Нека намерим най-тънките цени.
W123 - специалист
Ако не е мястото на тази тема тук моля някой Мод да я премести където сметне за добре.

Значи пичове, дойде ми една страхотно тъпа идея и реших да я реализирам.
Гледам по цивилизованите държави хората бачкат и им се заплаща на час а тук масово на квадрат.
Мина ми през акъла и аз да започна да вземам на час а не на квадрат или услуга,но се притеснявам че българите са просто племе и може да се уплашат от това нещо.
Сметнал съм си ориентировъчно какъв доход ме устройва на месец,след това го разхвърлях на седмици,дни и часове,после на левчета и по съответния курс на трите основни валути-евро,долар и британски паунд.
Определил съм си една примерна цена за час при осем часов работен ден с един час обедна почивка.Ако работата изисква да се завърши по-бързо,примерно на всеки следващ час допълнително ще се заплаща х1,5 през седмицата,за събота х1,8 а за неделя х2!
Сега вече ще има разлика за различните дейности,примерно за мазилка една цена,за шпакловка друга,за венецианска мазилка трета,за боя четвърта...и вече в зависимост какъв е ремонта ще се направи една усреднена стойност за всичко.
Хванах един лист и един химикал и започнах да правя едни сметки.Смятах-мислих,смятах-мислих,по едно време само смятах а по друго само мислих...и знаете ли какво открих?!Че в България клиентите са си виновни че са такива цените на усугите.Май-май тук се вземат по-високи цени за труд от имигрантите които са в Англия,Испания или Германия.
Клиента тук се притеснява от това че ако плаща на час,майстора ще седи и ще гледа да проточи ремонта за да вземе повече парички от колкото ако му се плаща на квадрат,и никой не се сеща че ако иска да печели много,и на квадрат въпросния майстор ще намери чалъм,а той е да се работи по-бързо за да се преключи по-рано че да се хване следващата стая или сграда.И по такъв начин с претупване и бързане не се изчакват предните слоеве да изсъхнат,материалите не се чакат да узряват или се налива по-малко вода за да дръпнат по-бързо...все такива работи,плочкаджията не нивелира качествено или не гони хубави фуги...И това защото се бърза да се хване следващия обект понеже си се пазарил за определена цена наложена на пазара и колкото повече се бавиш да доизпипваш толкова повече губиш.
Сега за плащането на час.Когато си фиксирал една такава цена се разчита на самосъзнанието на майстора.Всеки може като в казармата да се скатава и да отчита дейност и да е на принципа ден да мине самун да загине.Тези хора ги игнорирам като майстори-професионалисти. Професионалиста за мен е да обърне внимание на малките неща които принципно не се виждат,но това че не се вижда не означава че не ти се плаща да го свършиш.И тук идва повратния момент.Ако работиш на час едно непредвидено усложнение ще се компенсира от това че ти ще свършиш допълнителната работа качествено защото за това ще вземеш парички.Типичен пример са шпакловките-понякога се налага да се мине още една ръка понеже това че е свалена на места предната шпакловка изкривява стената или се получава неравност и заплащането ще надскочи драстично точно определеното.Ако се работи на квадрат ще се наслои по-дебел пласт който има възможност да се нацепи а ако си на час можеш спокойно да минеш още една ръка да речем само на тази стеничка което ще отнеме малко повечеко парички но ще стане качествено.И това е така понеже не те бърка цената-дали ще работя на Бай Иван или на Минка Общата е без значение понеже приходите ми за този или следващия ден са осигурени.
Другото предимство за заплащането на час е че не се влияе майстора от разходите за материали които често се калкулират в цената в повечето случаи или пък от сложността на операциите които следват да се извършват понеже е ясно че колкото по-сложно става толкова по-бавно.
Следващото предимство за заплащането на час е че няма значение дали ще се шпаклова една тераска или хол,дали ще се хвърлят плочки в кухнята или в кнефче 1х1,2кв.м!В повечето случай за малките ремонти няма майстори понеже няма килипир да се хванеш въобще за два квадрата плочки за пода на една мини баня понеже ще падне едно рязане и едно въртене и загуба на време и то за цената на която можеш да нахвърляш теракот за половин час на голямото пространство.А когато се плаща на час ми е все едно дали ще правя една спалничка 3х4 или хол 6х7,заплащането за количеството свършена работа за определено време ще е едно и също.
Така че в тази посока на размисли мисля да подкарам една лична политика на работа и заплащане която да е едновремено отворена към клиента и подходящо заплатена към мен.Аз съм малко от ония смотаняци които си обичат работата,обичат да става красиво и качествено и с това си докарват парички.Далеч съм от мисълта за мушенгии или нов начин на ограбване на клиентите понеже в този случай както съм го замислил в един момент ще се окаже че може(почти сигурно) да вземам по-малко парички за определен обем или специфика на работа от масовите цени на пазара но в края на краищата стига вече с това някои некадърници да диктуват заплащането и добрите майстори да страдаме(малко нескромно прозвуча ама карай).Все още съм млад(на 30г.) и не ми е проблем умората така че не си ценя много труда а гледам крайния реултат и така малко се объркват понятията качество заплащане и време.Неможе да се направи нещо качествено,да е ефтино и да е бързо.Тези трите понятия взаимно се изключват.
По този начин по който мисля да започна да работя може да изгубя част от клиентите си но в крайна сметка ще се появят други които ще го възприемат...
Какво мислите по въпроса.Не коментраме цени на дадена услуга а принципа,а може и цени да се изкоментират,няма проблеми...
Spassow_lbg - специалист
колега,
на запад работниците работят на час, но това се отнася за работници които са наети от някаква фирма.
а самата фирма си дава офертата на клиента с крайна цена.
също така си има и норма например един работник колко квадрата гипскартон трябва да монтира на час, ако не си свърши нормата губи и времето за доправяне не му се плаща дори и 10 часа да виси и да оправя.
W123 - специалист
Е аз съм съвсем наясно каква норма мога да си дам на ден за определена работа.Също така мога да дам и ориентировъчна цена за ремонта понеже знам всяко едно нещо което правя колко време отнема.
А нормата на гипскартона може да се даде,както и за повечето работи но има и работи както казах които неможе да се предвидят и при такива ремонти с които се занимавам,и тогава какво правим?!В случая с картона,не ми е в ресора защото не го работя,а и да го правя ако се падне да се прави примерно предстенна на къща която има видимо хубави и здрави стени а се окаже че са измазани с много слаб хоросан и отдолу е камък,новия собственик не го знае и тръгнеш да биеш дюбелите за директните окачвачи и падне едно огромно парче мазилка и лъсне гранита отдолу какво правим?!Вдигаме цената за труд и собственика реве че сте се договорили за едно а излиза друго и той си е сметнал разходите или си продължаваш работата със забавяне от един два дена с леко оскъпяване от допълнителното време понеже работиш на час и на някои места работата върви и е некоректно да му поискаш по два лева повече на квадрат за всичките стени.Наскоро гледах такъв случай-монтаж на климатик точно в къща със стени около 60-65см градени с гранитени камъни.На момчетата им отне приблизително четрири часа и половина-пет и взеха пак същите пари за време за което можеха да монтират още два климатика,прецакаха две от онези хубавите дългите свредла и казаха че повече на камък няма да монтират.Отделно за планката за вътрешното тяло просто беше страшно да захванат дюбелите за да я монтират,всичко се къртеше само като опрат бормашината.Ето този случай с климатикаджиите е показателен и в много случаи има фирми които само като чуят за монтаж на къща с каменни основи и отказват монтаж понеже си пишат че монтажа е 120 лева и е некоректно да поискат повече пари при обявена цена понеже ще се намери някой по-отворен клиент който после ще сезира комисията за защита на потребителя за това нещо.Ако е казано че цената е 90лв. на час като е не по-малко от 90 лева тогава могат да дойдат и да го сложат за 50 минути и да си вземат 90-те кинта или да се занимават със евентуални арматури пречещи на машините и да вземат за час и половина 135 лева или примерно допълнително по 20 или 30 лева за всеки допълнителен час.Говоря с примерни суми и не ги приемайте буквално.Другия пример са пичовете монтажници на едната сателитна телевизия.Те са на заплата и процент от монтажа на антените.На тях далаверата им е да монтират повече чинии а не да си играят да ги настройват перфектно и да ги изцедят колкото може и след първия по-силен вятър антената се врътва леко понеже не са я стегнали здраво защото бързат.Същата работа е и там-да не се плаща за бройка на антените а на час и сложност на монтажа.
Когато говорим за строеж тогава работите са ясни и катаклизмите са почти изключени докато при вътрешните ремонти с които се занимавам са задължителни...
За да си сигурен че ще си вземеш това за което си работил трябва или да си дадеш запас от заплащане и ако няма усложнения след това си на далавера и на собственика му излиза солено или се договаряш и ако нещо стане вдигаш цената и гледаш да го отхвърлиш бързо понеже те чака следващия обект или по-лошия вариянт-знаеш какво е "отдолу" и си работиш това за което си се пазарил и замазваш работата и след половин година става нещо което не е по твоя вина понеже ти не си виновен че се е отлепила мазилката,нали твойта шпакловка е здрава.
Идеята ми за този начин на работа и заплащане е всички да са доволни при нормални цени и евентуални затруднения.

Впрочем ще си задам въпроса по друг начин-някой би ли се навил да си извика майстор вкъщи който да му работи съвестно като му заплаща на час?
griffin - майстор
Много зависи от заплащането на час на майстора :-)
щото на майстора дали ще навърти 2 часа на моя обект или ще ходи да върти часове на друг обект му е се тая защото му се плаща на час ако му се плаща за свършена работа майстора ще гледа да свърши моя обект да си вземе парите и да отиде на другия да работи така че не мисля че плащането на час е решение на проблема.

До сега само двама парнаджии майстори съм виждал да работят усърдно и с желание ако имаше повече такива майстори ехее :-)

Дано намериш клиентела за заплащане на час :-)
gandonov - специалист
W123 написа:
... някой би ли се навил да си извика майстор вкъщи който да му работи съвестно като му заплаща на час?
Ами аз съм типичен "клиент". Само 10% от ремонтните дейности ги върша аз, за останалите 90% викам майстори.
Аз лично не бих се пазарил с майстор на час. Защото не знам за колко време би свършил добре работата.

Предпочитам да се разберем какво да свърши и с какво качество - и той да ми каже цена.
Мен ме интересува какво ще получа и срещу какви пари, естествено в рамките на разумни срокове.
А майсторът както иска да си калкулира цената. На час, на кв.м., на кв. педи, в литри, ...
W123 - специалист
щото на майстора дали ще навърти 2 часа на моя обект или ще ходи да върти часове на друг обект му е се тая защото му се плаща на час ако му се плаща за свършена работа майстора ще гледа да свърши моя обект да си вземе парите и да отиде на другия да работи така че не мисля че плащането на час е решение на проблема.
Ха,това го бях пропуснал,вярно бе...
А сега да видим ако примерно съм ти пуснал една ръка сатен за три часа,няма усложнения и трябва да съхне 24 часа е аз аджеба какво да правя да се въртя при теб.Калкулира се цената за работа за тези три часа и си отивам на другия апартамент където мога да си пускам примерно шпакловка на Боро в хола и я слагам за примерно четири часа и трябва да съхне още един ден.И другия пич си плаща за тези четири часа.На мен деня ми е уплътнен,ще се върна на другия ден за още три часа да ти пусна още една ръка сатен при теб и пак ще си тръгна понеже трябва да съхне още 24 часа за да може да го прешкуря.
И така ако примерно ако имаш една стаичка с площ на стените 40 квадрата при хипотетична цена от 8лв/кв.м на две ръце значи на ръка е по 4 лева,по 40 квадрата е 160 лева само от теб днес.
Ако работя на 20 лева на час примерно пребиваването ми при теб ще ти излезне 3 часа по 20 кинта е 60 лева.
При другия пич 4 часа по 20 лева са още 80 лева.И така вече аз съм си изкарал днес 140 лева ако работя на час което ме устройва понеже такава заплатка в БГ си е огромна рядкост,говоря за нормална реална заплата.
И какво се оказва че на теб за труд на тази стаичка ще ти излезе ако го смятаме на квадрат общо 320 лева а ако е на час- първия ден за 3 часа 60 лева,на следващия още 60 и на третия още 100 понеже ще седя пет часа за да мога да си шкуря на спокойствие и да ти измета,изчистя и измия цялата стая.И като удариш чертата вместо да ми дадеш 320 лева сметнато на квадрати ще ти взема 220 като го калкулирам почасово.Айде ако си в панелка и имаш тръби за парно да се бавя още един час на ден покрай тях са още 20лева.За двата дена са още 40 лева горница.Общо ти излиза 260лв и от цялата работа ти си 60 кинта на далавера с които ще си купиш латекса и валяците,другия пич е доволен и той понеже и на него му е тънко,аз съм доволен че съм избацал по 15$ на час.
Ако са големи пространства вече икономията за клиента е още по-голяма.
Ма аз съм много прост обаче,къде съм тръгнал да правя такива сметки,я дери кожи и това е.Ква беше приказката-който се е хванал да прави ремонт значи има пари.
emil_v r - майстор
Колега 123 прощавай но обемът на постовете ти е такъв ...че немам време да ги прочета .
В Б. отдавна се плаща на час , мн. по- прогресивно е , и ще се плаща на час :-D
Каквото и да си писал след първ. ред вероятно си прав , но със закъснение 5 год.
W123 - специалист
emil_v r написа:
... но със закъснение 5 год.
:motz:
Пфффф па аз сега откривам топлата вода.
Има ли колеги тук във форума които работят срещу заплащане на час?
pesho - специалист
Ааа,майна,както сам се прецакаш-никой не може така хубаво да те прецака!!! :-D Първо в БГ 20 лв./час малко хора ще намериш да ти плащат постоянно(за тази работа)-масово ще се съгласят на 5-10 лв...което пък теб не те устройва...Ти като една малка фирма-трябва да се развиваш-да калкулираш печалби за реинвестиция-било в машини,реклама и т.н.,за да има смисъл да съществуваш като ЕТ..а по тоя начин сам си слагаш спирачки...пък ако искаш спокойствие и сигурност-хвани се в някоя компания на заплатка и си кютай-там 100 % ти плащат на час..А иначе си е психология+зашита на интереси-да остане клиента с чувството,че е на "далавера" както се казва..Защото разликата между доброволното заплащане и ограблението е в чувството-парите така и така ги нема...За тва на клиента както искаш ги представяй нещата-върти през час,през квадрат и т.н-но да си зищитиш труда..Както казваше един познат:".Ти на клиента му вземи акъла-той сам ще си даде парите.." Малиии,много се отплеснах-дано си ме разбрал какво исках да кажа..
W123 - специалист
Схванах много добре.
Даже си направих експеримента с един клиент и го попитах как да му сметна ремонта-на квадратни метри като му дадох цената за труд или на час?!
Смяяяяях,добре че не се съгласи на час.
След като преключих му теглих чертата и видя че ако беше си палатил така щеше да му излезе със 150лв по-ефтино.
Няма такова нещо повече...докато всички вземат на квадрат и аз така ще работя и въпроса ми сам си намери отговор,просто забравих да го напиша в тази тема...

Тема "Мисля да взема да се прецакам сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: