Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Делян - специалист
Навремето в казармата се наложи да леем 7-8 м3 бетон на ръка и пак на ръка да го вдигаме на втори етаж. Бяхме 7-8 човека, мангала де (с изключение на мен и още един :mrgreen: ), но всички бяхме работяги, пясъка и чакъла го карахме с РК от 100-200 м разстояние, правихме едно голямо бъркало и след това се нареждахме в редица и кофа по кофа го вдигахме на втория етаж. За един ден бяхме готови.
Та невъзможни неща няма, но ако има дори една скатавка, работата ще се спече.
Миналата година лях 2 квадрата плоча за външна тоалетна. Мислех да се справя сам, бъркайки в РК, че нямам подходящо място за голямо бъркало. Още в началото обаче комшията ме видя и реши да "помогне". Е хубаво, ама си пада малко сладкодумец и като започне да разказва истории се подпира на лопатата и започва да ръкомаха. Аз съответно вътрешно ври и кипя, посягам да взема лопатата и да бъркам, той я дърпа към себе си. И така работата пак отиде цял ден.
Та внимавай с помощниците ми беше мисълта.
dianbratoev - напреднал
Цимента ти е малко,В1куб,вкарай около 8 малки торби иначе ще метеш пясък напролет, Прави си бъркалата 1 пясък 2 баластра и 2 малки цимент,че и още мъничко,Армирай обезателно,
lov - майстор
Аз по горе не на празно писах на момчето да се опита ако ще на заем да намери една малка бетонобъркачка. Самото бъркане поне за мен е доста повече от самото носене като работа и време. Не знам и защо много се подценяват тези малки машинки. Доста сме писали по темата за тях но сега ако ме накара някой да бъркам повече от 1-2 колички на ръка няма да се хвана.
Последното голямо бъркане на бетон ми беше една плоча 25 м2 на 10см. Справих ме се за около 4 часа но носенето на бетона беше с кофи на около 20 метра и после се вдига с макарата на ниво 2 ри етаж. Аз сам на бетонарката разположена между двете купчини с пясък и чакъл. Трима души носят и един полага. Като тримата се въртят защото тези 20 метра са пак по стъпала а на последното ниво един трябва откача кофите и да ги качва още малко по на високо. Чанча е голям но все пак успявах да надделея на носачите. Но това само като пример колко работа може да се свърши и то от корави хора. А при него както е на земята и не се налага да се вдига с макара може просто само да се носят съставките и да се мести машинката но пак за един ден ще се скъсат от работа и едва ли ще успеят да в свършат. Но пък с бъркането на ръка и 3 дена няма да им стигнат.
Hoвoceлckи - майстор
Най-после - до където стигнат. Ако трябва пак ще се съберат и ще го довършат някога. Все пак не е плоча на къща та да е фатално. Фатално е ако правят бетона слаб - почти е гарантирано изронването му. Другото, което е от значение - крайната цена. Тази, която е оферирана, няма как да е крайна понеже материалите няма да стигнат (освен ако по грешка не е завишена необходимата кубатура). В табличката от калкулатора се виждат необходимите количества. Препоръчвам да се провери каква е цената на въпросните количества и тази на готов бетон клас IV. 5 човека хранени и поени 3 дни като за тежък физически труд ... по 10лв на човекоден дали ще стигнат? Да не говорим за задължеността към тях след това.
Още един фактор: не знам какво работят въпросните помагачи, но вероятността на втората сутрин да са добре сковани е доста висока :wink:
burkov - специалист
Последно миналата есен към края, трябваше да правя изолация ама си такова мамата и реших поне съм взел един приятел и тъста за уиленда, да опънем една малка подпорна стеничка. Малко ниско, ама около кубик. Тъста предложи с едно туристическо ремарке и кола назаем да прекараме земновлажен от бетоновъзел. То вярно че са само 30 км и планинско, ама нито колата, нито ремаркето бяха готови за тоя гърч. Накрая ремаркето запецна на 30 метра от мястото за бъркане. Та първо свалялй от ремарке, после дообъркай и обръщай, че се позамотахме и накрая малко стълби. За радост беше вече 21 часа и 8 градуса та ни стана супер за работа :D след това платих 40 кинта за гориво на колата и 110 за ремонта на ремаркето. Решено е, имам още около 6-7 кубика за наливане и никога няма да си го сложа пак да бъркам бетон, па камо ли в такива количества.
preslav - майстор
Това е само един от бетоновите възли в Шумен - https://sites.google.com/site/sumenskak ... ome/betoni - има телефони за контакти, адрес, всичко.
Аз без да съм от Шумен знам за поне още един.
Няма лошо в това човек да пипне нещо по градината сам, да покани приятели, за да изядат едно агне - ама да се самоубива със 7 кубика на ръка си е чиста проба мазохизъм.
mr.stanchev - напреднал
Здравейте, бетона е положен. Останаха и доста материали. Навсякъде вървеше по около 8 см. Почнахме в Събота в 8 и 30 и приключихме в 17 и 30 - 6 човека, юнаци, приятели. Стана страхотно, като за 1-ви път :) Незная какви калкулатори ползвате, но материалите останаха...
Радвам се че се доверих на интуиция в крайна сметка... Моля да заключите темата.
Andri01 - майстор
Браво! Готини приятел имаш!! Да са ти живи и здрави! че утре-в други ден ти ще хвърляш бетон някъде при някой от тях!:).
Hoвoceлckи - майстор
По традиция в този форум теми не се заключват. Някой, някога може да има почти същите въпроси с някакво малко уточнение. Та защо да не си зададе въпроса, точно тук и темата да се доразвие.
Отделно беше редно да кажеш повече за работата - та и други да не ползват въпросните калкулатори. Кажи: колко бъркала направихте, в какво съотношение. 9 часа бъркане и наливане на бетон, по кубик на човек си е много яко бачкане. Как се чувствахте вечерта?
preslav - майстор
Това, че ти не можеш да си служиш с калкулаторите не означава, че те са безполезни - не всеки има твоята интуиция.
Предполагам и някой преди теб е подходил интуитивно в предишното правене на пътеки - спомни си собствените думи "Мислим да положим 7-8 см. максимум в/у старата настилка - оронен цимент, на места ги няма доста големи парчета.".
Моята интуиция ми казва, че след 1-2 зими ще се повтори упражнението, нови 7-8 см. и така до 50-60 см. което си е 4 плочи по 100 квадрата.
Със здраве да си ползвате новата придобивка!

Тема "полагане на бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: