• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
pipilica - майстор
То хубаво да върже, ама ако знае с каква стойност, по-лесно е да го извади и да топи в студена и топла вода и да види дали работи. Релето може да се скапало, може да има студена спойка по веригата, може да има окис по контактите и клемите по силовата верига, всичко трябва да се провери.
MamaMy - майстор
пет фев 16, 2024 9:09 amkozl написа:
Аз като попаднах на точния специалист за него беше елементарно да смени процесор, памет и некой друг елемент и да програмира паметта.
Знаеш ли обаче какви средства и време е инвестирал въпросният специалист за да има подходящите условия, хардуер и софтуер да свърши работата? Колко часове е ровил в интернет да търси фърмуер за битови уреди и навсякъде плява. Истината на час по лъжичка. Дори платения абонамент за прехвалени сервизни сайтове не върши работа. А що се отнася до програматори сигурно е събрал една щайга полу работещи. Може да се напише книга за това. За всеки чип по няколко и те капризничат. С чипове на един производител работят, с други не щат. Пък за фалшивите чипове залели пазара да не споменавам. Купувам 15 от тях 5 работят коректно. 5 се записват еднократно и с грешки и повече не се трият и пет са само черупка, а вътре празно. И това от реномирани доставчици. И накрая идва клиента и вика, "- Ама как 20лв. Аз за толкова ще я изхвърля." :lol:

ПП Сумата 20 е условна. Поради многото кърлежи по веригата съм чувал до клиента да стигат суми по 350. Това означава, че човека който наистина е свършил работата взима най-малко. По веригата от посредници, болшинството малко грамотни и некадърни, но много нахални всеки товари и то по 100%. Това означава само едно. Клиента се е доверил на неподходящите хора. Значи в опита си да мине тънко сам се е набутал между шамарите. :yawinkle:
kozl - майстор
нед мар 22, 2026 10:29 pmПеци написа:
Здравейте,сега спря да загрява водата.Няма грешки,в редки случаи я загрява но в редки.Не идва команда до релето.Транзистора реагира на изправен,базата му има връзка с процесора,имам 12в на транзистора и много рядко включва релето.
Как направи тази проверка?
Ако тахогенератора не е изправен или връзката е прекъсната, процесора няма да включи нагревателя.
Циркулационната помпа работи ли на бързи и бавни обороти?
съб мар 20, 2021 9:25 amkozl написа:
И ме удари неква идея да откача тахогенератора от платката и помпата "пропя", пърдон проработи без циклене. Закачам тахогенератора докато помпата пее, помпата зацикли веднага. И така оставих миялната да работи без тахогенератор. Изкара си безупречно програмата по отношение време, процедури и работа на помпата с изключение на нагряването. Нагревателя не се включи изобщо, което го очаквах, но не очаквах извода, че
Тахогенератора не влияе на работата на промивната помпа, а само служи за включване на натревателя.
М-у другото докато работеше нормално промивната помпа напрежението на тахогенератора в откачената букса беше АС 12,5V.
И понеже при предните ми намеси в захранването на платката имаше значителни интервали на нормална работа, направих още един експеримент с цел да елиминирам товара на релето, като махнах диода към вторичната намотка за добавка на напрежението за релето. И това беше провал, защото импулсното захранване изобщо не заработи и дори напреженито 5V не се появи.
Та за това запоих отново диода и реших да прекъсна писта към релето за нагревателя. И така без товара на бобината на релето миялната работи без да цикли помпата, при включен тахогенератор към платката.
Предположих, че при включване на релето захранването кляка под неговия товар и нарочих ИС за импулсното захранване.
След подмяна на ИС не остана време за пълен тест, но помпата "запя" и нагревателя грееше. Та днес довечера ще я тествам с посуда.
И дано в тва да е бил проблема, че се изтъркаха куплунзите на платката :roll:

Остана ми неква въпросителна относно това, че след като миялната "изпра" със студена вода, нямаше инфо за грешка :?
Също и при откачения тахогенератор пак нямаше грешки :?
kozl - майстор
пон мар 23, 2026 7:34 amMamaMy написа:
пет фев 16, 2024 9:09 amkozl написа:
Аз като попаднах на точния специалист за него беше елементарно да смени процесор, памет и некой друг елемент и да програмира паметта.
Знаеш ли обаче какви средства и време е инвестирал въпросният специалист за да има подходящите условия, хардуер и софтуер да свърши работата? Колко часове е ровил в интернет да търси фърмуер за битови уреди и навсякъде плява. Истината на час по лъжичка. Дори платения абонамент за прехвалени сервизни сайтове не върши работа. А що се отнася до програматори сигурно е събрал една щайга полу работещи. Може да се напише книга за това. За всеки чип по няколко и те капризничат. С чипове на един производител работят, с други не щат. Пък за фалшивите чипове залели пазара да не споменавам. Купувам 15 от тях 5 работят коректно. 5 се записват еднократно и с грешки и повече не се трият и пет са само черупка, а вътре празно. И това от реномирани доставчици. И накрая идва клиента и вика, "- Ама как 20лв. Аз за толкова ще я изхвърля." :lol:

ПП Сумата 20 е условна. Поради многото кърлежи по веригата съм чувал до клиента да стигат суми по 350. Това означава, че човека който наистина е свършил работата взима най-малко. По веригата от посредници, болшинството малко грамотни и некадърни, но много нахални всеки товари и то по 100%. Това означава само едно. Клиента се е доверил на неподходящите хора. Значи в опита си да мине тънко сам се е набутал между шамарите. :yawinkle:
Не съм му гледал техниката в сервиза, знам това, което той сподели, че доста разговори е провел с Електролукс, докато го абонират за софтуера за програмиране на техните уреди.
И това, че от сервизите за ремонт на битова техника му пращали платки за ремонт, защото там платки не ремонтираха.

Тези 350 лв дето си писал ме върнаха в спомените. Вероятно си плочел неволите ми при първата повреда на миялната, описани в някой друг форум :? В този съм си спестил писането.
Та като се повреди първия път през 2008 г. тръгнах по сервизите в София. В 2 сервиза ми отговориха - смяна на платка 200 лв. и платката е с поръчка и ще пристигне до 1 месец. В К&К сервиз казаха, че имат налична платка и приеха миялната с такса 25 лв. за диагностика. Обадиха се че ще е готова след седмица за сумата 200 лв. След няколко дни се обадиха, че освен платката и циркулационната помпа трябва да се смени срещу още 350 лв. Аз директно запалих колата и си прибрах миялната. Предполагам, че са сменили платката без да премахнат причината за късото съединение в буксата на циркулационната помпа и новата платка е дала фира.
Аз понеже се наиграх с тази миялна и два пъти сменям процесор и един път и паметта, години след първата случка вече в друг сервиз срещу 30 от старите пари ми програмираха паметта. Та значи вече в сервизите ремонтират платки и са решили проблема с фирмуера :?
MamaMy - майстор
Чел съм твоите перипетии, но не са новост за мен. Цените които пиша ги знам от други клиенти. Отделно на това няколко сервиза ми носеха платки за ремонт. Идваха и няколко от търговците на техника втора употреба. Понеже правех и платки за климатици се мъкнеха половината климатичари при мен. Вече почти няма. Разкарах ги леко по леко. Това е зле платена и неблагодарна работа. Аз им взимам 20лв и съм се кьорил по платката 3-4 часа, а той дере клиента 300лв за половин час и после ми се прави на играч. По-лошото е, че ме бави с парите или се прави на тарикат и ми вика тя не тръгна, няма да ти платя. Е, да си ги правят сами или да ги носят където искат. Аз се напечелих. Оставих си само дейности от които наистина печеля, а напоследък и тях спрях по здравословни причини.
kozl - майстор
Те по таквиз причин се озовах в този форум.
Спря климатика поради изфирясали кондензатори. На няколко сервиза се молих и не щат да сменят кондензатори искат да сменят климатика :shock:
Смених ги сам. Климатика работеше до оня ден навъртял стаж над 20 г. Обаче му се разпада ламарината на на външното тяло - изгни. И все пак реших до го сменя и понеже правя и ремонт в стаята, махнах вътрешното тяло да ми не пречи, а и специалистите на огледа казаха, че новия климатик няма да е на мястото на стария, та да запуша дупката от стария.
MamaMy - майстор
Като във всички браншове. Навсякъде се напълни с псевдо специалисти. Всеки турга табелата и жъне, ама дали го може, дали има кетап божа работа. Липсата на контрол ни докара до тук.

Те за това всички правят диагностика само по симптоми. Няма измерване, разсъждения, наблюдение... Не! Ако не прави туй смени онуй.Така са дълги години бившите телевизионни техници. Половината от тях не разбираха нищо, а караха по заучени положения. Автомонтьорите и те. Затова и народа свикна и когато няма готов изход, а трябва да се закопаеш с часове някъде си мислят, че ги лъжеш. Те големите майстори еди как си правели. Ми готово. Преди се дразнех, но вече не. Всеки да се спасява. Ей го Чапара и той узря :lol:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Съдомиялна AEG favorit 65411 vi грешка 30" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: