащия само ще кажа,да потърси Данчо от ДЕЛ в София и да даде някой лев, да му сменят там дросела и някои други работи, за да може да работи както трябва машината (ако може на този модел разбира се),ние не сме пробвали.
zimel - специалист
Благодаря ви за мненията, като си взема шишето с аргона и вентила ще нарежа малко тръби и ....ще видя за какво става въпрос.
Курсовете съм ги карал 96-та година, сега ми трябва практика и нов изпит за защитаване на степен.

По пинцип за черно и неръждавейка би трябвало да става и СО2 за защитен газ.

agi, благодаря ти за пожеланията, като ти гледам арлекидския подпис може и да сме се срещали по обектите.
gogo7777 - майстор
По пинцип за черно и неръждавейка би трябвало да става и СО2 за защитен газ.
Не не става. За спорта обаче може да пробваш :-D . Ползвай само чист аргон, универсален е. Когато електрода е нетопим се ползва инертен, а не активен газ.
agj - майстор
По добре като си вземеш шишето с аргона,да си го пробваш с него ,не си прави експерименти с СО2 ....че нали има съмнения от колегата за качествата на мишината .....!
zimel - специалист
Качествата на машината ще ги видя и с чист аргон, но ми стана интересно защо да не може и с СО2 ?.

На телоподаващото съм заварявал, естествено с неръждаема подавъчна тел, откъде идва разликата?
agj - майстор
zimel написа:
Качествата на машината ще ги видя и с чист аргон, но ми стана интересно защо да не може и с СО2 ?.

На телоподаващото съм заварявал, естествено с неръждаема подавъчна тел, откъде идва разликата?
Ми не може !Защото газа е активен и има "участие" в заварката при МАГ процеса.При ВИГ процеса служи само за защита .
П.П.Ама ти като искаш си пробвай !Аз съм си правил експеримент само с газова смес при която обаче аргона е в доста по голям процент от СО2-то -заварка се получи и то не толкова лоша та дори и без шупли (е поне невидими) НО износването на електрода е в пъти по бързо. :rolleyes:
  • 1
  • 2

Тема "Отзиви за аргонов апарат на ЕSAB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: