mialy написа:Сега остава да ни посочиш точно от къде да си купим мултет за 5-8лв.с висчки тия функции +тестер за батерии,понеже някой по напред в темата твърдеше че тоя лидълски мялтицет струва не повече от тия 5-8лв.Чакам?agj написа:Мултицетите от 5-8 лв.освен автоматична индикация ,другите функции ги нямат!Поне така ми се струва.Мултицетите за 5-8 лв. със сигурност имат останалите функции, без тази за „памет“. Поне аз не съм попадал все още на такъв, който да няма опция за пищене като вържеш на късо двете сонди, нито такъв, който да не покаже „минус“ на дисплея, ако размениш сондите при измерване на напрежение. Тези двете звучат като „наличие на волан и седялки“ в обява за продажба на автомобил, абсолютен минимум са, но за сметка на това звучат като нечувана функция.Освен това тези мултицети за 8 лв. има по-голям обхват при измерване на AC/DC (
) напрежение, често имат термодвойка за мерене на температура (ясно е колко точно, но все пак), често поставят и изводи за мерене на hFE на биполярните транзистори, а на този тук му искат 27 ) .
agj написа:Сега остава да ни посочиш точно от къде да си купим мултет за 5-8лв.с висчки тия функции +тестер за батерии,понеже някой по напред в темата твърдеше че тоя лидълски мялтицет струва не повече от тия 5-8лв.Чакам?Не помня да съм длъжен с нещо на някой...

Който го е написал това по-рано за 5-8 левовия мултицет, да ти отговори. Аз не написах че има такъв на 8 лв., а че тези на 8 лв. имат по-разширен обхват. DT838 последно преди 6 години ми излезе толкова някъде от конрад, а мери до 750V примерно. Зумер също си има, както и показва "минус". Сега уредът е по-скъп, да.
За 20лв. например има ей това http://elektronikabg.com/product/407/ts ... 9208a.html
• Обхват за измерване на постоянно напрежение DC: 200mV-1000V ±0,5%Обаче го няма прословутия тестер на батерии, съжалявам, но пък е и 7 лв. по-евтин (зависи от конкретния магазин).
• Обхват за измерване на променливо напрежение АC: 20V-750V ±0,8%
• Обхват за измерване на постоянен ток DC: 200mA-20A ± 0,8%
• Обхват за измерване на променлив ток АC: 200mA-20A ± 1,8%
• Обхват за измерване на съпротивление: 200ohm-200Mohm ±0,8%
• Обхват за измерване на капацитет: 2nF-20µF ± 2,5%
• Обхват за измерване на честота: 2KHz-20KHz ±1,5%
• Температура: -40°С~1000°С ±0,75%
• Проверка на диоди
• Проверка на транзистори
• Зумер
• Автоматично изключване
• Data Hold
• LCD дисплей 31/2
• Максимално показание на дисплея: 1999
(взето от https://vikiwat.com/multimer-dt9208a.html)
Има и други модели с подобни характеристики на подобни цени.