• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Скоро взех апартамент и имам проблем с една външна /фасадна/ стена от стъклени тухли с размери 2,20м на 2,50м, която в студено време е постоянно в конденз /направо тече/. Стаята е кухня. Отделихме я от хола с плътна завеса за да падне температурата и да има по-малко конденз, сега е около 15градуса в нея , но все си е тая.
Външна изолация знам че е решение, но на този етап и само заради 5кв.м. да изолирам цели 100 не ми е по възможностите.
Мисля че трябва да се изолира със стериопор 5см върху нея отвътре и после ред итонг 5см или кнауф.
Друг вариант да се сложат профили, вата и кнауф, но незнам дали няма да пропие с времето през ватата и да стигне до кнауфа и да го мокри?!??
Незнам и какви материали да ползвам за залепване върху стъклените тухли ?!?
За светлина не ме притеснява защото срещу нея има голям прозорец със стъклопакет към остъклена тераса.
Помагайте със съвети и решения, ето и снимки.

Прикачен файл

DSCI1711-00.jpg

Прикачен файл

DSCI1714-00.jpg

Прикачен файл

DSCI1709-00.jpg
torbalan - Дървен философ
ако парите са проблем - направи само петте квадрата от вън, като застъпваш по 20-30 см. (и повече дори) от плътната стена...

вътрешната изолация само скрива проблема с влагата, не го отстранява
забравих да пиша, че е на 3-ти етаж и 5-тия завършва с тераса - няма покрив и алпинисти няма как да се спуснат за да изолират пък и кой ще се навие за 5-6 кв.м.
събираш пари за цялосна изолация...

ако питаш мен - най-добре организирай целия вход/блок да го направите заедно...

хем ще изглежда по-добре, хем по отделно ще дадете по-малко пари...
8180 - майстор
torbalan написа:
вътрешната изолация само скрива проблема с влагата, не го отстранява
Не си много точен - добре направена вътрешна ТИ също ще свърши работа.
Как се действа при стъкло - не мога да кажа.

П.П. Добре направена цялостна външна е супер.
хаха
така, като го написа - замислих се...

в стъклото остатъчна влага няма...
тоест, ако добре се запечата - драма не би трябвало да има с конденз в самата стена или между изолацията и стъклото...

може би ако се изгради нещо като втора стена залепена за стъклените тухли от материал от типа на фибрана - с добри топлоизолационни свойства и не обичащ влагата - проблема може и да се реши...
да разбирам ли че предлагате да залепя отвътре фибран върху стъклото и после стена от итонг плътно за фибрана?
и с какво да го залепя към стъклото, грунд....лепило...силикон....четох за вариант с пяна за уплътнение?
8180 - майстор
Колега,
Доста сме го дъвкали този въпрос тук. От поста ти личи, че малко ти се губят нещата - там с тези 15оС, от които си очаквал ефект.
Всякак може да стане.
Важното е, освен необходимата ТОПЛОизолация да се спре пътя на водните пари до студената повърхност. В случая с вътрешна ТИ, ст. тухли ще бъдат още по-студени и дори минимална влага, достигнала до тях ще кондензира. За целта обикновено се ползва пароизолация или паронепропускливи ТИ. Фибранът, например е такъв, но не пречи да се сметне малко, защото тези ст. тухли отвън са доста нестандартен случай.
Не е невъзможно да се изпълни с перфектно положена каширана вата.
Допълнително трябва да се внимава да се спре надеждно въздухопреминаването навътре в изолацията и до стъклото. Пароизолациите могат да свършат и тази работа.

После, според степента на перфектност, може да се наложат и промени в битовите навици - ако по съвременен стъклопакет се появява конденз (последният, след санирането ще се устреми натам) ще са задължителни мерки по намаляване на общата влага в жилището.
ebahti - майстор
Стъклените тухли изглеждат добре,що да ги затриваш-помисли по вариянта за ги грееш с нещо-примерно като задното стъкло на колата... :?
nihonjin - специалист
С пяна за лепене на топлоизолация. Без дюбели.
laptopfen написа:
да разбирам ли че предлагате да залепя отвътре фибран върху стъклото и после стена от итонг плътно за фибрана?
и с какво да го залепя към стъклото, грунд....лепило...силикон....четох за вариант с пяна за уплътнение?
  • 1
  • 2

Тема "Изолация върху стена от стъклени тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: