Климатика е термопомпа, всичко останало което е електрическо отдава толкова топлина колкото консумира като енергия. Та дали ще е духалка, калорифер, печка като тая - все едно. Важното е да ти съзадава комфорт
.
Значи - конвекторните печки са за предпочитане пред обикновените с нагревател. Понеже имат вентилатори и не разчитат само на естествените потоци от въздух- топлият нагоре. И тук е така. Обаче 2300 вата са си мощност и каквото и да правиме, все ще се наложи да изхабиме тази активна енергия за да затоплиме предвиденият обем. Колкото по голям- токлова повече ще е изгорелият ток.
От там идва и ефективността на климатиците. Те не горят ток през активните съпротивления- реотани, а пренасят енергия от едно место на друго-затворено такова, посредством компресор работещ с газ, флуид и тнт. Общото с конвекторните печки е вентилаторите, които правят системата ефективна.
Когато се добави и правотоковото управление на компресора- инверторен тип- разхода на ток пада още.
Аз отоплявам с две Мидей 12 ки-инверторни 60 квадрата панел. През февруари- мъгли, влага- по чести дефрости на външното, сметката стигаше не повече от 130 лева, в това число и тока за готвене и тнт. Поддържана Т-25-26 градуса. Както казах инвертора прави дефрост само когато е необходимо, за разлика от конвенционалката.
Не вярвах, но лятото -Юли, Август- нон-стоп охлаждане 23-24 градуса поддържане- разход -0. Или 33 лева ток.
Вярно че сложих навсякъде Ви-тек диодни крушки. Можеби и това помогна.
Та инвертора е машината на ток която може да се каже че е ефективна наистина.
Вече ако се отоплява Къща с много помещения си иска котел с местно парно. Там има инерционност-дълго време флуидът стои загрят в системата и стените се напичат от радиаторите.
Макар че Аз на Вилата съм шибнал две конвенционални Мидей-12 ки и до -10 се справят без забележки, при -15 вече поддържат 20 гр в къщата. Но и разхода е по висок.
Тия харчат по 6 ампера, а инверторите са 3 ампера някъде под товар зимата.
2300 вата си перкат 10 ампера гаранция при загряване.
Имам един маслен кафяв радиатор- от старите. Като загрее-харчи 1000 вата постоянно иначе е 2000 през релето. Та той напича и стената зад себеси. Но 1000 вата си си перка постоянно.