anabolicbeast написа:Вероятно говориш за ударна бормашина,докато принципа на гайковерта съвсем друг.При него удара е по посока на въртенето.Т.е. затяга и развива с удар.Килограмите се получават вследствие на силата на удара,а не на въртящия момент.С него не става да се завиват видии.Аз работя с един 650W Eltos,бормашина с прецизен реглаж на оборотите, на която се сваля патронника за олекотяване,а вътре в оста и е изработен вътрешен шестограм-държач за битове.На макс ръката ми не я удържа,така че от килограмите и не се е налагало да се интересувам...koveslav написа:10N са 1кг. Гайковерта работи с удар,вътре има тежест,махало,което се върти около оста и удря и задвижва палец на оста и спокойно може да направи 10кг въртящ момент,а винтоверта е с постоянен въртящ момент през редуктора си,няма как да набере инерция,така да се каже и е нормално да завива само до 2-3кг със същия електромотор. Измерете с динамометричен ключ тези килограми и ще видите,че това са съвсем разумни стойности.Тези измервания и стойности от производителя са много относителни! Правил съм измервания на моя Райдер 18 волтов 42 Нм с динамометричен ключ от Лидъл - според ключа винтоверта е 28 Нм. Същия винтоверт сравнен с ударна Макита и то с кабел, на която и дават 100 Нм, се справи по-добре от нея в дървено трупче и винт 7,5 х 1... за директен монтаж. Писал съм вече има и клип в тюба за който се интересува!
koveslav написа:anabolicbeast написа:Вероятно говориш за ударна бормашина,докато принципа на гайковерта съвсем друг.При него удара е по посока на въртенето.Т.е. затяга и развива с удар.Килограмите се получават вследствие на силата на удара,а не на въртящия момент.С него не става да се завиват видии.Аз работя с един 650W Eltos,бормашина с прецизен реглаж на оборотите, на която се сваля патронника за олекотяване,а вътре в оста и е изработен вътрешен шестограм-държач за битове.На макс ръката ми не я удържа,така че от килограмите и не се е налагало да се интересувам...koveslav написа:10N са 1кг. Гайковерта работи с удар,вътре има тежест,махало,което се върти около оста и удря и задвижва палец на оста и спокойно може да направи 10кг въртящ момент,а винтоверта е с постоянен въртящ момент през редуктора си,няма как да набере инерция,така да се каже и е нормално да завива само до 2-3кг със същия електромотор. Измерете с динамометричен ключ тези килограми и ще видите,че това са съвсем разумни стойности.Тези измервания и стойности от производителя са много относителни! Правил съм измервания на моя Райдер 18 волтов 42 Нм с динамометричен ключ от Лидъл - според ключа винтоверта е 28 Нм. Същия винтоверт сравнен с ударна Макита и то с кабел, на която и дават 100 Нм, се справи по-добре от нея в дървено трупче и винт 7,5 х 1... за директен монтаж. Писал съм вече има и клип в тюба за който се интересува!