Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте! Имам наследствена къща на село, която е около 100 годишна и решихме с жената да си я стягаме за живеене.
На вторият етаж, решихме да изхвърлим старата спалня и зад нея, като се откри стената, се видя голяма пукнатина и като се загледах, се оказа, че цялата стена има "корем". Споделих със съседа на село и той каза, че мазилката е тръгнала да се отлепя и аз наскоро запалих перфоратора и реших да сваля мазилката. Това, което ме притеснява е, че мазилката е свалена, но стената все още е така крива, даже една тухличка от кирпича се клати свободно.

Въпросите са ми следните:
Стената може ли нормално да си е толкова крива и да трябва само да я измажа ?
Трябва ли да сваля и втория слой мазилка (първия слой е хоросан, втория е кал) ?
Мога ли да махна единия ред кирпичени тухлички и да изградя нов ред за да се поизправи/заздрави и после да измажа наново ?

Прикачвам снимки преди и след къртенето и една снимка отстрани да се види "корема", но на снимка не си личи много.
Благодаря предварително !

Прикачен файл

36ccf51c-39c4-4daf-865d-210082679849.jpg

Прикачен файл

2b404076-0ba0-4b83-8312-f0449fbe0251.jpg

Прикачен файл

1d3af06c-77a2-4178-9738-5522748c59f2.jpg
1d3af06c-77a2-4178-9738-5522748c59f2.jpg (106.1 KиБ) Видяна 343 пъти
chapara - майстор
Ѝмаме спецялист по такива къщи във Форума, но рдко влиза. Ако имате късмет Гроздев ще ви упъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Какво има от другата страна на тази стена?
чет юли 10, 2025 12:39 pmn_a написа:
Здравейте! Тази стена е външн ана втория етаж. От външната страна беше гол кирпич и беше поизядена малко от дъжда и дядо ми, Бог да го прости, преди 15год. горе долу го измаза с хоросан, който си стои до ден днешен. Мисля, че ще трябва да го съборя и него и да се измаже и от вън, даже задължително ще го направя, но въпроса ми е от вътре с този "корем" как да процедирам.
chapara - майстор
пет юли 11, 2025 10:30 amivcho1911 написа:
чет юли 10, 2025 12:39 pmn_a написа:
Здравейте! Тази стена е външн ана втория етаж. От външната страна беше гол кирпич и беше поизядена малко от дъжда и дядо ми, Бог да го прости, преди 15год. горе долу го измаза с хоросан, който си стои до ден днешен. Мисля, че ще трябва да го съборя и него и да се измаже и от вън, даже задължително ще го направя, но въпроса ми е от вътре с този "корем" как да процедирам.
Издялкай го с една тесла, но вероятно има крива, по риождение, греда, която е наложила корема. Започни от най издутата част. Аки е така, пълниш с перлитена мазилка вдлъбнатото. Сега го игеая този филм. Нищо сложно.
Издялкай го с една тесла, но вероятно има крива, по риождение, греда, която е наложила корема. Започни от най издутата част. Аки е така, пълниш с перлитена мазилка вдлъбнатото. Сега го игеая този филм. Нищо сложно.
Но аз бялата мазилка съм я свалил вече. Сега да сваля и калната мазилка, така ли ?
chapara - майстор
Вариантите са два. Единият пълниш вдлъбнатото, другия е изчукваш колкото е допустимо високото и измазваш с майки стената под отвес. По ясно не мога да го обясня. Ако не си ме разбрал, вероятно тази работа не е за теб.
Калта е изолация, не я махаш освен частта която стърчи и е висока. Преди мазането изпръскваш с дълбоко проникващ грунд. Аз пълнежте ги правя с перлит и Церезит ЦМ17, 5:2, може и една част цимент. Перлита е дишащ и топлоизолатор.

Тема "Въпрос за кирпичена стена/мазилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: