Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
имам бетонова плоча до вилата върху която паркирам колата. Горния й слой се рони. Ако покрия отгоре с разтопен битум ще спре ли роненето и ще мога ли да минавам с колата отгоре без да се залепи са гумите :?
Leon - специалист
Голям дерт ще си докараш!
Като се постопли през лятото, така ще залепне за гумите, че ще го отпориш с бетона!

:?
schuldiner - майстор
Преди петнайсетина години съм пробвал нещо подобно на паркинг. Само че беше асфалтобетон, т.е пясъчен асфалтобетон. Прилично стана... Ама тогава нямаше АРР битум, а подозирам, че с него ще е много по-добър резултатът. Щото технологията още я ползвам, но за плоски покриви за запълване на неравности и оправяне на наклони. За коли не знам - не е оставал достатъчно дълго непокрит този слой, за да имам впечатления...
Благодаря за идеите!
Как/с какво да отстраня неравностите от лющенето за да имам равна повърхност върху която да работя?
schuldiner написа:
...асфалтобетон, т.е пясъчен асфалтобетон. Прилично стана... ..
Чък, можеш ли да ми опишеш по-подробно процеса?
schuldiner - майстор
Повече като предложение и предположение ще го опиша, съвсем в духа на направи си сам - все пак не съм от Пътното.
Основа: Почистване до здраво, обезпрашаване, грундиране с битумен грунд. Не е необходимо чак да е гладко - неравностите ще се запълнят със следващия пласт.
Асфалтобетон: За пътни настилки обикновено го правят на два пласта от по 4-5 см заради натоварването и износоустойчивостта, но само за едното паркиране не мисля, че са нужни чак толкова усилия. Аз си го представям като 2-3 см замазка, само че не циментова, а асфалтова. Имаше там някакво правило за дебелината на слоя мин. 2,5 х най-едрата фракция, ама съм забравил, пък и едва ли е толкова важно. Значи с пясък до 4-5 мм всякак ще стане. Загряваш пясъка, разтапяш битума и бъркаш. Понеже механизирано не си струва да се занимаваш, най-лесно става с лопата като за бетон. Една мощна газова горелка никак няма да ти е излишна - един нагрява, друг пребърква докато се получи необходимата смес. Пропорциите са от порядъка на 7-8% битум тегловно спрямо пясъка. Опитно още по-точно ще установиш - не трябва да има неомесени песъчинки, нито пък разтичане на свободен битум. Всъщност по-добре леко постна да остане сместта, отколкото да предозираш мазното... Имаше там разни марки 50-70 за битума, ама нещо не се сещам какво означават. Бе май имаше отношение към пластичността. Та, много лесно се затопява ако първо го разтрошиш. Разтрошава се добре когато е студен - просто го начукваш с големия чук. Може да пробваш да омесиш надробения битум с пясъка и така да ги нагрееш, дори май ще е по-добре. Ако го бъркаш директно върху основата ще е още по-добре, че да не изстива бързо... Полага се уж в рамките на 150-160 градуса, ама как се мерят на обект не знам. Изтегля се и се заглажда с метален мастар. Не е толкова страшно, няма да се изгориш ако внимаваш. От време на време подухваш с горелката да поддържаш температурата, че да можеш да разнасяш. Като го разстелеш грубо, пак с нагряване попълваш очевидните неравности. Докато е горещ валираш. Е, тука вече ми е бедно въображението с какво ще направиш достатъчно тежък валяк, съизмерим с натоварването от гумите на колата, че и гладък... не знам. За да не залепва за асфалта, отделителят е вода - просто да е мокър барабанът, без да разтича много. Това за уплътняването (дали ще стане с ръчна трамбовка?). Заглаждането е с обикновена метална маламашка, пак върху горещо и също намокрена - абе като пердашене е. Има вариант да се глади с нагрят метал, но не знам как да ти го обясня безопасно... Майки можеш да си направиш от винкел, а после местата им да запълниш. Памучни дрехи и кожени обувки БЕЗ метални бомбета. Пазиш топките и очите от прегряване, другото е поносимо (горещите песъчинки нямат достатъчно маса да те изгорят сериозно, но все пак трябва да се внимава).

ПП Отказа ли се?
По скоро си мислих да разтопя битума до течна фракция, която да разлея и отгоре да наръся пясък колкото поеме...
schuldiner написа:
...ПП Отказа ли се?
Още не :) и благодаря за изчерпателния отговор! :prost:
schuldiner - майстор
Victorov написа:
По скоро си мислих да разтопя битума до течна фракция, която да разлея и отгоре да наръся пясък колкото поеме...
Не че е същото, ама все едно да сипеш цимент във вода, да добавиш пясък колкото да скрие водата и да решиш, че си направил бетон.
Ако беше толкова лесно, то по-добре направо един пласт хидроизолация с посипка. Тъкмо да споделиш после как се държи в действителност, че аз наистина не знам. Много пъти съм искал да експериментирам и все по някаква причина не се е стигало до реална проба с автомобил върху хидрото.

Тема "Битум върху бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: