Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
biser4u - помощник
Здравейте,имам следният проблем - на село ползвам електропастир, с който са заградени животни.
През по голяма част от времето няма никой на село.
Животните често скъсват въжето(по често дивите - сърни, прасета) и излизат.
Въпросът ми е дали може да се монтира gsm дайлер(GSM Valcor GSM40 ) например на края на пастира,който да звъни когато се прекъсне проводника(въжето).
На пастира към края напрежението е около 4-5 киловолта,като то е на импулси - на 2 секунди по един импулс.
Здравей,

интересна идея, и като цяло мисля, че ще е възможно.

Какъв модел електропастир използваш? Ако той притежава самодиагностика и индикация за скъсана линия, то би било възможно да се 'хакне' или по-скоро прихване сигнал от там който да се прочете от контролер (напр. Ардуино, MSP, PIC, STM32, т.н.) и да се задейства известие към дайлер модулчето. Няма да се учудя ако в алиекспрес няма готови алармени модули с гсм дайлер които да генерират повикване/СМС при събитие (например промяна на състояние на пин) ю.

По-елегантно решение би било ако електропастирът има цифров интерфейс за комуникация (RS-486, 232, ethernet, ..), от който по аналогичен начин да се чете информация за статуса на линията и при събитие да изпраща хабер през дайлера.

В най-лошият случай ако пастирът няма възможност да даде информация за статуса ще трябва да се направи схема за детектор на отворена линия. Това предполагам няма да е съвсем тривиална задача, основно поради:
- Относително високите работни напрежения
- При скъсване на линята, активният ѝ край все пак ще прехвърля капацитивно заряд към земята, правейки трудно намирането на хубав критериѝ за "отворена" линия. Предполагам ще трябва да се пробва неколкократно опитно да се установи и детекторната схема да се настрои.

Тема "електропастир с gsm дайлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: