Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
mamkata - специалист
n_a написа:
1. Всички киселини действат на всички метали. Еее, златото затова е златно.
2. В кафемашините, по местата за които говорим, няма желязо.
1+2. По тези места има алуминий и "пласмаса".
3. Препаратите за почистване са с киселина. Целта е да разтворят варовика.
4. Най-безобидната киселина като цвят, цена, достъпност и действие е лимонтузото.
Вече не си забавен.
Не ми се обяснявай, че почвам да се заяждам.
:-D
Просто се опитах да ти кажа културно, че си смешен. А още по-смешно е първото ти твърдение. Ще те оставя сам да се сетищ защо, а ако не можеш отвори учебника по химия за 8 клас.
bjohnev - специалист
Специално се обръщам към "химиците" в темата, дали разтвор на Na4(ЕДТА) няма да свърши работата най-чисто. Хем е неутрално, хем не закача неокислени метали.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"разтвор на Na4(ЕДТА)" Какво е това?
bjohnev - специалист
ЕДТА (ЕthyleneDiamineTetraacetic Acid) е комплексиращ агент. Ползва се за свързване на метални йони, например Mg2+, Ca2+, които са причината за твърдостта на водата, както и главни съставни части на калка. Когато се използва тетра-натриевата сол в разтвор, разтвора е дори леко алкален, т.е. няма да напада желязо.

http://en.wikipedia.org/wiki/EDTA

Виж, ако тръбите и съдовете са алуминий, това е друг случай. Тогава препоръчвам чисто ЕДТА (разтвор).
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Прекалено много химия :? (за мен)
В кварталния супермаркет има ли го този калка агент?
bjohnev - специалист
Абе верно е че не гледам от години телевизия, ама поне за Калгон съм чувал :-D :-D :-D Правиш разтвор едно към гьотора, сиреч на око, наливаш и пускаш машината се едно ще си правиш кафе. Като свърши, продухваш още един-два пъти само с чиста вода за да се махне химията. Със сигурност не наврежда на пералните, които имат и железни, както и алуминиеви чаркалаци.

Иначе се продава и в химическите магазини.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Разбра ми въпроса :) . Аз пък ти разбрах отговора. Браво на нас и благодаря :) .
mamkata - специалист
bjohnev написа:
ЕДТА (ЕthyleneDiamineTetraacetic Acid) е комплексиращ агент. Ползва се за свързване на метални йони, например Mg2+, Ca2+, които са причината за твърдостта на водата, както и главни съставни части на калка. Когато се използва тетра-натриевата сол в разтвор, разтвора е дори леко алкален, т.е. няма да напада желязо.

http://en.wikipedia.org/wiki/EDTA

Виж, ако тръбите и съдовете са алуминий, това е друг случай. Тогава препоръчвам чисто ЕДТА (разтвор).
Ако не се лъжа другото име на NaEDTA е Комплексон 3 /или беше чистата ЕДТА/ .... в случая няма да свърши работа - въпросните катиони трябва да са в разтвор. ЕДТА и нейните соли се използват много в токсикологията. А и да рзтвориш отложения калциев карбонат ти трябва кисел разтвор
bjohnev - специалист
Хммм :? Искаш ли да направим следния експеримент: чупиш откъдето ти падне с каквото ти падне малко парченце калк. Слагаш го в разтвор на ЕДТА заместен с колкото си искаш натрий (0-4), може и чиста ЕДТА. Ако калка не се разтвори - имаш от мене каса бира.

Тука в нашия институт така чистим от калк ЖЕЛЕЗНИ тръби, по които тече охлаждаща вода. Досега грижи не е имало!

Поздрави
mamkata - специалист
Стига да се сетя да купя ЕДТА :?

Тема "Кафе машина(с каничка)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: