• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 1144
Нека намерим най-тънките цени.
stan73 - майстор
А как е скосът и режещият ръб ?
В Лидълът в който ходих вчера имаше само чук.
Преди около 3 месеца купих брадва за цепене Топмастър, която изглежда като близнак (поне на брошурата) на лидълската, само че цвета на полиамидът на дръжката е жълт. Та на топмастърската въпреки че в каталога пишеше, че е силнозаострена - имаше малка част от острието недозаострена, а и скоса не беше идеален конвекс. Наложи се да правя наново скоса и заточката на лентовия шлаиф (поне 50 минути (внимателно, за да не я разкаля)), та сега са супер и брадвата цепи много добре. На прави дърва парчетата отхвърчат яко, но на усуканиците също се запъва (както писа Митко по-рано...), но определено работи по-добре след препрофилирането и новата заточка.
mitko64 - майстор
Доста е тъпа(то за цепене не е нужно да е задължително наточена), даже на места с 1мм затъпяване. Като имам време ще я прекарам на точилото. Скоса е нормален, като на секира, само където има от двете страни ребра уж за доразцепване- ако не разцепи ребрата се вбиват като шлици и няма разхлабване. Въпреки, че ушите изглеждат много солидно, върху дръжката има означение да не се блъска с чук отгоре. Но както всеки топор площта на острието е по- малка и при силен удар, ако дървото е увързано, така се забие, че после с клина и чука я освобождавам. Имах навремето една обърната кирка ми правиха уж за цепене, та повече време ми отиваше да я отклещвам, отколкото да цепя. Иначе си има златист щемпел пак с DIN номер, но не ми е под ръка да проверя какво означава. Добра е за цепене под навес с тази къса дръжка, но като не съм и свикнал, не ми е точен мерника.
stan73 - майстор
Принципно най-добрият възможен за целта, а и дуракоустойчив скос е "конвекс". Но така изпълнени брадви съм виждал само най-марковите (от по 200 - 300 лева). Повечето ширпотреби обикновено са кошмарни. Та енергията на ударът отива повече да чупят, отколкото да се вбиват. За сравнение малки (за къмпинг брадви (и то не е някои маркови, а Топмастър и Гаджет) с дръжки от по около 40 см), но препрофилирани и заточени от мен на лидълският лентов шлаиф се вбиват с около 3 пъти по-малко усилие в крушов пън от голяма стандартна българска брадва с дръжка с дължина около 110 см и стандарна, но не особено добра заточка (все пак някой я беше точил...) по същият начин. Та според мен профилът на скоса и заточката са много важни. Вероятно не си играят евтинджосите да ги правят както трябва, защото ще трябва да им вдигнат двойно цената, заради труда и амортизацията на машините...
mitko64 - майстор
Kaто казваш кошмарно изпълнение, попадал съм на такава от чугун. Като я ударих отгоре с чука се разхвърча като граната.
stan73 - майстор
Леле, чугунена брадва ?! Този, който я е направил и продал е не за бой ами направо... Егати изродите ! Айде, калпаво изпълнение - както и да е, но пък ултра опасно !?
mitko64 - майстор
Е и на чукче за 2 лв. съм попадал. Добре, че се разпадна още като му набивах дръжка.
razli4en73 - специалист
Здравейте.Днес проверих в нашите магазини за чука и навсякъде беше свършил,та го поръчах по телефона.Нямаше ме няколко дена,но не вярвах,че ще свършат,а брадви има доста.Иначе чакам компресора нещо го забавиха.
kr1100 - майстор
stan73 написа:
Но така изпълнени брадви съм виждал само най-марковите (от по 200 - 300 лева).
За малко повече пари се взема хидравлична ел. цепачка 370-400 лв Заща да се напъваш толкова със цепена за 100лв в повече?
lov - майстор
Аз един път пробвах с такава цепачка и повече няма да повторя. Двойна работа с хамалогията. Всяко пънче трябва да го вдигнеш и сложиш в машината. После кат се трупнат отмащай че пречат. А машината дорде сцепи едно аз с брадвата цепна 3-4 както са на купчината без да ги глася.
stan73 - майстор
kr1100 написа:
stan73 написа:
Но така изпълнени брадви съм виждал само най-марковите (от по 200 - 300 лева).
За малко повече пари се взема хидравлична ел. цепачка 370-400 лв Заща да се напъваш толкова със цепена за 100лв в повече?

Посочих ги за пример. Аз толкова пари за брадва нямам. Но пък мога сам да си препрофилирам и заточа не скъпа брадва не по-лошо от най-марковите (визирах примерно Грансфорс Брукс или Ветерлингс (брутално добри са, но цената им поне за мен е неприятна)). Може да се бъхтам 3 часа на лентовия шлаиф и малко на колана, но става супер. :)
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 1144

Тема "Промоция в Lidl на Parkside и Powerfix инструменти - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: