пон яну 18, 2021 11:50 pmvaco написа:Направо не вярвам на очите си от прочетеното. Тези комбинирани клещи са ми пълен провал. Със свалянето на изолацията се справят, но с кримпването не. Сравнявям ги с ProsKit 6PK-301H. То на ПросКита може да се подменят челюстите за различно кримпване, а да и нямат заголващи функции за проводници. Само кримпват. Цената не помня, ни на Лидълските, нито на ПросКита, но залагам, че на Лидълските е по-ниска поне 2 пъти. Но като не стават за кримпване само за сваляне на изолацията не съм сигурен, че си заслужава покупката им.пон яну 18, 2021 6:14 pmnautilus33 написа: Кримп клещите, който пускат в четвъртък, стават ли за работа, или по-добре да се подминат?Същите клещи които сега ще пуснат ги имам отдавна. Сега ми потрябваха и бях скептичен. До сега не бях ползвал кабелни обувки с ПВЦ за кримпване. Свивал съм от обикновените обувки с обикновени клещи. И при тях захвата към кабела не е особено добър.
Тези кримп клещи се оказа, че доста добре кримпват и към изолацията и към проводника. И за заголване вършат добра работа.
Явно и ПВЦ то върху кабелните обувки е доста пластично при деформация. Станаха доста яки връзки и на дърпане е невъзможно да ги разкача.
Въпроса е правилно да се подбере размер на обувката и да се кримпне с правилният размер на клещите. Има вълнообразна преса за кабелни обувки и дъговидна в няколко размера за тръбни изолации. Има и три цветни точки които указват кой е правилният размер и надписи с размерите на кабелите. Но и аз много не мога да схвана тези цветни точки какво точно казват.
Нека по запознатите да обяснят какво казват тези точки.
вт яну 19, 2021 12:07 ambrum написа: Би трябвало и с тези в комплекта да стане. Те са стандартни май...Малко ги ползвам цветните. По принцип по размери трябва да са стандартни, но от опит с другите клеми без пластмасови тръбички от голямо значение е материала, от който са направени.Имам едни дето се чупят и не стават за кримпване, но пък не ръждясват. От тях съм запоявал и в автоинсталацията по по слабите токове пак ги вкарах в употреба.
От лидълския комплект ползвах клеми с ПросКита, но въпроса е не само с какво усилие се изважда проводника, а и колко ще изкарат. Как устояват на корозия и висока Т