• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
reingar-x - специалист
Здравейте направих си нова порта на двора,изцяло е изложена на външни условия,слънце,дъжд.Въпроса ми е,с какво да я грундирам и боядисам и да изкара повече време?Забравих да пиша,че портата е плътна с ламарина няма фигури.Където питах все ми навират боя 3в1,която според моите наблюдения не държи много и избива ръжда.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет окт 14, 2022 12:44 pmreingar-x написа:
Здравейте направих си нова порта на двора,изцяло е изложена на външни условия,слънце,дъжд.Въпроса ми е,с какво да я грундирам и боядисам и да изкара повече време?Забравих да пиша,че портата е плътна с ламарина няма фигури.Където питах все ми навират боя 3в1,която според моите наблюдения не държи много и избива ръжда.
Не съм виждала Протекта с ръжда
Димитър....... - специалист
Най евтин вариант-преобразувател за ръжда от 3 кинта от кварталната железария,и отгоре блажно каквото ти искаш,и си свиркаш :-
kr1100 - майстор
@" Забравих да пиша,че портата е плътна с ламарина няма фигури."
Абе не ти знам района и колко е ветровито, ама плътна врата - голяма площ при вятър - здрав напор в/у нея. Ако е двойна още по зле.
BeTaTesTeR - помощник
Първо почистваш хубаво да няма ръжда. След това може да я намажеш с орто-фосфорна киселина, продава се в химическите магазини, за София например съм купувал от Валерус, последно струваше 15лв. за 1л. 85%. Тази киселина пасивира метала и преобразува ако има останала някъде ръжда, образува се слой от железен фосфат на повърхността, ще видиш как метала става тъмно сив до черен където е имало ръжда. За 1-2 дни особено ако е на слънце киселината изсъхва и става на люспи и пада като я бутнеш с ръка. Изчистваш я с някаква не особено агресивна телена четка за да не надраскаш все пак фосфатното покритие, например с месингова четка. След това забърсваш с някакъв обезмаслител и започваш боядисването.
За грунд ти препоръчвам на Лакпром ВЛ-021, това е бързосъхнещ грунд за половин час изсъхва. Редичък е, с консистенция на мляко и лесно се маже, на първо минаване дори прозира на места но докато стигнеш до другия край на вратата първия вече ще е засъхнал и може да мазнеш пак тук там където ти се струва много тънко покритието. Трябва да знаеш, че този грунд не се разрежда с обикновен разредител АМБ или МРТ, той просто не му действа. За него си има специален разредител МИ на лакпром, не навсякъде го има, но и не ти трябва да разреждаш самия грунд достатъчно рядък си е, по-скоро за миене на четката е единственото за което може да ти потрябва, но може да вземеш евтина четка от 2 лв. и да я хвърлиш след това, разредителя струва около 10лв. литъра.
След това взимаш автоемайл лак, не обикновена блажна боя, която е около 6лв. кутията, емайл лака пак е алкидна боя, но е по-качествен и по-плътен, струва към 10-12лв. кутията. И това е.
cat - специалист
Протекта си е много хубава боя но много хора я нанасят направо върху дебела ръжда или върху окалината така никоя боя не издържа , може да се нанесе върху повърхностна ръжда и няма проблем .
kozl - майстор
Аз след като боядисвах няколко пъти джанти, най-дълготраен ефект се получи с белгийски ръждопреобразувател и двукомпонентна автобоя. А с такъв пребразувател работеха в цех за производство на огради и врати от ковано желязо. Та от тях купих ръждопреобразувателя. След няколко години в бутилката имаше малко сок и твърда "ядка" и го изхвърлих. Железарите се разтурили, а аз затрих бутилката и не знам какво да търся, та минах на Вюрт ръждопреобразувател.
Преди това с 3в1, вносна, графит станаха много шик на вид, но до следващия сезон пак бяха за боядисване.
Пробвал съм и с цинков грунд + автобоя и люпи се. Доста по-издръжа ако е само цинков грунд. Може би в-този грунд трябва да се боядисва само с определени бои.
Тука в сградата съм боядисал 5 метални гаражни врати. Моята е първо с цинков грунд, след това Протекта с ефекти - шегрен и матални люспи. Само на хоризонталните участъци в долните профили се е появила ръжда. Другите 3 врати само с 3в1 отавна са за пребоядисване.
Последно преди 4 г. боядисвах гаражна врата с 3в1 пълнежната ламарина, а профилите първо с Вюрт, после с грунд на водна основа 4 ръце.
Обаче гаражните врати бяха боядисани. Цялостно шлайфане с шкурка на съществуващата боя, ръждите с телена четка на флекса или ръчно де не влиза четката на флекса.
chapara - майстор
Аре па и ти бре, не я ли боядиса, то боята се пресече :axe:
reingar-x - специалист
Опс съжалявам,че не влизах във форума,но бях зает.След дълго четене и чудене,реших да я обработя с оловен миниум,на две ръце.После ще я мина с две ръце автоемайллак,за който разбрах ,че трябва да е на алкидна основа.
kozl - майстор
чет окт 27, 2022 1:26 amchapara написа:
Аре па и ти бре, не я ли боядиса, то боята се пресече :axe:
Моята се пресече :-D
То не е порта, но пак метал. Първо пръсках с грунд на Оргахим и разтворител УР. Е да ама 1 кутия ми не стигна. Бегам до близката железария, там нема такъв грунд, предлагат на Лакпром. На него пише разредител МИ. Поисках такъв - нямат и ми предлагат УР, бил същия. Бъркам една доза и добре че с малкия пищов, та не батисах боята. Пръскам и кво да вида - крокодилска кожа.
Оставих едно място с тази кожа да ми напомня за ефекта. Купих МИ от друго място, ми друго си е :)
Пробвах да мия с УР грунда на Лакпром се пресича. Но като бърках първата доза некакси това не съм го видял.

То преди като купувах 3в1 боя за гаражната врата и тя вносна и пише на неразбираем за мен език и питам с какво се разрежда, продавача отговаря със спирт и ми вади превода, там верно пише спирт. Но аз под съмнение пробвам в капачка и спирта я пресече. Та търговска му работа, важно е да продават, па оправяй се после как можеш.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на порта на двора?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: