Tiger221 написа:Като цяло предимствата са,че най-различни операции могат да се извършват с един агрегат:за боядисване,пясъкоструй,помпане на гуми,продухване и мн.др.Като цяло ел. инструментите,които заместват пневматичните винаги са компромисен вариант и дори и да се изравняват в параметри,разликата в цената е огромна.За гайковертите на ток:трудно може да се докара такава сила,каквато може въздухът и пневматиката е много по-надеждна. Макар ,че един приятел има Milwaukee на батерии ,което може да развива джанти на трактор,но цената е 4 цифри.Прав си, но до някъде обаче.
Примерно имам акумулаторен гайковерт Гризли със 180 Нютона (предостатъчни, да не госворим и, че предпочитам да си навивам болтовете на колелата на ръка и да ги дозатягам с динамометричен ключ) и цената е близо 200 но е много далеч от 4 цифрена сума (освен това съм изумен от силата и бързината на машинката, но за съжаление тук я не може да се купи лесно - донесоха ми я от Германия), не се занимаваш с кабели и маркучи. Виждал съм също тук в страната кабелни електрически гайковерти с въртящ момент 300 до 400 Nm за суми между 100 и 200 лева. Също имам система за боядистване/продухване (мисля, че беше Меджик Пейнтър или нещо такова) - върши работа, а цената и на промо беше около 45 лева само от сестринската верига - Кауфланд. Компресори за помпане на гуми имам 2 - един акумулаторен и един захранващ се от запалката на кола (определено са по-слаби от този, но пак мога да си свърша работа даже и с тях). Почти всички други неща също ги имам в електрически или акумулаторни варианти. Май манията по пневматиката е останала от преди, когато са нямали приемлива алтернатива.