Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте,
аз нямам никакъв опит в заваряването, но искам да се науча. За целта искам да си купя електрожен.
Имам да направя една порта в един земеделски имот опасан сега с ограда от бетонни колчета и бодлива тел.
Мисля да го направя с винкели или П-образни профили които да държат телена мрежа /да опъна една мрежа/.
За целта ми трябва електрожен или комбинирано телоподаващо.
Разбрах, че най-лесно начинаещ електоженист любител като мен може да го направи с телоподаващо и П-образни профили /макс. 1,5-2мм/, но държа да има и електоржен с метод ММА /РЕДЗ//Дали е един и същ метода? / След наколко дена четене във форума попаднах на модел който е хвален DEL 145 EcoControl Телоподаващо + РЕДЗ
Разбрах, че тук фирмата производител/дистрибутор/ на заваръчните апарати DEL тук дава отстъпка за членове на форума. Моля първо за съвет дали конкректният модел е хубав за хоби нужди! След като направя портата сигурно ще заваря на асмата 1-2 метални елемента, които са със скъсана вече заварка /дебели железа са/ - затова ми трябва и задължително електрожен /инверторен /. После имам една остъклена тераса /вход към 2-ри етаж на къща/ където има един винкел за заварка - изкривил се е и е скъсал заварката. Занапред може да се появи и друго за ремонт.
Благодаря за вниманието!
Последна промяна от smartweb на пон апр 28, 2025 10:38 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Щом си придобил някакво впечатление, скачай :wink:
:drinkers:
MamaMy - майстор
Ако мислиш да се учиш на комбо апарат мога само да ти пожелая успех :-D .
пон апр 28, 2025 10:59 pmMamaMy написа:
Ако мислиш да се учиш на комбо апарат мога само да ти пожелая успех :-D .
Няма ли да мога с тази машина DEL 145 EcoControl? Искам да се науча да заварявам, но и ако се наложи да направя нещо от тънки профили да ползвам телоподаващото, без да купувам още една машина.
пон апр 28, 2025 10:01 pmgogo7777 написа:
Щом си придобил някакво впечатление, скачай :wink:
:drinkers:
Впечатлението е от четене на форуми, както котката става гледайки касапин. Ако може да споделите реален опит ще съм Ви благодарен.
MamaMy - майстор
Предполагам си влизал в много кухни. Някъде да си видял комбинирани пералня с хладилник и готварска печка? Няма. Това е така защото не е целесъобразно. Веднага ще скочат защитници на тезата за сходните функции и комбинираните пералня и сушилня. Нещо и за тях не чувам особено мили думи. Истината е, че всичко което е комбинирано е следствие на някакви компромиси. Когато се учиш се започва от електрожена. Намери от някъде на заем един трансформаторен и се пробвай с различни електроди на различни пространствени положения. Веднага ще разбереш даже и логиката на шофьорските курсове. Ако вземеш с ръчни скорости може да караш автоматик. Ако вземеш за автоматик, забравяш за ръчните. Научи се както трябва за да можеш всичко останало. :)
speka_rs - майстор
пон апр 28, 2025 9:52 pmsmartweb написа:
DEL 145 EcoControl Телоподаващо + РЕДЗ
Един колега си купи такава машинка и доволен от нея. Ползва я както на електрожен, така и на телоподаващо ( със тръбофлюсна и плътна тел).

Единственото което не харесвам в тази, е че шлагът е постоянно закрепене към нея и дори да я ползваш като електрожен пак си мъкнеш шланга на телеподаващото. За мателиалите, че ползва ролки по 1 кг това за рядко ползване не знам дали е по-добре или по зле

Ако бюджета не е супер стеснен бих препоръчал по-големия и брат DEL 160 “Eco Control", модел 5 кг. ролка, само заради, това че шланга е лесен да разкачане и ако го ползваш на електрожен не си длъжен да го носиш със теб.
Djack - специалист
smartweb написа:
Няма ли да мога с тази машина DEL 145 EcoControl? Искам да се науча да заварявам, но и ако се наложи да направя нещо от тънки профили да ползвам телоподаващото, без да купувам още една машина.
Ще се научиш и още как! Вземи наистина по-големия апарат, на който му се сваля шланга!
Аз откакто съм минал на телоподаващо, електрожен не съм ползвал, а доста често ми се налага да заварявам, тъй че по-мощното е за предпочитане! По лесно ще се научиш да заваряваш дебело с телоподаващото, отколкото тънко с електрожена.
aig_welding - специалист
viewtopic.php?f=56&t=23365&start=4390

walko

Публикувано: вт апр 29, 2025 2:27 pm

Тема "Избор на комбиниран заваръчен апарат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: