Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
пет авг 08, 2025 1:45 pmchapara написа:
Прочети тук!

https://baumit.bg/files/bg/pdf_files/pd ... _17932.pdf
Има точка с червено квадратче.
Да не се смесва с други продукти.
Така че този който ти е казал за начина е пълен невежа, по мека дума не намирам. В Солидо има пластификатори, добавки за водоплътност, които правят разтвора лигав и е голям минус. Написано е че не се прави земновлажна, т.е. по гъст р-р, което доказва тезата ми. Зърнометричния състав е до, и преобладава 0,4мм.,.отново минус.
Аз препоръчах пресят измит пясък! С препоръчания от мен приготвен р-р можеш да лепиш и фугираш без свличания, според добавената вода, с по гъстичък р-р. Нахвърляш на предварително измита стена, облизваш камъка с лепило от зад и начукваш камъка. Избилия р-р го обираш оформяйки фугата. Така ще получиш каменна облицовка със 100% конкакт. Миеш на често и дооформяш фугата. Ако гониш цвят на фугата на другия ден с четка и фугировка мажеш фугите на още мократа от предния ден фуга. Пряко слънце при работа и темп. на въздуха над 25° са абсолютно противопоказни, както и на нагрята стена. И тъй като мълчиш и не четеш, таки не каза нищо за основата на лепене. Ако е тухла или слаба се анкерира арматурна заварена мрежа 6-8мм., която да остане в лепилния слой.

Ако и сега не си разбрал, здраве да е, остава за по четящи хора, надявам се :?

С вебер ще смесвам не със Солидо. Лепило на Вебер с подова замазка на Вебер мисля да са еднакви като марка.
За основа съм направил хастарна замазка Вебер също, която е за външо и вътрешно ползване.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет авг 08, 2025 1:45 pmchapara написа:
Прочети тук!

https://baumit.bg/files/bg/pdf_files/pd ... _17932.pdf
Има точка с червено квадратче.
Да не се смесва с други продукти.
Така че този който ти е казал за начина е пълен невежа, по мека дума не намирам. В Солидо има пластификатори, добавки за водоплътност, които правят разтвора лигав и е голям минус. Написано е че не се прави земновлажна, т.е. по гъст р-р, което доказва тезата ми. Зърнометричния състав е до, и преобладава 0,4мм.,.отново минус.
Аз препоръчах пресят измит пясък! С препоръчания от мен приготвен р-р можеш да лепиш и фугираш без свличания, според добавената вода, с по гъстичък р-р. Нахвърляш на предварително измита стена, облизваш камъка с лепило от зад и начукваш камъка. Избилия р-р го обираш оформяйки фугата. Така ще получиш каменна облицовка със 100% конкакт. Миеш на често и дооформяш фугата. Ако гониш цвят на фугата на другия ден с четка и фугировка мажеш фугите на още мократа от предния ден фуга. Пряко слънце при работа и темп. на въздуха над 25° са абсолютно противопоказни, както и на нагрята стена. И тъй като мълчиш и не четеш, таки не каза нищо за основата на лепене. Ако е тухла или слаба се анкерира арматурна заварена мрежа 6-8мм., която да остане в лепилния слой.
Ако и сега не си разбрал, здраве да е, остава за по четящи хора, надявам се :?
+100
И евалата, че имА търпението
chapara - майстор
пет авг 08, 2025 7:35 pmn_a написа:

+100
И евалата, че имА търпението
Кака, като четеш и внимаваш, надявам се разбра, защо по някога отговарям с нежелание и повъхностно. Усещам кой е насреща и ... на пързалката. Сега автора се опитва мен да качи на нея. Солидо, пък сега Вебер. Неделното килийно училище затвори. За това ги каня на Л.С., та на няколко къси паса да ги хвана и да не си губя времето. Да Форума губи, но статуквото е такова, за което съжалявам най много. Ами да слушат И.И.
Отплеснах се, наздраве, петък вечер е😁

:partyman:
gecata1059 - специалист
пет авг 08, 2025 11:04 amkozl написа:
пет авг 08, 2025 9:28 ambg_zilot написа:
пет авг 08, 2025 6:32 amn_a написа:
Именно, речен камък ако ще лепи?
Не знам какъв се води, мисля, че от кариера.
Реално никой обаче не ми отговори конкретно как се лепи с лепило и подова замазка :)
Дали наистина това е начина и какво е съотношението :)
Е то и ти не отговори каква е основата :wink:
От кариера цепен камък вероятно :?
Защо трябва да е дебело лепилото, заради основата ли или камъкът е много релефен?

А Чапи ти отговори още във втория пост по темата, защото подовата замазка е цименто пясъчен разтвор.
По неговото предложение 1 част лепило се разбърква с 2 части замазка, като замаката е в пропорции 1:1, т.е. 1 част цимент + 1 част пясък.
ср авг 06, 2025 2:12 pmchapara написа:
Моят работещ модел е 1:2:2,лепило за външно лепене, като ЦМ17 или Мапей ,,Р''9 : цимент : пресят и измит пясък.
Аз не съм правил такава облицовка, но съгласно рецептата на Чапи измазах криви бетонови стени за изравняване. С тази разлика, че аз "облизах" с лепилце бетона преди да му нанеса циментовата мазилка. Отгере си налепих гранитогреса с тънък слой лепило и вече над 5 г. държи.
Та готовата замазка си е цименто-пясъчен разтвор, може и с добавки. В каква пропорция цимент пясък :? Поне за тази която прегледах по нета Баумит Солидо Е160 няма такава информация.
Извинявам се, че се меся в разговора но някой хора не четат подред отговорите и почват сръдни.
Баумит Солидо го намеси в разговора kozl ,а не автора на темата.
chapara - майстор
gecata1059, радвам се че има сериозно четящи и наблюдателни. Аз се сетих за старата случка, която Козльо вкара. Другото което е интересно, че формулите за направа на сухи р-ри уж се различават, поради различното наименование на компонентите, но са почти еднакви и преследват една крайна цел😉, на 99% крайния матерял е сходен. Матеряли за лаици, както че се ползва за даден процес м-ли само от една марка. Това са търговски трикове😁
И го казвсм от 48годишен опит! Аз като стр.инж. ,,Технологии'', мога да направя матерял за всичко и за всеки. Така е лафа. Доказал съм го. Но няма кой да чува. В заключение на дългия пост, gecata1059, за това продължих с подхвърленатс марка. За измиване ръцете на търговците почти винаги пише: Към матерялите да не се добавя нищо.😉
kozl - майстор
Баумит замазката ми излезе първа в търсачката и без инфо от автора, дадох пример как информацията за продукта е недостатъчна за оценка колко е подходяща в случая дебела лепилна смес.
Най-важната информация липсва, а това е свиване при втвърдяване и понеже циментовото лепило се свива при втвърдяване, колкото е по дебел слоя, толкова повече ще е линейната деформация.
И пак ще дам пример за мАстори плочкаджии. Понеже ги домързя предварително да изравнят повърхността под настилката и се получи пласт лепило над 2 см. Няма напукани плочки, но там където лепилото е дебело сега има "локва" (пропадане) спрямо останалата повърхност.
А за замазката на Вебер инфото е по-зле и от тва на Баумита.
А то няма и финансова логика да се ползва готова пакетирана замазка вместо пясък и цимент :roll:
bg_zilot очакваше някой който е правил това да сподели, ама не се получи по обясними причини описани преди.
Наша фасада от цепен релефен, неоформен камък. Нямам инфо с каква смес е лепен, но вече има падащи камъни. Отлепя се камъка чист от слепващия разтвор. Това предполагам, щото не са действали по рецептата на Чапи и не са обмазвали камъка с лепило.
Аз ги връщам на местата с тънко флексово лепило към релефа на залепващата смес.
И другото е, че камъните се отлепват на местата където най-много са изложени на намокряне, в най-ниското от пръскити и на по-високо където подлизва вода.
chapara - майстор
Процеса не завършва с лепене и фугиране. Но стига толкова, има и последващи процеси. В природата всичко е временно.
kozl - майстор
Философски прецедено - в "природата" няма време.
Времето е измислено от човека, за да може да сравнява движението :wink:
Абсолютно всичко е в движение, само застоят е относителен :-D
gecata1059 - специалист
Аз не оспорвам опита натрупан с годините. Когато мога се възползвам от такива хора. Автора на темата не писа колко квадрата ще лепи. Ако са примерно два квадрата едва ли ще се занимава да търси пясък. Търси по-лесния начин с готова смес. И аз така бих постъпил. Нямам нужния опит да преценя дали пясъка е добре промит като видя една купчина.
Правилния отговор според мен е да му се каже ,че понеже няма достатъчно едрина на пясъка в готовия разтвор в допълнение с другите съставки, ще се свлече понеже е правен за под ,а не за стена. 🍻
chapara - майстор
съб авг 09, 2025 10:22 amgecata1059 написа:
Аз не оспорвам опита натрупан с годините. Когато мога се възползвам от такива хора. Автора на темата не писа колко квадрата ще лепи. Ако са примерно два квадрата едва ли ще се занимава да търси пясък. Търси по-лесния начин с готова смес. И аз така бих постъпил. Нямам нужния опит да преценя дали пясъка е добре промит като видя една купчина.
Правилния отговор според мен е да му се каже ,че понеже няма достатъчно едрина на пясъка в готовия разтвор в допълнение с другите съставки, ще се свлече понеже е правен за под ,а не за стена. 🍻
Казано му е.
Какво значи измит пясък?
Изсипва се пясъка в бетонарка или РК (ръчна количка😁) ,сипва се , разбърква се с вода. Излива се водата и така няколко пъти. Нищо опасно и страшно😉 Целта е да няма прах и глина по песъчинките. Навремето почти задължителна практика. Разликата е осезаема. Ноо,...всеки знае себе си, колко го мързи😁Аз като човек от старата школа, не се доверявам на готови р-ри. Ще кажете старомодно е, нека е така👍

Тема "Лепене на камък с дебело лепило" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: