Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
aleksnp - специалист
Искам да направя едноскатен, метален навес, залепен за стена на къща. Дължина шест метра, ширина три метра. Височина към къщата 2.6 м., в ниската част 2.2 м. Покривът ще е от дървена ламперия или OSB с битумни керемиди. В ниската част, ще има четири колони, през два метра или три през три метра. Ще излея бетонна плоча, върху която да стъпят колоните. Искам, да бъде закрит от трите страни. Мисля, да ползвам някаква ламарина за обличане на стените. Ще има врата от едната къса страна. Какви метални профили, да използвам за колони и колко колони да има от страна на къщата и в ниската част? Какви да са другите профили?

За колони 60х60х2мм - 3 броя на ниската страна?
Горна греда, анкерирана към стената и долна греда - 60х40х2мм?
Ребра 40х40х2мм, през 1 м.?
chapara - майстор
Не разбирам?
Аз нищо няма да правя.
Защо да ,, направим" :? :shock:

😝😄😁
radius - майстор
Това на 2мм дебелина е несериозно за колони. Поне на 3, че да има какво да гние. Ребра с квадратно сечение не се правят, проста физика. На подобна цена е 50х30 и е ясно кое носи повече. Жалко че Блуто го няма, преквалифицира се на електричар :lol: и не може да даде акъл.
aleksnp - специалист
Добре, променяме размерите.

За колони 60х60х3мм - 3 броя на ниската страна?
Горна греда, анкерирана към стената и долна греда върху колоните - 60х40х2мм?
Ребра 50х30х2мм, през 1 м.?

Нещо не ми се връзва колона 60х60 с греда 40х60.
gogo7777 - майстор
Каква е стената, в която мислиш да анкерираш горната греда? :drinkers:
чет окт 23, 2025 8:07 amgogo7777 написа:
Каква е стената,
Тухлена, едноетажна къща. Третото ми око сякаш забелязва плоча...все още съм на кафе, поради което не съм сигурен.
aleksnp - специалист
чет окт 23, 2025 8:07 amgogo7777 написа:
Каква е стената, в която мислиш да анкерираш горната греда? :drinkers:
Стената е тухлена - четворки и единички смесено.

Ако не бъркам, за нашият район навесът трябва да издържи товар от тегло на покрив плюс сняг - 100 кг/м2

Мога малко да увелича наклона на покрива. Към къщата височина 2.7 м., в ниската част 2 м.
gogo7777 - майстор
Ще ти трябват осем колони свързани по между си. След това се слага горната греда, с която фиксираш наклона. Трябва да си изясниш първо вида на конструкцията после да определяш размерите на профилите.....освен врата прозорци ще има ли?
aleksnp - специалист
Не мисля да слагам прозорци. Защо осем колони?

Прикачен файл

Без име.jpg
Без име.jpg (24.43 KиБ) Видяна 292 пъти
gogo7777 - майстор
Защото тухлена стена не става за монтаж на носеща греда. Това, което си скицирал не е конструкция за помещение, по-скоро е някаква тента.
Развръзвай кесията и прави нещата както трябва. С тия железца, които мислиш да ползваш няма да стане.
:drinkers:

Тема "Да направим метален навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: