Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
И според мен източника на влага е външен. Трябва да се отстрани, защото ще продължават проблемите .
nautilus33 - майстор
И днес не успях да снимам външния ъгъл, но утре ще мога.
Иначе варианта е такъв значи- външна изолация и ще махне плочките на тротоара, както ме посъветвахте, и ще се копае надолу, за да се положи някаква хидроизолация. Само с проветрението на стаята не знам как да решим проблема през зимата, понеже смятам, че тогава се получава влагата и през ранна пролет може би.
kozl - майстор
Само пример от нашата сграда. Не съм чистил в абонатната от година може би. По миналата седмица почистих и гледам рони се мазилката в ъгъла на помещението, а влага няма - сухо. Върху преградната вътрешна, тухлена стена мазилката беше с по-значителни повреди. На стоманобетоновата външна стена, мазилката по-запазена :?
Само че абонатната е под ниво терен, а сградата няма хидроизолация по основите, а само дренаж по периметъра. Източника се оказа пропускаща водосточна тръба.
Какви са основите? От къде започва зидарията? За да се прекъсне капилярното покачване м-у основите и тухлената зидария, още преди да се започне зидането се полага хидроизолация на лента с ширината на стената в-у горната плоскост на основите.
zz_stefanov - майстор
Имаш влага, виж балатума. Може сега да е сухо, такъв е сезона. От нивото на пода се катери по стената и ако не се отоплява зимата може и дори да замръзва. Балатума допълнително усложнява нещата щото през него не се изпарява влагата.
Оправя се с хидроизолация на основите, дренаж, оправяне на улука и водостока ... :)
nikolovvd - майстор
Първо трябва да махне балатума, за да излезе всичката влага събрана в замазката, докато е топло времето. Вратите и прозорците трябва да са отворени широко, за да се движи въздуха.
През това време се оправят стените и към края на Август, когато всичко е изсъхнало хубаво, се полага хироизолация, като в местата, където се срещат стените с пода се слага лента, както в баня.
Ако отвън всичко е както трябва, а това може да се провери с дръжката на чук или тесла, като се почуква по мазилката на стената за наличие на кухини (предполагам е модерната от 50-те години пясъчно-циментова мазилка, нанесена с метличка) . Докато вътре съхне, отвън може да се полага топлоизолацията.
nautilus33 - майстор
И така, малко актуализация на темата:
Та, след месец проветряване и разчистване около стените, стената, която се пада външна изсъхна, но се появи друг преблем. Една от вътрешните стени, която беше влажна, все още е. След като поразпитах се оказа следното- стената граничи с новоизградена преди около 2 години баня. При изграждането на ВИК инсталацията, "майсторът" си е оставил ръцете, като нещо не е свързал тръбите както трябва и е прокапало по стената. Та, са викнали друг човек да му оправя бакиите на предния. Мислех ме си, че влагата се е задържала поради липсата на проветрение и наредените порай стената неща. Сега обаче, като видях, че другата стена е суха, а пък тази не, нещо почнах да се съмнявам. Проблемът е, че ще трябва да съ къртят плочки, а няма от къде да се намерят същите. Та, дали има вариант да разкъртя стената откъм стаята, за да имам достъп до тръбите, или стената може да поддаде, тъй като ще трябва да изкъртя около 2 метра от дължината, а цялата е около 2,5м. Предполагам, се образува някакъв конденз вътре, но няма как да съм сигурен.
VLADO66 - майстор
Ще събориш стената бе човек.Как ще къртиш толкова много.Локализирай теча и тогава една малка част, въпреки че от къртенето плочките ще паднат.Така че и това не е вариант.
nautilus33 - майстор
Лошо. Проблемът е, че петното е с дължина почти колкото цялата стена, и ми казаха, че тръбите се намират точно в този участък. Но няма как да открия от къде точно тече, ако изобщо тече( съмнявам се за конденз), без да имам достъп до тръбите. Те са ПВЦ междудругото. та, сега се чудя как да го направя...
VLADO66 - майстор
Може да пуснеш дублираща тръба отзад, ако имаш достъп.
torbalan - Дървен философ
Какъв конденз посред лято при отворени прозорци???

Търси теч.

Кърти от към плочките. Тръбата обикновено е плитко закопана. Дори от вън да къртиш - пак ще изпопадат.
Ако не си свалял плочки - внимавай. Аз при първия опит вместо да сваля само повредената - успях да счупа още две около нея.
Постигнах добър резултат с ъглошлайва, като изрязах фугиращата маса. Сигурно и други начини има.

Ако не можеш да намериш същите - търси със същия размер и контрастен цвят. Направи го като украса :)

За проба, ако ти се занимава и има възможност - спри водата, да видиш ще се промени ли петното.

Тема "Укрепване на стена разрушена от влага?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: