• 1
  • 2
Нека намерим най-тънките цени.
Методи - специалист
Колеги давайте информация от къде мога да си купя естествен дъбов фурнир единични бройки.
В две фирми се обаждах, но ми казаха, че естествения се продавал на пачки. Единични бройки не можело.
Виж технически фурнир да.
Да уточня едната е на Ботевградско шосе а другата в Мусачево.
На фирма Фурнир АД не мога да намеря координати. Телефона им не отговаря.
Един ВЪПРОС.
Някой може ли да ми обясни разликата между естествен и технически фурнир?
maroka - специалист
По-добре кажи какво точно си намислил.
Някой може ли да ми обясни разликата между естествен и технически фурнир?
Защото като ти гледам последният въпрос малко се съмнявам, че знаеш точно какво търсиш.
Та в този ред на мисли като имаме повечко информация, ще можем и да сме ти по-полезни.
Методи - специалист
Знам какво търся, търся фурнир, но не ми е ясна разликата между двата.
Само знам, че техническия фурнир е по-податлив на чупене. Интересува ме защо му казват технически.
Намислил съм една щуротия. Да залепя фурнир върху стиропор.
maroka - специалист
Техническият фурнир най-общо казано е мултиламиниран дървесен фурнир, получен чрез залепване, пресоване, оцветяване и разрязване на листа от изсушена дървесина, позволяващи да се направят множество различни дървесни шарки.

Освен, че можеш да си го вземеш оцветен в желаният цвят, можеш да го направиш и на плоча с 2 абсолютно еднакви лица.

При плоскостите с естествен фурнир рядко има такова съвпадение, дори при качество АА/А+.

С 2 думи е добре да се ползва, когато се съмняваш в качеството на байцването и когато искаш 2 еднакви
лица на плоскостта.
Изработен е по начин, който ти гарантира запазване на дървесната шарка при налагането на няколко ивици една до друга, това по-рядко се получава с естественият.

И още една разлика между двата: Цената :-D
Spokoiniq - майстор
С какво искаш да го лепиш, и всъщност ЗАЩО?
Методи - специалист
Ще си правя имитация на греди и дъски на тавана.
П-образни греди от фибран, имитацията на дъските от плоскости стиропор с дебелина 5 см.
Фурнира към стиропора ще го лепя с момент на Хенкел (Moment Total Fix или Moment Total). Понеже не бях сигурен се обадих в Хенкел и те ми ги препоръчаха.
Ще опитам и към фибрана да го залепя със същото лепило.
Вчера си направих експеримент.
Взех си лепило (за пистилет) от Бриколаж, уж за лепене на стиропор. Моментално било лепяло. Опитах да залепя челно две ивици, но не стиропор а фибран. След 20-та минута проверих, резултата е нулев. Ядосах се малко и същите тези ивици ги залепих с топъл силикон. Стана много здраво.
Днес ще лепя така направените три ивици една за друга.
Като си взема "технически" фурнир и видя резултатите от лепенето му към "гредите" ще пиша.
Методи - специалист
Резултати до момента.
Гредата е готова, като конструкция. Дължина 2,13 м. Лепена е с топъл силикон. Става здраво. Поука от практиката:
Топлия силикон е добър, но е трудно да се работи с него при голяма дължина на детайлите.
Чакам да минат поне 12 часа за да видя резултата от мострата, която направих, залепено парче фурнир към фибран с лепило момент на Хенкел за лепене на стиропор.
mitko64 - майстор
Естествен дъбов фурнир на брой листове( размерите не помня), съм купувал 2003г. от някакъв цех на Дианабат до басейна. Дали сега съществуват, не зная.
Методи - специалист
С лепило на Хенкел за стиропор не става да се лепи фурнир към стиропор.
След този резултат направих нещо друго.
Шкурих фибрана.
Със саморъчно направен инструмент набраздих фибрана, така че да имитирам жилки на състарено дърво.
За да ми излезе по-евтино си купих байц за дърво. Минах го две ръце и се получи добър резултат. Ще го мина още веднъж за да стане още по-добре.
По същество от темата за фурнира преминах към темата как да си направим изкуствени греди. Тези които се продават по строителните хипермаркети са майка си и баща си.
Някой знае ли, дали може да се залепи фурнир към стиропор с Ц-400?
Spokoiniq - майстор
A защо не кутия от 1см шперплат и лепиш с каквото искаш...Вътре тук-там ребра и си готов.
  • 1
  • 2

Тема "Естествен фурнир, от къде." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: