Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
:supz:
TonyZ написа:
:supz:
отскоро имам линколн инвертек 200а когато работя на електройен загрява доволно в единия краи и то при много малко употреба дали има някакав проблем
Колега, ilko_n70 ,
като го гледаш откъм лицевия панел линкълна, ако загряването на капака е от лявата му страна по - към предния панел или дори от вентилационните отвори - нормално е . Особено при включване в захранването , и след като вече си заварявал , преди да влезе във режим за понижаване на изходното напрежение (и режима не е умишлено изключен от ключетата на предния панел). Загряването се дължи на мощни резистори , които влизат в резонансната верига на инвертора в първичната част.
Няма за какво да се тревожиш и ако е изключена функцията за понижено изходно напрежение - просто внимавай да не се хванеш едновременно за двата изхода, масата и оголена ръкохватка(50 до 70 волта не са много, но всеки ги усеща различно).
Ако въпросната функция работи и не е изключена, мисля че беше на най-много третата минута електрожена да влезе сам в този режим, като напрежението в изхода спада до около 14 - 15 волта.

Поздрави
pansim - майстор
Тончо, не че нещо. ама в този инвертор няма и помен от резонансни вериги...
И другите неща дето си писал :?
Здравейте, колеги,
може и да бъркам модела, с буква "а" на линкълн машина още не съм виждал мисля , но ако е като тази http://elektrik90.com/catart_pictures/t ... 60-T_1.jpg без регулировките в режим ВИГ, т.е. има потенциометър освен за тока, най-много Arc Force и Hot Start , но 200 Амперова и монофазна , мисля че не греша много в причината за загряването...

Поздрави
pansim - майстор
Хайде да уточним нещата.
1.В резонансна верига може да участвува капацитет и индуктивност. Резистор какво ще търси там?
2. Малките /140-160А/ Линкълн са еднотактни правоходови инвертори
3. 200А Линкълн, са същите, но два работещи заедно.
4. И в двата случая няма и няма как да има резонансна верига, поради особеностите на работа на инвертора /виж т.2 и т.3/
Колега, pansim,
нищо лично нямам спрямо теб - моите уважения към работата ти и машините, които произвеждаш.
В тази статия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1% ... 1%8A%D0%B3 пише малко повече за резонансните вериги .
От конкретни подписани от мен на обучения декларации, нямам права да споделям конфиденциална информация, но въпреки това не споделям точно последното ти мнение.
Като потвърждение на предния ми пост , мога да кажа само, че с мощност от 100 вата , въпросните два резистора , свързани последователно, са точно във веригата на заваръчния трансформатор, паралелно на него през още някой и друг елемент.
Няма нужда да обяснявам мисля , защо и кои инвертори на Линкълн са по един или два в паралел , а модел V405 са дори 4 абсолютно еднакви инвертора , с паралелни изходи, но този модел, за който идеше реч в темата не е от този тип. Той е по-стария, но изключително здрав заваръчен апарат , същия модел инвертор (EW9001 , платка със артикулен номер W0594032, по схема 94027) дори се ползва и за машина за плазмено рязане, просто вторичната част е по-различна.

С уважение
pansim - майстор
toncho_b4 написа:
Колега, pansim,
нищо лично нямам спрямо теб - моите уважения към работата ти и машините, които произвеждаш.
В тази статия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1% ... 1%8A%D0%B3 пише малко повече за резонансните вериги .
От конкретни подписани от мен на обучения декларации, нямам права да споделям конфиденциална информация, но въпреки това не споделям точно последното ти мнение.
Като потвърждение на предния ми пост , мога да кажа само, че с мощност от 100 вата , въпросните два резистора , свързани последователно, са точно във веригата на заваръчния трансформатор, паралелно на него през още някой и друг елемент.
Няма нужда да обяснявам мисля , защо и кои инвертори на Линкълн са по един или два в паралел , а модел V405 са дори 4 абсолютно еднакви инвертора , с паралелни изходи, но този модел, за който идеше реч в темата не е от този тип. Той е по-стария, но изключително здрав заваръчен апарат , същия модел инвертор (EW9001 , платка със артикулен номер W0594032, по схема 94027) дори се ползва и за машина за плазмено рязане, просто вторичната част е по-различна.

С уважение
Тончо - моите уважения към теб и работата ти!

Линка към уикипедия малко ме обижда - нали не смяташ, че ми е необходима?!
От своя страна аз ще те запитам - нали правиш разлика между резонансна верига, и демпферна такава?
Разбира се тук си правим вятър на устата /опс клавиатурата :lol: / в момента защото нямаме точния модел на инвертора за който се повдигна въпроса.
Та в заключение - ако е двутакт - ще се съглася че е възможно да има резонансна верига с цел осигуряване на превключване на силовите транзистори в нула на тока /или напрежението/ с цел намаляване на динамичните загуби.
Но в еднотакт - не!
Там се използуват демпферни RCD групи в повечето случай, а при някои даже и регенеративни снубери за по-добра ефективност с ниски загуби. Но нямат нищо общо с резонанса! Ама нищо!

В заключение искам да кажа, че се радвам, че има с кой да разисквам подобни теми!
Много моля, приеми положително всички мои думи.
С уважение!
:partyman:

ПП - спомена нещо за конфиденциалност - няма лошо. Само че по скромното ми мнение, в силовата част на всички видяни от мен до сега заваръчни инвертори не съм забелязъл нещо което да ме удиви. Виж в управлението е друга бира, и точно там производителя не дава никаква информация. Контролер с определена програмка и толкоз. При повреда - нова платка!
Там е скрито ноу-хау-то на марковите машини. Преди време бяха правени опити /не от мен/ за сваляне програмата от чип използуван във Фрониус. Резултата е - от един работещ и един неработещ инвертор - два неработещи :lol: :lol: :lol:
Но предполагам това ти е ясно.
bvg
много съм доволен от този майстор http://krakra-el.com

Тема "Помощ при ремонт на китайски инверторен електрожен ММА-200" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: