Нека намерим най-тънките цени.
Passa - специалист
Абе аз имам едни правени от мене с 6 квадрата кабел-меден/многожилен, но са късички и са с малки щипки- като на зарядното за ток от Лидл - ги дадох на брат ми.
После си купих по големи щипки от Квазер и сложих пак меден/многожилен 10 квадрата кабел. По дълъг -върши идеална работа и този и другият.
Медта и добрата спойка между щипката и кабела вършат добра работа. Сега се чудя дали да не купя и от тези алуминиевите. Поне имат метраж и сечение.
kuger - майстор
brum написа:
Сега видях описанието на тия от Лидъл - дават ги, че били еквивалента на 25кв.мм - ако има нещо вярно в т'ва са направо чудесни. Ама при т'ва положение трябва да са бая дебели...
Еквивалент? Или са 25 квадрата, или..
Всъщност, едно е да даваш ток за директно палене, друго е да възбудиш поумрял акумулатор, и да пали в паралел с двата. За второто стават и кабели с по-малко сечение.
пп: Еквивалент на 25 квадрата мед е 35 квадрата алюмин. Ще ми е интересно да видя как ги държите такива кабели в багажника :shock:
Ако щете вярвайте, подавал съм ток от Москвич 2140 на осмак с 2,5 квадрата, това имаше на село. И ЗАПАЛИ! При това при сух студ, зимъска.
KingLin - майстор
Кабелите са читави. Имам ги от предната промоция. Кабела е доста дебел, но дали е 35 квадрата ми е трудно да преценя. Многожилен и захващането в щипките е кадърно направено, като кабела не само е хванат добре в щипката, ами и е докаран до предната й част и направо контактува в полюса на акумулатора примерно. Лятото единия го ползвах за заместител на масата на електрожена (самоделка) и никакви ядове.

Справка от днес - във Лидл Левски има компресори, динамометрични ключове, перфоратори от предните промоции.

Kuger кабелите са в чантичка като размера е близък до куфарче със вериги за сняг. Проблем за багажника никакъв.
Passa - специалист
Вярно че ако са 25 мм сечение, дори и алуминиеви, трябва и електрожен да може да работи с тях. Обикновено са 16 мм на електрожените.
Поне си казват че са помеднени само.
lov - майстор
Специфичното съпротивление на медта и алуминия е почти еднаква дори може да се приеме в случая за еднаква. По важното е как са захванати в щипките и колко им е реалното сечение. Алуминиевите проводници са малко по твърдички и по лесно може да се прекършат при по силно прегъване но нали не всяка сутрин просите по двора да ви даде някой ток да запалите.Все пак са само за екстрени ситуации и повече за страх.
stan73 - майстор
Преди малко гледах кабелите. За парите си са много добре. Поне 35 или 40 квадрата са, алуминиеви, помеднени (би трябвало да се равнява на около 25 кв, медни). Захващането на проводниците в щипките е много добро, така, че според мен - проблеми не би трябвало да има. Ако нямах едни самаделкин с дебели медни кабели и самоделни медни щипки - този комплект щях да го взема (моите са доста по-грозновати, но вършат работа).
Passa - специалист
Аз направо ги купих- стават, но спрямо моите правени са огромни, алуминиеви и с твърде големи щипки. Щипките може да се счупят защото са от ПВЦ. Виждал съм щупени такива.
Като цяло са ок, но не са маневрени и компактни.
Моите и двата комплекта правени са много компактни, поради по малката си квадратура, но медни и с по малки но метални щипки. До сега с тях съм палил когато е било необходимо без проблем. Недостатъка им е че са с твърда изолация, но досега нямам счупване. Даже когато ги прбирам в пликче се нагъват на хармоника и стават доста прибрани.

Взех и точилото. Малко ми се струва фалшиво за точене на ножици и къдрави ножове, но ще видя. Пак си трябва усет и ръка. Някой беше казал че ставало за определени ножици само. А и за отверки е малко фалшиво- само да профилираш острието отпред, но за да заостриш отверка е необходимо да свалиш предпазната капачкяа и да точиш на ръка. Същата работа бих свършил и на настолен шниргел че и по добра.
MIRO_073 - майстор
Няма значение че правените кабели с ПВ-А2 от 10мм2 нагоре зимата може да се счупи изолацията в голям студ. По принцип почти не е възможно това, но ако все пак стане какво от това. 12V ще ви убие ли какво. Като искате да си направите истински кабели, които и зимата да не се втвърдяват, вземете си H01N2-D 10 или 16mm2 и щастието ще е пълно. Ако имате щипки 7 метра кабел 16мм2 ще ви излезе 20-ина лева. 100% медни с каучукова изолация.
vasko9999 - специалист
Не знам дали е вярно но преди време с едно момче (елтехник) се заговорихме съвсем случайно за даването на ток,с такива кабели.Та той ме посъветва да избягвам (само в краен случай) да правя такава операция.Според него примерно ако аз давам да друг автомобил ток посредством кабели(нали това че,трябва да са хубави кабелите е едно на ръка) трябва да се изчака 3-4 минутки преди автомобила с падналия акумулатор да завърти на стартер понеже енергията подавана от моя акумулатор,(моя автомобил през това време работи) един вид ЗАРЕЖДА неговия паднал акумулатор,и чак след това пристъпваме към паленето.Друг важен момент е,че при запалването на другия автомобил (моят също работи) в този момент динамото (алтернатора) му също започва да произвежда ток при което се получава някакво ЗАСРЕЩАНЕ на токовете от двата автомобила и има голяма вероятност на някой от автомобилите динамото,по точно диодния блок с релето за зареждане да изгори което само по себе си струва от порядъка на 100-150 а може и повече лв. горе долу колкото един нов акумулатор.Всичко това не знам КОЛКО Е ВЯРНО но някак си виждам някаква логика.Ако има някой компетентен нека да изрази мнение а не общи приказки.Пак повтарям момчето каза,че е възможно а не,че сигурно ще изгори някое динамо.
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи токовете се срещат и се сбиват? :-D

Тема "Промоция в Lidl на Parkside и Powerfix инструменти - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: