Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Чопър - специалист
В общи линии аз нищо не разбрах...Предполага се ,че в кухнята ще има абсорбатор, в банята най -малкото ще има отваряем прозорец за проветряване, нататък незнам... :?
8180 - майстор
Чопър написа:
В общи линии аз нищо не разбрах...Предполага се ,че в кухнята ще има абсорбатор, в банята най -малкото ще има отваряем прозорец за проветряване, нататък незнам... :?
Приятел,
Нямам много време тези дни.
В паследния пост подхванах идеята ви с Петър - за вентилиран покрив.
При него характерното е, че над изолацията от стрехата до горе се "разхожда " външен въздух във въздушна междина, което дава значителни ефекти и сигурност.
Но е сложно да се осъществи при теб защото преходът стена-покрив е завършен - трябва да се правят отвори в стената, което е по-скоро теоретична възможност. Изолацията трябва да слезе по-ниско за да се отвори въпросната въздушна междина.
Става дума за вентилирана КОНСТРУКЦИЯ на покрива, а не за вентилацията на къщата.
Картинки за това можеш да намериш при търговците на керемиди.
Ключовите думи са "вентилиран покрив". При "вентилирана фасада" идеята е същата почти.

Опитай да дадеш нещо по-точно за "мушамата" - все ще се намери вариант.
Също помисли вар. пак да разпокриеш и сложиш "правилната мушама".
Без данни за мушамата ме е страх да давам акъл.
Намери ли писанията на Прасчо?
Чопър - специалист
Идеята за разпокриването изобщо не ми харесва...Това са доста пари! А писанията на Прасчо ги четох някои , но нещо много -много не схващам- убягва ми терминологията. :?
8180 - майстор
Чопър написа:
Идеята за разпокриването изобщо не ми харесва...Това са доста пари! А писанията на Прасчо ги четох някои , но нещо много -много не схващам- убягва ми терминологията. :?
ОК! Той, според мен ги разбира нещата и това със снимките на повредената и неповредена вата беше интересно. Гадно е да се установи след един сезон. При теб допълнително ще е затворено с вътрешното оформление.

Сега, не те виня, че не ти е ясно, даже напротив точно затова ми се ще да ти помогна. Ще кажа 4-5 неща - приеми ги на доверие, дори да не са ти ясни.
1. В една къща винаги се ПРОИЗВЕЖАДА ВЛАГА (невидима пара) от обитателите. Специалисте казават - при разумно обитаване, 4 човека произвеждат над 10кг/ден.
2. Ако тази влага не се ИЗВЕДЕ НАВЪН - вреди на обитателите, конструкцията и (ако попадне там) рязко лошава свойствата на топлоизолацията (ТИ).
3. Извеждането на влагата става основно чрез проветряване и в някаква, относително по-малка степен чрез "дишане" на стените. Тук трябва да се направи компромис (баланс на 2 и 3) и ако е необходимо, да се лишим от екстрата "дишане" на стените.
4. "Дишането" има смисъл и ефект, ако не е затруднено от вътре до вън. Понеже това е невъзможно (стени и покриви все пак) се търси баланс - външните слоеве да са няколко пъти "по-дишащи" от вътрешните". Понеже не знам какво имаш отгоре (мушамата) не мога лесно да те посъветвам за отдолу.
5. Покривите са най-уязвими по т.2, 3 и 4, като свободата за конструктивни решения често (както и при теб) е по-голяма - няма масивни слоеве. При теб обаче, това в някаква степен вече е ограничено от хидроизолацията.

След като не искаш (не можеш) да разпокриваш, решенията отиват към "по-недишащите" варианти - ТИ от EPS, XPS, евентуално пръскан полиуретан. Обикновено, всичките тези са по-добри като ТИ от ватата и по-малко зависими от влагата (изключвам перфектно положена вата, каширана с Ал. фолио). Ако е необходимо ще се предвиди найлон за паропреграда или подходящ грунд/латекс отвътре.
Като ТИ, може и да е възможно да се достигнат нормативите с изолация само между гредите. Според мен обаче, е добре да сложи допълнително ТИ и под гредите (гипскартона на някаква конструкция), защото спрямо ТИ, тези греди се явяват термомост и дори да няма конденз (ще опитаме да го сметнем) вероятно ще има декоративни дефекти там.
Опитай моля, да изясниш нещо за мушамата и да продължаваме напред.
Поздрави,
PIP - майстор
Вариант е да сложиш летви, да речем 2/2см в основата между ламперията и гредите и фибран, който да опре на тях. Един вид летвите се явяват ограничител, като по този начин осигуряваш въздушна междина. Това е лесното. За да сработи ще трябва да разпробиеш отвори между гредите в основата между стената и покрива, така че да осигуриш циркулация на въздух.

На мен ми предстои полагането на изолация на нов покрив и по този начин смятам да осигуря вентилацията между изолацията и ламперията/дишащото фолио. Отделно, че ще има междина от горе поради двойната скара. Проблема при мен е, че ако искам част от гредите да се виждат (по естетически съображения) изолацията трябва да бъде най-много 7-8см (гредите са 13.5см). А както казаха вече, препоръчително е изолацията да е поне 120мм. В твоя случай като гледам ще трябва да изравняваш тавана с метална скара за гипсовия картон, което ще ти осигури допълнителното място за достатъчно изолация.
8180 - майстор
Пип,
Ти действително ли си се навил така да го правиш (ако съм те разбрал)?
Аз го мислех за "прекалено" теоретично като го споменах по-горе. Пък и не съм го правил - да "разтурвам" заради пустата вентилация.
Според мен става.

Нещо не ти сванах двете междини за какво са ти? На кое казваш "ламперия"?
Помисли за "фалшиви" видими греди.
PIP - майстор
Ами поне за сега това са ми плановете. Вчера свърших грубата конструкция, така че още имам време да си променя мнението. Ламперия казвам на дъските дето ще кова върху ребрата. Върху тях е мембраната, след това двойната скара. Горната междина, образувана от долната летва е за вентилация както на подпокрива, така и за изсушаване на керемидите и самия покрив, макар че най-важното и предимство е позволяването на оттичането по мембраната на появили се течове при дъжд. Долната междина (препоръчва се от 2.5-5см, но при мен ще е по-вероятно 2-3см) е за вентилация предимно на подпокривното пространство. Тя според мен е по-важната вентилация. Но имай предвид, че и аз не съм го правил до сега, като информацията ми се базира на това което съм видял в чужбина и което съм прочел в специализирана литература и нета. Ще поживеем, ще видим :lol:

Прикачен файл

IMG_1718.jpg
IMG_1718.jpg (253.46 KиБ) Видяна 4497 пъти
8180 - майстор
Все ми се струва, че двете междини могат да се обединят, като за целта се използва някое специализирано паропропускащо флио за хидроизолация. Сигурно и "ламперията" може да се замени с хоризонтални връзки м/у ребрата, ама там - конструктора да каже.
Новите фолия позвояват и фуги в ламперията за разлика от хидроизолациите, та сигурно става и така, още повече, че си с фибран, а не вата.
Струва ми се е добре да наредиш 2 слоя фибран на кръст или да помислиш за уплътнение на неговите фуги - да не се разхожда въздухът от топло до студено (въпреки, че е затворен там).
Можеш да спестиш някой сантиметър за доп. изолация.
Успех!
Чопър - специалист
Усещам ,че заформя спор, от който за съжаление пак нищо не разбрах......... :? Може ли да говорите на български?............ :?
8180 - майстор
Чопър,
Напротив - няма спор. Дискутираме един от вариантите, който може да ползваш и ти. При ПИП евентуално може да се спести нещо, защото не е завършил покрива като теб и има по-голяма свобода за избор.
Дай ми типа на мембраната (най-после) и ще ти кажа подробно каквото мога да предложа.
Практически всичко като възможности и рискове е написано (поне на форумно ниво).
Пиши кое точно не ти е ясно. Ако всичко НЕ Е, май ще е по-добре да се консултираш на место със "точен" специалист.

Тема "Изолация на мансарда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: