Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
Инверторни заваръчни апарати- избор на машина.

Част 2.
Как да изберем заваръчен инвертор?

Темата е продължение на: Инверторни заваръчни апарати-всичко за тях
и е желателно ако не сте я чели ,да я прочетете, за сте наясно с терминологията

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Кратко ръководство.
За да направите правилния избор,при закупуване на заваръчен инвертор е нужно да вземете под внимание следните критерии:
• Какво е напрежението на мрежата ви?
Ако е по-ниско, тогава този показател е важен!Търсите устройство с по специални технически характеристики.
•Ще работите всеки ден или два пъти годишно?
• Каква ще бъде продължителността на дневната работа-1-2 или няколко часа дневно?
Тук от значение е ПВ –то на устройството (за да се избегне прегряване)
• Каква ще дебелината на метала които мислите да обработвате?
Това определя мощността на устройството.
• Какви видове метали мислите да обработвате?
Това определя вида на устройството и метода по които ще заварявате . ММА ,TIG или MIG/MAG
• Какъв е бюджета ви за закупуване на устройството?
• Какви са гаранционните условия за марката, която харесвате или на тази която мислите да закупите?
• Дали в района в който живеете има сервиз за гаранционен ремонт на марката, която харесвате или на тази която ще закупите?
• Дали от мястото от където ще закупите апарата има възможност за изпробване на реалните възможности и мощности на машината,преди покупката?
• Какво е нивото на уменията ви?
Много важно условие ,особено ако искате да изпробвате работата на апарата преди да го купите.Ако нямате необходимите умения ,то тогава може да влезете в заблуда за реалните възможности на апарата.В такъв случай вземете с вас специалист който ще ви даде съвет при покупката.

Вече в почти всички инверторни заваръчни апарати са вградени функции за подобряване на работа им. За да стане ясно коя функция какво точно изпълнява може да видите на тези три клипа :
Какво е :
HОT SТАRT

ANTI STICK

ARC FОRСE
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kl2Bm4y38-M[/youtube]
Въз основа на взетите под внимание критерии се прави избор за клас заваръчно оборудване - професионално, полупрофесионално или домашно. Моделите варират по цена, мощност и продължителността на работния цикъл. Обърнете внимание на мощността (силата на тока) При по-голяма мощност размерите на устройството се увеличават. При по-ниска мощност намалява и възможността за работа с по-голям диаметър електрод. Така че закупуването на апарат с по ниска мощност от 120-140Ам.не е препоръчително.Дори и да е с добро ПВ, като например електрожен с мощност 80Ам и ПВ 60% на максимална мощност ,но тогава Вие ще може да работите само с електроди 2 или 2.5мм. и винаги ще сте на границата на прегряване и изключване.
Вероятно възниква въпроса - Как да разберем какви са техническите характеристики и какво е ПВ-то на заваръчното устройство?
Отговора е много лесен..Всяка машина си има табелка, която показва техническите параметри на машината.Табелките могат да са залепени на гърба на машината ,в предната и част или в горната част на кутията.
Прикачен файл:
mashini.jpg
mashini.jpg (48.46 KиБ) Видяна 4853 пъти
Прикачен файл:
ПВ 60.JPG
ПВ 60.JPG (38.17 KиБ) Видяна 4853 пъти
Ограденото в червено на таза табелка е значението на ПВ –то за максималната мощност.
В случая апарата е с максимална мощност 200Ам. и за тази мощност ПВ –то е 60% .
...............................................................................................................................................
Прикачен файл:
ПВ 100.JPG
ПВ 100.JPG (40.8 KиБ) Видяна 4853 пъти
Следващото означение оградено в червено е:100% -товата мощност на апарата.Това означава че този апарат може да работи на 155 Ам.без прекъсване.Това е параметъра по който е най добре да се избира заваръчния апарат.Това ни гарантира че този апарат ще работи без прекъсване с електроди 3,25 мм., та дори с 4 –ворка!
……………………………………………………………………......................................................................................
Прикачен файл:
ВИГ о.JPG
ВИГ о.JPG (40.69 KиБ) Видяна 4853 пъти
Това е означението за метода по който е предназначен да заварява апарата.В случая метода е ВИГ или английско- TIG
…………………………………………………….....................................................................................................
Прикачен файл:
MIG MMA.jpg
MIG MMA.jpg (66.77 KиБ) Видяна 4853 пъти
На тази табелка означенията са за два метода на заваряване МИГ/МАГ и ММА..Което означава че апарата и комбинирана и може да работи и като телоподаващо ,и като електрожен.
................................................................................................................................................
Изображение
Последна промяна от agj на пон апр 09, 2018 2:38 pm, променено общо 19 пъти.
agj - майстор
Прикачен файл:
U0-.JPG
U0-.JPG (40.99 KиБ) Видяна 4849 пъти
Оградено с червено означава колко е напрежението на празен ход на апрата.Важна характеристика която до голяма степен определя възможността на апарата за първоначално и повторно запалване на дъгата.Характеристика с над 60-65 V се счита за доста солиден показател.
=======================================================================
Прикачен файл:
IP.JPG
IP.JPG (40.64 KиБ) Видяна 4849 пъти
Ограденото с черно е:Класа на защита на апарата.Тя определя защитата на апарата ,най общо казано -от влага и прах. Индексите са от IP21 до IP23 ,като по високата цифра означава по добра защита.
====================================================================
При закупуване на заваръчно оборудване може да се помисли и върху допълнителните екстри на машините.За ARC FОRСE
HОT SТАRT и ANTI STICK стана вече въпрос.
Допълнителни функции като V.R.D и PFC са по скоро за избор на машина от професионален клас и нямат особено значение за избора на машина за любителска работа.
Но допълнителната функция ВИГ
Прикачен файл:
esta8sa6xb1.jpg
esta8sa6xb1.jpg (75.16 KиБ) Видяна 4849 пъти
с контактно запалване на дъгата SCRATCH START или LIFT START може да се окаже доста полезна ако ще се налага по често използване на инвертора за заваряване на цветни метали и особено неръждавейка .ВИГ метода тук е просто незаменим ,както за по дебели така и за много тънки материали.
При някой инвертори например, включването на вентилатора за охлаждане става само при нужда,това също е доста полезна екстра..
За закупуване на устройство подходящо за включване към агрегат ,може да се помисли единствено ако то ще бъде ползвано на места без ток.
.................
Голяма част от заваръчните машини на пазара са с китайски произход.Има качествени и некачествени машини ,брандирани под всякакви марки ,затова трябва да бъдем много внимателни при избора и покупката.Българските производители на заваръчна техника обаче са малко.При тях основните предимства са гарантираното качество и гарантиран сервиз .И за да сте наясно кои са те ,ще се опитам да изброя българските призводители:
АИГ – заваряване ООД
Вики Б ЕООД ( Viki-B Ltd )
Делтех ООД
ИЗА 99
РЕДКÓ
Фирмата Редко произвежда само трансформаторни машини.Инверторната заваръчна техника е поръчана и произведена в Китай.Така че може да се каже че това е:Фирма с търговска марка РЕДКÓ

Разлики между фирма и марка
Съгласно Търговския закон фирмата е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва. От това определение става ясно, че фирмата обозначава като цяло търговеца във всичките проявни форми на дейността му – колкото и многобройни да са те. От своя страна марката е знак, който отличава еднакви по вид стоки или услуги на търговеца от същите по вид стоки или услуги на други търговци. Т.е. един търговец може да регистрира и да притежава много марки (за отделните си видове стоки и услуги), но има само една фирма – тази, с която е вписан в Търговския регистър. Основната функция на марката е отличителната, но марката изпълнява и много важни комуникативна (разпознаваемост от потребителите) и гаранционна (гаранция за качество) роля.

Утвърдени фирми с търговски марки на българския пазар са и:
АРГО маркет
Raider
RTR


Изображение
Последна промяна от agj на пон апр 09, 2018 12:44 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Инверторни заваръчни апарати - избор на машина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: