Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
hristov1 - специалист
Здравейте искам да направя ремонт на стария парапет защото е много грозен мога да заварям но нямам въображение искам да допълня някъкви елементи от ковано желязо или направо да го махна с флекса и да си направя нов.. Имате ли някъкви идеи?
Тук ще постна един сайт от който ще закупя железарийте незнам дали имам право ако не да се изтрие :) Терасата е малка 2х1м Ето го и сайта: http://varna.hefest.bg/ ето и няколко снимки. Поздрави:)
Форума е супер! :partyman:

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

3.jpg
hristov1 - специалист
И за да съм точен че без размери не става размерите са :

Прикачен файл

terasa.png
terasa.png (37.87 KиБ) Видяна 2982 пъти
chapara - майстор
Почисти го, обработи го против ръжда, боядисай и си сложи армираните стъкла залепени с полиуретаново лепило. Така ще е най безболезнено, бюджетно и ще пази завет :wink:

Явно тръгна по стаите, ама излезна чак на балкона :-D :roll: :lol:
profy - специалист
Парапетът е добре направен, не го разваляй. Направо е готов за художествено произведение.
В празните полета 60х44 см в ъглите разположи по една ЕС-ка, симетрична или не, както ти хареса,
а в средата - голям цвят, има с размери около 20 см, 30 см. Изобщо това е мое виждане, но определено ЕС-ките създават много приятно впечатление от всички други елементи.
Разгледай каталог на елементите от ковано желязо - има много в мрежата, които се предлагат в голямо
разнообразие, избери си елементите и горе-долу ги нарисувай в мащаб. Два-три ескиза са достатъчни.
Фирмите предлагат и готови заварени елементи, но цената е доста висока.
По нататък те съветвам да боядисаш всичко с червен грунд, отгоре черна боя металик, пастиране - античен бронз
или антична патинирана мед (червена или зелена). Бои и (суха на прах) патина се продават от същите фирми, предлагащи металните елементи. В сухата патина се добавя няколко капки яхтен лак, хубаво се разбърква -да стане като лепкав маджун, и се нанася върху метала със суха четка.
Накрая завършваш с яхтен лак,с подновяване всяка година.
hristov1 - специалист
Чепар ами така стана че излязох на балкона че най евтино ще излезе хаха а иначе идеята ти е добра но терасата няма стъкла беше с едни пластмасови платна които се начупиха с времето и така стои от няколко години и съм решил да и заваря няколко орнаменти ли ще са есове ли ще са ще видим но ми допада повече :supz: :partyman:
hristov1 - специалист
profy написа:
Парапетът е добре направен, не го разваляй. Направо е готов за художествено произведение.
В празните полета 60х44 см в ъглите разположи по една ЕС-ка, симетрична или не, както ти хареса,
а в средата - голям цвят, има с размери около 20 см, 30 см. Изобщо това е мое виждане, но определено ЕС-ките създават много приятно впечатление от всички други елементи.
Разгледай каталог на елементите от ковано желязо - има много в мрежата, които се предлагат в голямо
разнообразие, избери си елементите и горе-долу ги нарисувай в мащаб. Два-три ескиза са достатъчни.
Фирмите предлагат и готови заварени елементи, но цената е доста висока.
По нататък те съветвам да боядисаш всичко с червен грунд, отгоре черна боя металик, пастиране - античен бронз
или антична патинирана мед (червена или зелена). Бои и (суха на прах) патина се продават от същите фирми, предлагащи металните елементи. В сухата патина се добавя няколко капки яхтен лак, хубаво се разбърква -да стане като лепкав маджун, и се нанася върху метала със суха четка.
Накрая завършваш с яхтен лак,с подновяване всяка година.
И аз съм на това мнения не мисля да го развалям само да заваря някой елементи както казваш ти :)
Но така като ги гледам тези ЕС-ки не виждам 60см ще ми трябват ако правилно съм разбрал
за такива ЕС-КИ ли имаш предвид :
http://varna.hefest.bg/index.php?p=35&l=1&id=109
или нещо такова: http://varna.hefest.bg/index.php?p=38&l=1&id=211 това ми допада повече май само трябва да се подреже от долу и отгоре по 10см и е с 1.95 ширина и от двете страни по още някой малък елемент
а ако сложа нещо такова http://varna.hefest.bg/index.php?p=38&l=1&id=240 което е 24 ширина ще ми останат дупки от по 10см от двете страни това нормално ли ще или?Извинявам се за глупавите въпроси но не съм правил досега такива неща а имам мерак :)Поздрави.
hristov1 - специалист
Ето няколко варианта да си изкажете мнението :)

Прикачен файл

123.png
123.png (50.2 KиБ) Видяна 2944 пъти
profy - специалист
Вторият вариант е много сполучлив.
Вместо ромбчето сложи "шишарка", "пръстен" с малък диаметър 6-7 см или сфера 4-5 см, ХЕФЕСТ ги има.
И не купувай готови ЕС-ки, купи шина 10-12 мм х 2 мм и направи сам полуески, ще излезе 10 пъти по-евтино.
Огъването става като се запъне края между две железа, с разстояние между тях 3-4 мм, след което просто се усуква,
като плоска часовникова спирала, не плътно.
След това му се дава желаната форма на полуеска чрез разпъване на ръка. Не се тревожи, че няма да станат съвсем еднакви, това изобщо не си личи след монтажа.
hristov1 - специалист
И на мен ми харесва най много 2рия вариант а това с С-ката мислех да сложа направо такива :
http://varna.hefest.bg/index.php?p=38&l=1&id=240 но сега се замислям имам 6 броя от тези големите и още 12 броя с шишарка по 5-6 лв и то стана 150лв не че нещо като се захващам ще ги дам и ще я направя но сега като ми каза за тази шина и с огъването да виидм дали съм разбрал взимам шина гледам че най малката е 12/5 с L3000 която е 3,27лв и тази шина я нарязвам на малки и ги огъвам да кажем на менгемето правилно ли съм разбрал :) ЧУдя се дали ще се справя все пак искам да стане добре :)Поздрави
profy - специалист
Ръждата се сваля най-добре с малък ъглошлайф, след това преобразовател на ръжда, телена четка след 12 часа, измива се с вода, съхне, грунд, черна боя антик, след 12 часа пастиране, веднага яхтен лак.
Направи си цялостна сметка, готовите елементи са много скъпи, разните дребни - също. Боята е 30лв./кг, яхтеният лак 50, пастата 100 лв., разходът на паста е много малък, до 100 гр.
Подобни ески никога не съм купувал, една се прави за около 3-4 минути. Имам уникати, в които има 400 полуески,
общата стойност на материалите е около 800 лв., абсурдно е само за полуески да вложа 1000.

Шина над 2-3 мм на ръка не може да се огъва добе. Винаги съм взимал 2 мм, 12 мм ширина, леко кантовете са заоблени.
Първо се прави юрнек от сравнително дълго парче. Измерва се дължината на окончателната еска със шивашки метър. По тази дължина се нарязва бройката на полуеските. Свободният край се обработва с малък ъглошлайф, заобля се.
Устройството за огъване представлява две парчета шина, вече дебела 5-6 мм, и ширина около 1 см, с дължина около 15 см, напречно заварени с малки парченца, така че да има разстояние да се пъхне шината за еските. Това "запъвало" аз съм го заварил на един метален кол на асмата хоризонтално, за да не ми заема менгемето. Важно е да може около него да се описва кръг при завъртане на спиралата. Използвам парче тръба при усукването за намаляване на усилието.
"Запъвалото" може да представлява и парче тръба 3/4", краят е разцепен с ъглошлайфа, да може шината да влиза.
Проблемно е здраво хващане на тръбата в менгеме, е, може за се завари шина да не превърта.
Огъването, и разгъването става само на "запъвалото" на ръка, никакво използване на чук.
Последна промяна от profy на чет мар 19, 2015 5:39 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Идеи за ремонт на стария парапет или направо нов" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: