Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
DominatorX - специалист
Здравейте!
Моля да ме извините за въпроса.

Интересувам се доколко е фатално да се монтират ексцентрици (с-ки) които са по-къси и не са зводските.
Идеята ми е, че заводските на Грое, а и не само са с вградена втулка откъм смесителната батерия, докато тези които се продават в магазинтие с по-къси размери са без.

Това влияе ли по някакъв начин на батерията?
За термостатна батерия ако има значение ме интересува.

Обмислям да сложа такъв вид, понеже дължината ме устройва (по-къси са от заводските)
https://tagemalmagazin.com/2774-large_d ... -km-12.jpg

Оригиналните са такива (примерна снимка - https://m1.secondhandapp.at/2.0/6217a44 ... width=1024)

Надявам се разбрахте за кои уплътнения говоря (тези набитите в ексцентрика).

Благодаря!

Поздрави!
chapara - майстор
Те са за да не ти изплесне гарнитурата. Премести ги на късите.
MamaMy - майстор
От бронзовите има едни много тънкостенни. Като ги премериш със шублера и извадиш дълбочината на резбата, не остава дори 0,5мм "месо". Внимавай с тях. Цепят се по резбата и църкат много финно. Докато разбереш от къде е влагата може да минат месеци и после щетите са огромни на фона на цената им. Моя майстор ми беше сложил такива. Изкараха 7 години преди да избие влагата и понеже душа ми е на външна стена не знам колко вода е наточило зад плочките. Видях го благодарение на факта, че отсъствах една седмица от къщи и като се прибрах видях, че в банята е влажен пода. Обикновено не ми прави впечатление защото се къпя често и рядко успява да изсъхне, но за една седмица... Първо проверих с тоалетна хартия меките връзки и кранчетата под мивката. Всичко беше сухо. След това проверих и сифона на мивката. И там сухо. Плочките под батерията на душа - сухи. При детайлен оглед ми се стори, че водата е идвала едва ли не от фугата на най-долния ред плочки. Главата ми гръмна. Не исках да разбивам банята, но ако беше спукана някоя тръба или някоя спойка беше издъхнала...Свалих батерията и смених главата и уплътненията за всеки случай. Подсуших навсякъде и залепих лист тоалетна хартия на плочките под батерията. За мой късмет след един час хартията беше мокра. Явно при свалянето и слагането на батерията съм напънал резбата и цепката се е отворила повече. Свалих батерията и я монтирах без декоративните капачки. Под единия извод пак мокро. Дозатегнах гайката и усетих съвсем тънка струйка как ме намокри. Пак се притесних, че може да е спукана втулка на ППР. Свалих батерията и монтирах капи 3/4 за да виждам какво се случва. При затягане на същия извод пак ме намокри. Свалих този ексцентрик и го огледах дори с лупа. Нищо. Реших, че челото му не е много равно и може от там да изпуска. При опит за заглаждане на челото направо част от резбата дълга около 5мм се откъсна като втулка. Голям късмет. Купих два други ексцентрика с много повече "месо". Банята изсъхна за два дни, но не ми се мисли колко вода са попили тухлите и основата на къщата. Пиша този ферман за да предупредя всички колко са опасни боклуците продавани по магазините. Иначе изглеждат прекрасно, бронзови са, но...
kozl - майстор
пон юни 09, 2025 7:39 pmDominatorX написа:
Интересувам се доколко е фатално да се монтират ексцентрици (с-ки) които са по-къси и не са зводските.
Идеята ми е, че заводските на Грое, а и не само са с вградена втулка откъм смесителната батерия, докато тези които се продават в магазинтие с по-къси размери са без.

Това влияе ли по някакъв начин на батерията?
За термостатна батерия ако има значение ме интересува.

Обмислям да сложа такъв вид, понеже дължината ме устройва (по-къси са от заводските)
https://tagemalmagazin.com/2774-large_d ... -km-12.jpg

Оригиналните са такива (примерна снимка - https://m1.secondhandapp.at/2.0/6217a44 ... width=1024)

Надявам се разбрахте за кои уплътнения говоря (тези набитите в ексцентрика).
Понеже монтирах Грое душ смесители, то в ексцентриците имаше обезшумителни втулки. От два монтирани само в единия комплект имаше такива втулки в ексцентриците.
Такива втулки съм срещал и в душ смесители Видима. Ама разбрах за тях години по-късно като вече се бяха износили до разпад и запушиха пътя на водата.
Та за такива втулки ли става въпрос?

Ако да и се решиш за подмяна, ползвай съвета на MamaMy.
Аз отдавна пазарувам чаркалъци и арматура с помощта на кантара :-D

А м-у другото докато все още имам спомени от монтажа:
Единият смесител беше с конструктивен дефект. При хоризонтирана основа, тръбата на питата не можеше да бъде вертикална. Подмениха го. Другият явно по-добра изработка, имаше възможност за регулиране по дължина на покриващите чашки над ексцентриците. Така че при по-дълги ексцентрици с чашките може да се регулира да няма луфт към стената и към смесителя.

Още нещо свързано с обясненията на MamaMy. Малко от изпълнителите на облицовки обработват изходите за монтаж на арматура, така че при слаби течове водата да минава пред лицето на плочките. Така теч около ексцентриците ще се открие много по-рано, отколкото да напълни сума скрито пространство, преди да има видими белези.
DominatorX - специалист
вт юни 10, 2025 12:09 amchapara написа:
Те са за да не ти изплесне гарнитурата. Премести ги на късите.
Късно е вече на по-късите не става - тясни идват гумите и дълги, та ги монтирах без тях.... Ами да се надявам че няма да съм нацелил греда с този:
https://tagemalmagazin.com/fitingi/486- ... km-12.html

П.С. Това не го разбрах съвсем с изпляскването на гарнитурата - как така махането на гумата ще причини това?

@kozl - Да за същите втулки става въпрос.

Батерията стана леко по-шумна без уплътнението издава един такъв ниско честотен шум. Иначе тези втулки дали се продават в различен размер. Хептен не ми се рискуваше да прехвърлям от оригиналните на късите ексцентрици предвид че трябваше да ги режа, но дори и така на диаметър идват малки. :Д Не е нещо кой знае какво де така или иначе.

Поздрави!

Тема "Монтиране на ексцентрици 1/2 - 3/4 смесител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: