Нека намерим най-тънките цени.
themask - специалист
Не - и трите слоя двустранно значи :butthead:
lov - майстор
Както винаги при нас остават само промоцията в брошурата. Нито водоструйки нито удължителя. Само маркуча за почистване на канали.
Водоструйка си имам и дирех само удължител ама и този път ще им тегля една дългосвиреща.
stan73 - майстор
Chefo77 написа:
Челник с 3 АА батерии и 5 светодиода си взех от "Гарван"-а ... цената беше към 3 лева.
А от новия каталог ще заприходя (и гарантирано - използвам на 100%) тоалетната хартия на Милде. :wink:
Лидълският челник е доста по-добър от твоят, но въпреки това не си заслужава парите, защото за около 18 до 20 лева се намират такива с 1 бр 3 ватов светодиод Крии, алуминиево оребрено охлаждане, фокусираща система, но и пак нещо разочароващо - захранване с 3 бр ААА. Великите обаче са с доста неприятна цена и след като традиционно готините неща в Лидл понякога са с няколкократно по-ниски цени се надявах и с челникът да е така, но за съжаление не. Техният не е лош, но реалната му цена според мен не трябва да надвишава 10 или 12 лева.
fore - майстор
Ти държиш да е с 1 батерия, ами тоя конвертор не каза какво е ?

С колко диода е тоя Лидълският 3 вата ?

А и 3 вата с една батерия ще заминава доста бързо.

И за какво е тоя радиатор ? Тук не се сваля напрежение с импулсна схема от 220 волта на 2-3 ?
stan73 - майстор
Даже само един истински 3 ватов светодиод се загрява доста, затова трябва и радиатор. Конверторът е нужен за осигуряване на постоянен по сила светлинен поток до пълното изтощаване на батерията. Енергията, която се съхранява в 1 бр АА е приблизително равна на тази в 3бр ААА. Качествените челници обикновено са с алуминиево охлаждане за светодиода и електрониката, фокусираща система (правеща светлинно петно без артефакти), захранващ конвертор (не е задължително винаги да работи на пълна мощност), евентуално захранване с 1 бр АА (и възможност за захранване с 1 бр литиев акумулатор (понякога захранването може да е в пакет на тилът или кръста например, за да бъде осигурен по-сериозен ресурс)).

П.П. Лидълският е с един брой 1 ватов светодиод.
fore - майстор
Конвертор като дума се използеа при сателитната техника примерно- за сваляне и преобразуване на СВЧ към ВЧ и СЧ.
Тук по скоро се ползва стабилизатор на напрежение.
PN Прехода че загрява, Ок но е твърде малко за да е необходим охладител. Крушките на 3 вата/ 220волта не загряват особено и самите те макар че имат импулсен понижител пак са сравнително халдки. Поне тези които ползвам са такива в нас.
Та аз лично челник с алуминиев радиатор не съм виждал.

Батерията ако е литиева е една бира, но ако говориме за никел-метални, алкални и други подобни без оглед на това дали са зарядни или не то незнам как 1.5 волтова ще се сравни с 3 х 1.5 волта макар и леко по малки какъвто е случая с АА и ААА клетките.
Първо напрежението е 1.5 към 4.5 волта при три батерии. И после трите батерии винаги ще извадят повече енергия от една макар и леко по голяма. Просто габаритите са им сходни.
Аз ползвам акумулаторни на 1.2 волта-светенето е нормално като при 1.5 даже и по силно и издържат доста продължително с никел-металните. Макар че сумарно напрежението не е 4.5 волта, а 3.6 волта условно.

Даже като се погледне амперчасите на батерии ААА, то е макс-1200 милиампера, а на АА достига до 2.7 милиампера.
Което не е и два пъти повече. А напрежението в единият случай е доста ниско, та макар и с малко повече ампери.

Единствено при подобна схема също може да има и ограничителен резистор по ток, понеже светодиодите не могат сами да ограничават тока през прехода си и това прави резистора, но и той загрява незначително.
lov - майстор
Точно за това в истинските лед прожектори няма ограничителен резистор. А тази функция се изпълнява от драйвера регулираш тока през диода. Като това става без загуби в топинна енергия както се получава при резисторния ограничител. При това светодиода винаги е в оптималния си режим на светене независимо от напрежението което идва от акумулаторите. Отделно при използване на литиеви елементи същия следи те да не паднат под определено ниво което за тях е пагубно.
А ако продължаваш да твърдиш че един светодиод не отделя топлина и не му трябва радиатор значи няма какво да обсъждаме по темата.
stan73 - майстор
fore, абсолютен невежа си, но освен това отказваш да усвоиш и съвсем логични, очевидни и водещи до прогрес неща, които вече така или иначе са потвърдени !
Точно заради това ти "качество" отдавна съм те добавил във "врагове". Моля не ръси повече глупостите си !
Ако не вярваш на мен или на други кадърни колеги, убеден съм, че поне можеш да ползваш Гугъл. Там можеш да намериш нужните познания (аз нямам желание и нерви да те уча)...
fore - майстор
Колега, чак пък да съм ти враг ? Аз не помня с теб да съм имал някакви разправии. Явно следваш някакви модни тенденции.

Но явно врагове бол тук ! И без проблем ставам враг, щом мнението ми не ти харесва. Така да е Брат !

От материята е видно че ти изобщо не си наясно, щом и конвертор намеша при осветителната техника.
Аз достатъчно знам и се занимавам с доста по сложни неща от диодите и транзисторите. Ремонтирам и Тв и Аудио при нужда и като хоби само намирането на схемите ми е по проблемно. Захранванията са елементарни.

Еми освен аз пък да те добавя в приятели за разнообразие ! :mrgreen:

Щото иначе и аз ще стана като теб -или си с мене или си против мене.
stan73 - майстор
Явно си и от култовите "майстори", щом не си чувал за DC-DC конвертор... Опитай с Гугъл, не е чак толкова страшно !

Тема "Промоция в Lidl на Parkside и Powerfix инструменти - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: