не знам ,ама като бях в Берлин лидалите им не ми се сториха да са по-заредени от наште
Към "profesionalist_wood"
Всъщност се оказва, че са ти се чупили почти само ментаци (а в началото бях останал с впечатление, че трошиш и сериозни маркови инструменти (ако е така проблемът би трябвало да се търси в джаллатинът държащ въпросният инструмент, но явно не е така...)). Това си е нормално (в смисъл да се чупят ментаците при сериозно натоварване (а върли ментаци препоръчвам да се заобикалят отдалече)). Има такива които са супер гадни и такива които имат проектоживот макс. 10 работни часа. Последните обикновено ги продават почти за без пари в големите вериги колкото да си свършиш работата 1 или няколко пъти из къщи без опасност за живота (което естествено не важи за върлите ментаци). Имам предвид марки от рода на Акита, Агойома и Глобус. Райдър е някъде в този клас предполагам. А тези дето си ги купил от мангалите - те са си от мега гадните. И в кауфланд видях едни ъглошлайфчета с нарката РТР - охлаждащата им перка беше крива, а за нещо въртящо се с такива обороти това е недопустимо (няколко гледах - всичките бяха така - явно от гадните ментаци). Най-качествената за възможно най-ниска цена дрелка с алуминиев корпус на редуктора за момента може да бъде намерена в Практикер и е с марката Бъджет за между 80 до 100 лева. Имам същата от няколко години, но купена под марката Феър Лайн от Метро. (няколко години ги нямаше в продажба (един приятел искаше да си купи, но ги нямаше и от там знам) та наскоро пак ги пуснаха). Има ги и под марката Ферм и още една тяхна си (нещо с 3 букви беше австрииско или швейцарско...) в Алати за между 130 до 200 лева. Та машината е много яка и сериозно направена. 1050 вата е, с истински съчмени лагери (а не като приличните ментаци с алумиева втулка (върл ментак за щастие още не съм разглобявал, там не знам как е...)), редуктора е с 2 скорости има и елекронен контрол в спусъка, обръщане на посоката има и удари. Звучи добре и не загрява много, духа сериозно, тежичка е, вътре е добре смазана, патронникът е с ключ... Използвах я даже да бъркам циментово лепило като изолирахме къщата наскоро (естествено на ниската скорост), свалях ръжда с нея с телена четка и т.н. Много съм доволен. По-яка е от Елтос-ът който имам от едно време (също с метален кожух на редуктора) а той даже беше една цяла заплата на времето...
Ако съдя по описанията ти ти трябват сериозни инструменти или от синята серия на Бош или ДиУолт, Спарки (с уговорки) или в краен случай ако си притеснен с парите, а ти трябва яка дрелка - мога да ти препоръчам такава като моята. Ако е за ъглошлайф - също, а ако трябва да е бюджетно решение някои от лидълските, но за съжаление вече рядко ги пускат... Имам един мега готин малък ъглошлаиф Бъджет, но е купен много отдавна и не вярвам вече да са им толкова качествени. А голям имам също много хубав от профи серията на Аинхел, но той първо не е много бюджетен (цената му беше като на големия на Спарки), а и вече не ги произвеждат та затова ти препоръчах като бюджетни лидълските.
Естествено ако набараш качествен и в добро състояние стар електро инструмент ще си е чист късмет. Проблемът, който виждам в това са резервните части, ако се наложи...