Нека намерим най-тънките цени.
ArturDent - Почти Безобиден
А няма ли някъде при вас на тон?
Тук почти само така ги продават.
Аз купих 150 лв./тон. - около 1.5 куб.м. плътен кубик излезе. Редени възможно най-плътно. Нарязани и нацепени. Транспорта е включен в цената.
Ако е "търговски" кубик - над 2 излиза. Да не говорим за "евро-кубче" по 0.8....
dadko - майстор
Ще използвам темата, за да попитам: Къде в София се предлагат дърва на тон?
И евентуално- някой ако знае цени. Благодаря предварително
Илиян Илиев™ - майстор
ArturDent написа:
А няма ли някъде при вас на тон?
Тук почти само така ги продават.
Аз купих 150 лв./тон. - около 1.5 куб.м. плътен кубик излезе. Редени възможно най-плътно. Нарязани и нацепени. Транспорта е включен в цената.
Ако е "търговски" кубик - над 2 излиза. Да не говорим за "евро-кубче" по 0.8....
:shock:

Тук бука е по 8-10 евро, много скъпи тез дърва.

Иначе миналата година правих сметка и излиза еднакво на кубик и на тон, стига да не лъжат в кубиците. За всяко дърво си знаят колко тежи сурово и колко тежи сухо. От там на татък оформянето на цената е лесно.

п.п. И никой не си играе да реди палета. Нагребват директно с трактора и те така.
професионал - специалист
Преди 20 дни купих 7кубикови форми за 450лв.,и като ги наредих плътно вкъщи излязоха 5 кубика.Това разбира се не ме изненада, защото го очаквах при тази цена на кубик, видях и как са наредени, но интересното е това, че бяха рязани преди 2-3 дни, но бяха много леки - все едно са поне от 7-8 месеца - направо сухи дърва! :)
BERIYA - напреднал
Първо човек бива да придобие компетентност по даден въпрос, па после да изказва компетентни мнения.
Дървата от горското в масови случай (поне досега) излизат на плътен кубик, ще да рече 0,48 - 0,52 от пространствения, друг тънък момент е кой ще ти е горски щото има горски за които кубик е до 1/1 с дължина на дървата на до 1,10 има горски за които стандарта е 1/1,10 с дължина над 1,10 на дървата и пр. др. субективни фактори.
По стандарт доколкото съм запознат, дървата след нарязване и цепене на пространствен кубик (ако са 1/1 с дължина метър) са от 0,6 до около 0,8 от кубика - та колко да продават складовете 2 за 1 и пак да се надяват да печелят от тото ли какво ... имайте предвид и следното цената на дървата от тук на татък ще скача не само заради Гърците, другия съществен момент който масово се изпуска къде поради незнание къде поради др. причини е, че огромна част от дърводобива и търговията с дърва за огрев е в „сивия сектор" , та това са горе-долу причините поради които живеещите в „големия град" все мислят, че някой ги лъже, т.е. дървата на баба на село са реално повече кубици отколкото плаща и с почти нулеви начислени данъци и пр. ,докато в градът дървата минават през по-строг контрол, повече километри и през повече ръце, т.е. има доста фактори които ги оскъпяват.
професионал - специалист
Който и да е горски, ако излизат от гората дървата на плътен кубик (но това далеч не е така),трябва да ги смята единствено и само по формулата V = п.r2.h Винаги когато някой ми каже, че фигура с размери около 0,8/0,8/1м (в най-добрия случай), съдържа 0.8м3, ще обявявам че е лъжец!Обема на дървата не зависи от субективни фактори!Трябва ли според теб да се вдигне цената на сиренето, за да се изплати и загубата от получаването на цвик в процеса на приготвяне на този продукт!?И какви точно компетенции, трябва да придобиеш за да можеш да прилагаш в ежедневието елементарна таблица за умножение и делене!?
bulhomes2 - майстор
Може би искаше да кажеш 0,8/1/1 м
dadko - майстор
Абе, компетентност си требе при купуването на дърва за огрев. Трябва да знаеш какво е пространствен кубик- каквото и да означава това понятие за търговците на дърва. За мен един пространствен кубик- това е пространство с обем един кубически метър. Плътността на запълване на това пространство, обаче е някаква имагинерна величина.
Компетентност си требе и образованост, щото от обявите за дърва можете да се натъкнете на размерността за обем "КУБ"-да не се бърка с "кубик', кубически метър. Ако видите примерно цена 70 лв/КУБ, се има впредвид, че това е едно кубче дърва,наредено на палет. Ако трябва да издребняваме- не е куб, а паралелепипед, но там да му е кусура, че не са равни страните. Проблема се състои не в това, че не са равни а, че не са толкова, за колкото обявяват.
стандартното европале е с размери 120см х 80см. Съответно площта му е 0,96 кв. м. Ако наредим нещо с височина 1,04 м в/у това пале- ето ти един кубически метър. Айде, няма да се заяждаме и за тези 4 см. Не сме толкова дребнави.
Когато, обаче търговеца ви каже, че наредените дърва са с височина 80 см в/у това пале и съответно това са 0,8 кубика- това вече си е чиста проба измама, тъй като размера при основата е намален от всяка страна с по 5 см. Простата сметка показва, че дори наистина височината да е 0,8 м, щото хващате рулетката и мерите... (Друг е въпроса, че това са размерите при основата, формата на "куба" всъщност е една пресечена пирамида...) Но- ето и сметката: 1,1 х 0,7 х 0,8= 0,616 куб. м. И ако няма да се заяждаме за някакви 5 см- височината на купчината не е висока 80 см, а 75см - ето ти откъде идват 0,6 кубика, че и по- малко.
VLADO66 - майстор
На мен ми карат дървата нарязани и нацепени на м3 от едно и също място вече 4г. и да излъжат с 10% нагоре надолу съм ги предупредил че ги редя и меря.Метровици вече не взимам, че като си сметна надницата,бензина на резачката и мазолите цената е същата.
dragozow - майстор
За това е най-добре на тегло да се мерят, влажността винаги можеш да я видиш. Не че няма да ги мокрят тогава.

Тема "къде в София има дърва на метър??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: