Още от техникума се увличам по ковашкия занаят. Страшно приятно е да виждаш как нажеженото желязо ти се подчинява и добива желаната форма. Снабдих се с наколалня сега трябва да правя огнище. Намерих центобежен вентилатор,но проблема е с помощния инструмент,клещите и чуковете са най-важни. Никаде не съм срещл инфо за продажба на различни видове ковашки клещи. Мога да ги изкова сам,но заслужава ли си. Изискванията към чуковете също са много специфични,като форма и твърдост. Помогнете с инфо относно закупуването на помощен ковашки инструмент. Обменете опит, ако има и други увличащи се по този занаят. Ако някой има изостанал ковашки инвентар мога да го закупя.
- 1
- 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
crez
- майстор
18 мнения в "Стар,стар престар занаят...."
escutcheon
- специалист
Всеки ковач си прави инструментите сам! виж тук http://www.anvilfire.com/index.htm
emil_v r
- майстор
Според мен , този занаят е обречен , както и мн. др. подобни . Трябва някои да те учи при това 2-3 години , иначе сам няма смисъл .Едва ли вече някои може да измери точно температура по цвета на желязото , или състава . Аз да си направя истински каменарски чук ми костваше голями проблеми , и чак тогава осъзнах колко мн. сложно е тва
Без дръжката която също е сложна
проблем ми беше грамажа на желязото , формата , състава на желязото , да не говорим за закаляването .Направих си 2 чука понеже съм хитър
- първият работи вече над 10год ,и не е мръднал . Големи фирми като Бош,илиХолти опаа Хилти
вече правят такива секачи и бургии , че се смея с глас .Успех ти пожелавам !

Прикачен файл
Тои е .
555.JPG (53.36 KиБ) Видяна 13462 пъти
escutcheon
- специалист
Няма обречен занаят. Има мързеливи потребители. Хващай електрожена и ъглошлайфа, че става бързо. Същото е при дюлгерския занаят- я ми кажи колко от така наречените Майстори са чували поне за чукана бучарда? А колко могат да я изпълнят?
emil_v r
- майстор
Амии , аз !
Не мога да я направя , обаче съм работил (бех им началник
) с двама такива маистори , дано са живи още ! Голяма чест беше за мен. Ескучеон ( какво ли значи ?) противоречиш си -примерно бучардите са обречени . На моита улица( Вр. )има стар образец на чукана бучарда ,и с комшията винаги и се възхищаваме . В Шипково гледах едни стари колони , ха ха , и ми идеше да си ударя главата в тях
бее... правено не с мерак , а с любов!

escutcheon
- специалист
Не си прав! Ако устискаме майсторията и не я погубим заради мързел или неразбиране на стойността и, ще дойде време и ще се оцени. Вчера гледах един комплект за камина, неправен от усукани профили, кюндарски заварени и боядисан прахово - кована мед. Препоръчах на продавача да отиде да го завре на МАЙСТОРА знаеш къде . Ама по стар ковашки фасон- с горещото новън ,че да си изгори ръцете като го вади. Escutcheon е капачето което пази да не влиза прах в бравата . Обикновено е изящно .
Харалампи
- специалист
И аз съм фен на коването. За съжаление не съм имал много възможност да кова в механотехникума, защото бях двигатели. Обаче освен специалната това ми беше любимата практика. Вече си имам онджак (чугунен), ама трябва да си направя къща на село за да си спретна ковачница. А за инвентара мисля че наистина повечето можеш да си го спретнеш сам. Става въпрос за клещите. Още повече че трябва да са ти удобни за твоята ръка. Ако имаш огнище и наковалня можеш да си направиш клещите от арматурно желязо. За секачите, пробоите и гладилката ще ти трябва по добра стомана. Нещо което се кали добре но да не става много крехко. В края на крайщата ще работиш с нажежено желязо.
Ако искаш ще отида до ковашкото отделение да наснимам инструментите и ще ти пратя снимки.
Ако искаш ще отида до ковашкото отделение да наснимам инструментите и ще ти пратя снимки.
crez
- майстор
peshev-ko написа:Харалампи,можеш ли да дадеш схема на твоя онджак,че от някалко месеца съм се запалил,но все не остава време...Ето ако се оправяш с руския има много интересни неща.
http://www.metall-info.com.ua/?tp=arts&id=06[url][/url]
http://www.kuznitsa.org/[url]
http://infantry.lifecity.ru/kuzn.htm[/url] има и още ще ти ги дам ако се интересуваш.
lyki
- специалист
peshev-ko написа:Харалампи,можеш ли да дадеш схема на твоя онджак,че от някалко месеца съм се запалил,но все не остава време...Не ребувай толко на естетиката колега оджак е едно обикновено огнище .
Мой съсед се занимава с това любителски и си е решил проблема по следния начин;
Иззидал си е едно огнище от камък и огнеопорни тухли , за обдухване на въглищата е сложил около 1,5м. един цол тръба в която пъха прахосмукачката на жена си на обдухване на разгорелите въглища.
Повече внимание за мен би било нужно да се отдели на тънкостите при коването , и цвета на метала при различната температура ,а това не се научава с каквито и да са теми и коментари във форума, а само със стаж при добър майстор

- 1
- 2
Тема "Стар,стар престар занаят...." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература