Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
lov - майстор
Тези китайски ментаци се продават под най различни търговски марки. Имат и различно качество даже в зависимост от държавата за която са правени. Един такъв купен от немско съм му взвадил душата и не е мръднал. Е мръдна след 5 годишен тормоз като скъса ротора точно на лагерната шийка. Два такива съм купувал от нашите магазини и карантията им няма нищо общо с този от немско. Гворя за ротора. Иначе щеше да мине за гаранционен по общия ред. Щото другите двата по няколко пъти минаха през сервиза. Е аз не ги жаля и са си изкарали парите. Но са си да си хоби инструмент или поне не трябва да се претоварват.
jekasus - майстор
Малко му "хапе" цената на тоя Бош. Ще си карам с моя Райдер 14, след две години неуморна работа има право да умре, пак ще си взема такъв. Синия Бош са яки машинки, но със спестените пари ще си направя друг кеф.
Тани - модератор
Погледнато от днешна гледна точка , тази година ще отида на море с парите спестени от покупката на поредното менте! Неоспорим е факта , че професионалните машини са по-евтини в дългосрочен план! Да не говорим за спестените пари от лекарства и пропуснатите ползи от годините по-ранно пенсиониране заради "професионални заболявания" в следствие употребата на неподходящи инструменти , които натоварват мускули и стави! Всеки в крайна сметка сам си решава и аз не натрапвам мнението си , а просто разяснявам моята гледна точка! В крайна сметка не всичко е пари!
fox_vt - майстор
Тани прав си ако ползваш машината поне десетина пъти в месеца но ако я ползваш толкова пъти годишно не е оправдано покупката на скъпа машина.И понеже в такива теми неминуемо забелязвам стигане до момента на професионалното ползване което пък води до марковите инструменти.
Тани - модератор
Абсолютно си прав - както често обичам да давам примера за слънчевата инсталация за БГВ - възвращаемостта на инвестицията не зависи от цената на инсталацията , а от количеството топла вода което се изразходва за година.

Последния ми пост беше отговор на това:
jekasus написа:
Малко му "хапе" цената на тоя Бош. Ще си карам с моя Райдер 14, след две години неуморна работа има право да умре, пак ще си взема такъв. Синия Бош са яки машинки, но със спестените пари ще си направя друг кеф.
Правя си сметката , че вече съм на печалба! В същото време имам пистолет за горещ въздух Райдър , който ще надживее и къртача Бош именно защото го ползвам 2-3 пъти в годината. Просто ми се струва неразумно да си купуваш инструмент , който си сигурен, че ще трябва да изхвърлиш след година две! Ако няма да го ползваш редовно - марката и цената нямат никакво значение!
marian1 - майстор
Я виж в продавалника има един точно същия ..... с два по лесно ще изкараш живота си :lol:
jekasus - майстор
Тани написа:

Последния ми пост беше отговор на това:
jekasus написа:
Правя си сметката , че вече съм на печалба! В същото време имам пистолет за горещ въздух Райдър , който ще надживее и къртача Бош именно защото го ползвам 2-3 пъти в годината. Просто ми се струва неразумно да си купуваш инструмент , който си сигурен, че ще трябва да изхвърлиш след година две! Ако няма да го ползваш редовно - марката и цената нямат никакво значение!
Написах, че има право да умре, щото си изби парите, но не значи че няма да ме изкара някоя-друга година. Пък не съм "направи си сам вкъщи", къртача влиза в употреба всеки път. Просто си направих сметка между китайско(по-евтино) и евро-китайско(по-скъпо). След две години гаранция свършва, или си късметлия или си роб на машината.
estorm - специалист
mitko64 написа:
Твоята машина е Meister Craft клас Basic- пълен китец с гаранция обаче, внимавй сега- 7 години в маркетите на Баумаркт Глобус, ако пазиш касовата бележка. При дефект направо заменят или връщат парите по избор( всичко това в Германия естествено). А Боша предполагам е железен, но гледам е чист къртач, без функция пробиване, което за мене е истината ако само къртиш, комбинираните са си компромис.
Предната снимка е от нета. Избрах я защото прилича на моя GPMB 850 който се явява май немско производство или поне на него пише, че е правен в Германия. Все пак като гледам колко еднакви ги има с различни етикети само то ясно че на някой кораб ги лепят :-D Но както и да е излезна невероятно здрав Ето му истинския фасон.
Дайте още предложения за леки къртачи

Прикачен файл

GPMB850.jpg
GPMB850.jpg (35.03 KиБ) Видяна 5014 пъти
jekasus - майстор
Разглоби го и виж дали ротора е със втулки. Не помня точно какъв номер лагери си пасват идеално на леглата.
lov - майстор
Не роторите на всичките са на лагери но всичко опира до тяхната цена.
А приятелчето което ми купи първия и ме сваетна защо е в групата обичам китайското / както е новата тема макар че не съм погледнал точно за каво е/не е от хората които си правят сметката.
Казва ми имам няколко професионални на фирмата но като се скапе и го дам в сервиза ми връзват ръцете. Отделно цената на ремонта не е никак малка и предпочитам да купя няколко китайски и да ги зарежа на обекта макар и работещи от колкото да плащам престой на работниците си.
Какво повече от мнение придобито от практиката.

Тема "Въпрос за перфоратор/къртач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: