• 1
  • 2
Нека намерим най-тънките цени.
Celeborn - специалист
Здравейте колеги!

Живея в къща от началото на века, в която е ползван много гранит от Малко Търново - за градински бордюри, павета, стъпала... има някои зони, които през годините са променяни и са загубили безвъзвратно първоначалният си облик. Сега искам да ги възстановя, но за целта ми трябват въпросните гранитни бордюри и стъпала. Установих, че кариерата в Малко Търново не работи отдавна и опцията е Гранитово. Проблемът е, че там в готовите продукти няма гладко оформени бордюри (само грубо дялани), а плътните стъпала (като на снимката долу) струват майка си и баща си. Превозът също е страшно скъп (нормално). Като цяло могат да изработят всичко по желание на клиента, но цените разбираемо са високи и са абсолютно непосилни за мен като търсещ сравнително малко количество елементи. А и възстановявам крайградска вила, не къща-паметник в центъра на София :mrgreen: По принцип мога да си взема груби гранити блокове, но само на каменоделец не съм се правил още и нямам намерение :lol:

Затова имам питанка - някой мяркал ли е склад за т.нар. регенериран камък - т.е. подобни монолитни елементи - бордюри, стъпала, павета, колони, плочи - които са "спасени" при различни ремонти, разчистване на имоти и т.н. Виждал съм подобни места дори в Сърбия и не може да няма нещо такова тук. Отказвам да повярвам, че всички строителни отпадъци се изхвърлят на купчини около градовете...

Също така и фирми, продаващи готови изделия (държа да са Български) също ме устройват, стига да говорим за София или до 100-ина км. околовръст.

Благодаря!

Изображение
stiv1961 - майстор
Има във форума един человек- badves, той си правеше ограда от дялан камък и е разправял, че ходи по такива места където разрушават стари къщи и се снабдява с разни камъняци, гранити, плочи разни и т.н.
nikolson - майстор
Бордюри и, евентуално плочи, ще намериш. Колони и стъпала - не. Говоря за гранит втора употреба. Паветата вървят по 50-100 лв/тон., по обяви. Има сайт на човек от Пловдив, който предлагаше по 75 лв/т с доставка София, но сега няма. Дялан камък продават в района на Централен Балкан - Търновско, Габровско и върви около 40 лв/м3 от място. По-евтин вариант е да комбинираш камък с покритие гранит (на принципа на трислойния паркет :-D ).
Ако опреш до Гранитово, мога да съдействам, но, както си разбрал, цените са 2-3 хиляди за кубик обработен гранит.
mitko64 - майстор
Преди 7-8 години купувах такива стъпала двуметрови, без такъв фалц като на снимката, цял камион от село Подгумер. Майстора ги беше открил и харесал и после ги нацепи за облицовка, та още ме е яд. Лошото е че вече не останаха каменоделци, във Владая например само един се занимава сериозно с този занаят, а преди двадесетина години имаше поне десет майстори, но починаха.
Celeborn - специалист
Удрям на камък и аз, ще отложа търсенето за пролетта. Благодаря много за отговорите, ако има положително развитие задължително ще споделя информация :)
hidrazin - майстор
Погледни тук. Не са същите, но все пак е нещо.
http://prodavalnik.com/kamenni-stpala-i29156979
:partyman:
galin56 - специалист
А защо не ползваш гранита само за облицовка. Примерно една облицовка гранитена за стъпало е около 30лв. Не е толкова скъпо.
И много ми е интересно тая къща за 12-13години как толкова много се е скапала, че има нужда от основно подменяне на всичко? :? :?
themask - специалист
Никой ли не е открил подобно място още? :)
  • 1
  • 2

Тема "Гранитни бордюри и стъпала?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: