Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Anilak - помощник
Ааам, знам ги тия стойки, разказваха ми за такива кофражи - пери, дока и т.н.... въпросът е, че терасата е провиснала в средата, там не мога да сложа стойки, защото отдолу се минава за долната част на парцела :(
А иначе те може да държат кофража, обаче аз хубаво ще сложа някаква мрежа, а после как ще замажа ? ... нали армировката отдолу е корозирала... иначе не е много ясно горната или долната е носеща арм, защото терасата е запъната в сградата едностранно, но има и две влакови релси, сложени от двете и страни, които са запънати в сградата, но те не мога да видя в какво състояние са :(
Според мен ако терасата е едностранно запъната, макс моменти са отгоре и горната е носещата арм, обаче отстрани като ги има тия релси не знам долната дали няма да е по - важна :?
tarlyo - специалист
Абе този арматурист е бил голям дявол.Ако е армирал долу-лошо.
Вариант с 2 хюнебека и напрегната греда дали ще свърши работа?Гредата трябва да е доста стабилна и не сещам как ще се огъне без нагряване.
Anilak - помощник
Еми аз в началото мислех за някакви напрегнати въжета стоманени, но не знам как да ги напрегна ... трябват обтегачи, които не знам как ще закотвя, въобще лошо...
Ако може, обесни как ще я напрегна тази греда ?

P.S. skype - psychoanilak
tarlyo - специалист
Имах впредвид метална греда с обратна дъга спрямо терасата и 2 подпори в двата и края.Ама само като идея,за изпълнение, предполагам, ще трябват и някакви изчисления.Напр. дебелина на профила,радиус на дъгата.Сметни колко тежи бетона на терасата,за да знаеш колко ще трябва да носи гредата.
Anilak - помощник
Малеее много сложно :(
Иначе примерно терасата да е 15 см висока 3 на 2 метра... обаче нямам идея при този обем нито каква плътност да му взема на бетона, нито как да избера после профил... а и не знам за какъв елемент точно става на въпрос - тя предварително си е огъната и аз само я слагам върху две стойки опряна ли ? На диагонал наплочата ... ?
inkovsv - специалист
За 4-ти курс КСС би трябвало и сама да се справиш!
1.Плочата е двустранно подпряна(на каменния зид и на къщата),т.е.носещата армировка е долна.Поставени са и две стоманени греди ,които въпреки,че са доста деформируеми ,превръщат плочата в четиристранно подпряна.Конзола на два метра не може да издържи,можеш да го сметнеш.
2.Вариант за решаване на проблема.
2.1.Подмазваш оголената армировка ,за да я защитиш от корозия.
2.2.Върху плочата изливаш втора плоча с дебелина 8 см.Двете плочи обединяваш да работят като една с шахматно разположени шипове Ф12 в
краищата на плочата до1/4 от отвора(ще сметнеш фугата на тау напрежения).
Трябва да провериш гредата на къщата върху която ляга терасата за допълнителния товар от втората плоча.
В общи линни това е.
Anilak - помощник
Мне, не, не си разбрал, плочата на терасата си е запъната само в къщата, конзола си е, просто отстрани допълнително е подпряна върху релсите, които един господ знае колко добре са подпрени от своя страна.
Каменната стена е част от къщата, няма другаде, където да е подпряна плочата... виж чертежа.
Досега са ни учили само да смятаме прости греди и на тонове строителни материали и глупости, тепърва започвам да уча стоманобетон и т.н., ама както и да е.
inkovsv - специалист
Не знам какво да ти кажа.Просто е невъзможно чиста конзола да деформира ,както е на картинката.Възможно е стоманените греди да са много добре запънати в сградата и по този начин превръщат плочата в тристранно подпряна и тогава картината на деформациите може да се доближи до твоята картинка.
Anilak - помощник
Еми сигурно, просто ти казвам как аз го виждам, в средата е провиснала... а армировка там няма вече, тази, която е оголена, просто е изцяло корозирала и можеш да си я чупиш ...
А ако е тристранно подпряна, долната арм е носеща, нали ? Още съм на чиста теория на напреженията и нямам идея от приложението им за изчисляване и оразмеряване, затова питам.
И все пак мислиш ли, че единствения начин е нова плоча, няма ли да може да стане с няколко профила отдолу, които да закрепя на тези релси, щом са толкова надеждно запънати... или може би само два на диагонал ... ?
inkovsv - специалист
При тристранни плочи и горната и долната армировки са носещи.

Тема "Контрол на провисването на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: