Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
wanderer - специалист
  • наскоро ми се наложи да правя малко повече резби на ръка. въртоците за метчици които ползвах са доста зле, не задържат добре метчика, почти никакъв контрол при работа, особено при подвеждането....абе намразил ги бях отдавна. след всяка по обемна работа се заричах да си направя нови, по мой вкус. най накрая са факт, този дизайн най го харесвам. изработени са от шестостен - стомана 45. всеки хваща по минимум 3 размера метчикови опашки. тези четирите засега покриват всичките ми нужди.

Прикачен файл

IMG_7796.JPG

Прикачен файл

IMG_7790.JPG
lov - майстор
Като за изложба :) :supz:
Ще стане като с вицовете ма аз го знам по друг начин. Разпробиваш на шестостена още отвори с точния рамер на опашките на метчиците. Така пак си е универсален но не ти шава и не се надяваш само на натиска от врътките да ти държи квадрата. Имаш 6 стени та стават 6 размера за най големия върток де. :)
Ако правиш други освен шестостен може да ползваш и кръгло желязо като отвора където е резбата за дръжките го разпробиваш изнесен в страни. Така че после като разпробиваш страничните отвори където ще е за най големия размер метчик да се получи по дебела стена за да може да води по добре.
wanderer - специалист
последното с изместения център ми харесва. дано обаче не ми се налага повече да правя такива неща. ама като си помисля че и на плашките въртоците са горе доло на същия хал.. :?
lov - майстор
Дето се казва същия цирк ама с други артисти. Почнах с малките плашки до 2мм те вървят през 0,2мм :) и накрая стигнах до най големите.От тях по няколко броя на един размер. Та сега много рядко ми се налага да вадя и сменям. Дръжките направо заварени с телоподаващото. Малко повече място заемат но пък по лесно.
А да не забравя мъниците без стопорен болт направо набити и залепени с анаеробно лепило. А за големите в процеса обърках на една размера и после се сетих да не я хвърлям ами да я довърша и да я ползвам за разцепена плашка когато се налага да направиш резба за болт над основния размер. При развалена вътрешна резба да закърпиш положението.
То хората си продават готови такива плашки и метчици ама никъде у нас не съм виждал да се предлагат. Всъщност имам един такъв ремонтен степенчат метчик от 8.5 до 10,5 със стъпка 1мм. Та от там тръгнаха нещата да направя плашкодържача че бях и на зор.
За плашка 1/2'' си направих като гайка за секторен ключ с много отвори да може само с една дръжка за терсене място за оправяне на резбата. Даже понякога направо с тръбния ключ, че иначе закалената плашка не става да я хванеш че се пързаля. :)
Мерак и свободно време да имаш. :partyman:
mitko64 - майстор
lov написа:
Като за изложба :) :supz:
Ще стане като с вицовете ма аз го знам по друг начин. Разпробиваш на шестостена още отвори с точния рамер на опашките на метчиците. Така пак си е универсален но не ти шава и не се надяваш само на натиска от врътките да ти държи квадрата. Имаш 6 стени та стават 6 размера за най големия върток де. :)
Ако правиш други освен шестостен може да ползваш и кръгло желязо като отвора където е резбата за дръжките го разпробиваш изнесен в страни. Така че после като разпробиваш страничните отвори където ще е за най големия размер метчик да се получи по дебела стена за да може да води по добре.
Това с многостена го имам фабрично българско изпълнение, някъде 94 г. го купувах. Много добро, мисля от 4 до14мм метчици лови, но нещо не намирам такава конструкция в нета.Преди седмици гледах същото на софийския битак. Най простият върток, дето имам е някаква дебела шина с три отвора, разпилени като квадрати за най- големите ми метчици. Използвам и три интересни раздвижни инчови плашки, явно попрецакани,но още личат нарези за резбите, та и те са удобни, стават до 18мм метчици, но не хващат под 10мм. Сега който масово предлагат, рамката е от цам и като напънеш се спука. Тъстът беше стругар, лека му пръст, та се заринах сега с какви ли не инструментариуми.
Чираче - майстор
В момента нямам време да снимама моя универсален метчикодържач. След няколко дни ще го снимам. Става за метчици от най-малките, до примерно М24. Защото резба с по-голям размер просто е невъзможно за се направи ръчно. Даже и М24 е много.

Тема "Самоделни въртоци за метчици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: