Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
ще искам да си направя рамки за лампион за нощна лампа. МИслех за целта да ползва поцинкована тел 2мм или 3мм. Проблемъ обаче е, че не знам с какво да я запоя. По същия начин както улуците ли ще стане- с калай и гасена солна киселина, или си има друг чалъм? И какъв поялник ми трябва. Предполагам този, с който запоявам електроника, няма да стане.
Hoвoceлckи - майстор
Точно с калай. Не би трябвало да има проблем. Поялник - трябва да има около 40W. Желязото се загрява "по-локално", т.е. имаш по-малко разнасяне на температурата (от при медта), та с известно задържане върху мястото ще успееш да го загрееш до необходимата температура и с не много мощен поялник.
nautilus33 - майстор
А как точно се процедира- първо с човката на поялника загрявам телта и после действам с калая? И със самата солна киселина кка се действа, понеже само съм чувал, че се ползва за това, но не съм виждал как точно става.
Hoвoceлckи - майстор
Със солната киселина първо намазваш теловете. Взимаш на човката малко калай и опираш в тела. Задържаш за да го загрееш. Разтъркваш с човката да се калайдиса тела (двата). Докато са топли добавяш още калай. Не мисля, че ще имаш проблем да го направиш с колофон, паста (вместо киселина) или направо с тинол. За с тях трябва ли да обяснявам?
nautilus33 - майстор
:) Ако нямаш нищо против. Колофон имам, но по принцип топя човката в него и после калай. Или тук трябва да мажа телта с колофон?
lov - майстор
Колофона тука в случая пречи. И дори не трябва да ползваш гасена солна киселина а чиста такава. Гасената киселина се получава като към нея се добавя цинк. А в случая цнка си го има и той е на повърхноста на телта. Капчица чиста киселина в зоната на спояване и нагрят добре поялник. Нищо повече не ти трябва.
Hoвoceлckи - майстор
Негасена солна киселина не е най-безопасна. Защо трябва да сваля цинка? Какво ще му пречи колофона? Мойте уважения към теб, но като не практикуваш нещо, не задължително са го отричаш! Да, допира се колофона до жиците, загрява се, така че да се разтече по тях, дозагрява се още малко и се разтърква за калайдисване. Това без киселина. Ако си намазал с нея, колофон наистина не се използва. С ортофосфорна ... айде не го шашкайте човека сега пък нея от къде да я търси :-D Тя е наистина нужна при запоянате на неръждавейка :idea:
Основно пропускаме - зачистваш предварително с фина шкурка.
zdravcho - специалист
Ако имаш киселина става. Но аз бих предпочел флюсофе - има различни видове според това какво ще се запоява. Поялника 40W ще свърши работа, ако ти се намира 60W по-добре. Нанасяш флюс в областта на спойката. Като загрее добре поялника натрупваш възможно най-много припой на човката без да пада - да стане хубава голяма капка. Поставяш я в областта на спояване и задържаш - като се загреят теловете припоя ще започне сам да се разтича. Ако е необходимо още припой подаваш без да вдигаш човката докато всичко е загрято. В общи линии това. Без значение какво ползваш киселина или някакви пасти за флюс (ако си любител на екстремните неща може и аспиринче :-D ) след като приключиш със запояването почистваш спойките и около тях със спирт. Успех.
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
"С аспиринче" - с щипка на носа :idea: :-D
nautilus33 - майстор
Ами 48 вата е поялника, ако не свърши работа имам един приятел с индукционнен, от онези немските, от едно време. Иначе наскоро купувах ръждопреобразувател. Ще опитам с него първо(не знам дали всеки ръждопреобразувател се води ортофосфорна киселина), ако не стане, ще търся флюс.

Тема "Запояване на поцинкована тел?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: