Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Тани - модератор
Циментова шпакловка върху тухлен зид НЕ СЕ ПОЛАГА , за да си нямате проблеми! После и с боядисването може да има проблеми ако не се грундира добре.

пп Забравих да спомена , че горното важи за вътрешната страна на стената , за жилищни площи. Има ситуации в които е наложително ползването на циментова шпакловка разбира се, но в общи линии върху нея после не се полага гипсова!! В мокри помещения например!
torbalan - Дървен философ
в стаите, в които се напука шпакловката, няма циментова шпакловка...

там върху старата мазилка (варова) е минато с гипсова шпакловка на церазит...

с циментова шпакловка минах кухнята... и върху нея мисля да сложа гипсова :)
да видим ще се пука ли :)
Тани - модератор
Щом не си шпакловал още , поне там сложи мрежа!

А иначе видях , че не си ползвал циментова шпакловка и затова не я споменах преди. Изчаках мненията и на другите , но явно само аз смятам , че обезпрашаването само с вода е недостатъчно. Всъщност има всъщност де - обилно миене с вода! Съмнявам се обаче да сте мили стената с маркуча! Ако е имало и следи от боядисване на стените с вар , то ето ти и още една предпоставка за напукването!
Друга предпоставка е неспазването на технологията на производителя! Ако не е оставен материала да "узрее" и да се разбърка отново , неспазване на времената за нанасяне на следващата ръка , неподходяща температура за работа или пък прекалено абсорбираща основа.

На последно място оставям пукнатините в старата мазилка и нестабилната основа, който проблем се решава с ползването на мрежа, но от това не се получават микропукнатини , а дълги пукнатини по границата на напрежението.
Не трябва да се изключва като вариант и некачествен материал , което най лесно се установява от несъответствието на времето на "дърпане" с написаното на опаковката!

Сигурно съм изпуснал още нещо , но колегите ще ме допълнят или поправят , ако не са съгласни с някое от твърденията ми!
future - специалист
@Тани,не само ти смяташ .че обезпрашаването само с вода е достатъчно.Още в първия пост писах за ДБ грунда .И свойствата не са само за обезпрашаване ,а и проникване и заздравяване на основата.
За няма има 5лв ,си спестявате доста главоболия като тези.
Както @Тани писа препоръчително спазване на инструкциите на гърба на опаковката.Там си пише с конкретния Cerasit 126 ,грунд СТ17.Ако го беше прочел,сега може би нямаше да имаш този проблем.Между ръцете напълно изсъхване,мокро петно-евентуален проблем.Аз съм за естественото съхнене.
И незбравяй че "стара баба" не става момиче,и да я пудриш след време пак се появяват "бръчките".
Успех!!!
trix - специалист
например розовия грунд на леко за стени,водоразредим 1:10.
придава еластичност.върху всяка ронлива повърхност на стената и преди боядисване върху гипса
rum_sz - специалист
Нещо от рода на слягане на къщата . Подпочвени води. при мен същото се случи.но се оказа от слягането :? Защото в последствие разбрах от съседите .че стария собственик е изкопал само :shock: 30см основи :?
Chefo77 - майстор
trix написа:
придава еластичност.върху всяка ронлива повърхност на стената и преди боядисване върху гипса
Аз пък с колкото майстори съм говорил, точно този грунд за нищо не става ... Дали са прави, защото и на мен ми предстои подобна операция (мазане на стени върху стара тухла)?
hetfield - напреднал
Значи, CT126 се нанася най-много до 1см. дебелина. И задължително бъркай на бавни обороти, за да не вкарваш въздух, защото нито грунда ,нито мрежа ще те спасят от по- нататъшна поява на пукнатини. Успех.
trix - специалист
Chefo77 написа:
trix написа:
Аз пък с колкото майстори съм говорил, точно този грунд за нищо не става ... Дали са прави, защото и на мен ми предстои подобна операция (мазане на стени върху стара тухла)?
продължавай да говориш с организация "български манафь" и ще научиш още куп неща
Chefo77 - майстор
trix написа:
Chefo77 написа:
trix написа:
продължавай да говориш с организация "български манафь" и ще научиш още куп неща
Нещо не те разбрах. Дали би било удобно да поясниш?

Тема "напукана шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: