Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kolev - напреднал
Здравейте!
Балкона е зидан с 10см газобетон, като отвън е положена 6 см. фасаден експандиран баумит, както и силиконова мазилка баумит. Поставена е дограма. Плочата отдолу откъм комшията е с 2см. термострен. Моят таван също е 2 см. термострен. На вътрешната стена няма изолация, има само шпакловка с см11. Въпросът ми е:
На тавана със сигурност ще е силиконова мазилка, но удачно ли е да се сложи такава и на стените - вътрешна и външна под дограмата или е по-добре да се шпаклова с см125 и после латекс?
Илиян Илиев™ - майстор
Аз не разбрах добре въпроса ти, но ще се опитам да отговоря.

Вътрешните мазилки и шпакловки са измислени и създадени предимно за естетика, а не за предпазване от външните атмосферни влияния.

Демек, каквото и да сложиш, ако отвън просмуче влага мазилката вътре ще се съсипе независимо дали е предназначена за външна или вътрешна употреба. Една външна мазилка положена в помещение би имала предимство пред вътрешната като устойчивост на влага и конденз идващи от самото помещение, но не и влага просмукваща отвън.

Примерно в банята ако сложиш външна мазилка се предполага, че ще издържи повече време от гипсовата, но си зависи и от проветрението на помещението.

Та демек исках да ти кажа - Мажи с каквото ти харесва, ако се надуе или почне да се рони установи каква е причината и я отстрани и после пак си измажи с каквото ти харесва.
TOP MAISTORA - специалист
Мен ако питаш по добре гипсова шпакловка или няква декорация външната мазилка не стои добре за от вътре естетически погледнато :-D
kolev - напреднал
Сега като си чета въпроса и аз много не мога да го разбера, ще се опитам да съм по-ясен.
Имам затворен балкон, с пвц дограма. На тавана ще има изолация 2см. термострен и ще се положи силиконова мазилка. Имам една вътрешна стена, на която се чудя какво да сложа - най-лесно когато полагат мазилката на тавана, да сложат и на стената. Тя не е много едра - 1,5мм. зърно и по принцип изглежда много добре. Ако балкона не беше затворен, нямаше да има колебание, но като споменах на няколко човека, че ще слагам мазилка за външно полагане на затворен балкон, те викат - Ти си луд. Шпакловай с гипсова шпакловка и след това лакекс. Ще стане идеално гладко. Същото се отнася и за зиданите стени под добрамата. М/у другото балкона е северен и вече една година не съм видял някога да има конденз или появила се влага. Затова реших да питам тук и да чуя мнението на специалисти.

Тема "Съвет за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: