• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
gozilla - напреднал
колега-да ти предложа един метод!надупкваш мястото с някаква по-дебела игла..на дъблочина около 5-7 мм!после мокриш мястото.поне няколко часа!трябва да се надуе доста!после чакаш хубаво да изсъхне и го лакираш!поне няма да е толкова фрапиращо и ще е с минимални разрушения)))пробвай :idea:
shotik - майстор
Преди много години подобно ремонтиране се правеше така :
между две парчета се набива цикла и се удря с чук,за да се среже фалца/изпъкнал ръб влизащ в нута/ и се вадят парчетата.На тяхно място се редят други и на последното се махат фалца и долна част на нута и се лепи.После с циклата се изцикля ,за да се изравнят парчетата,защото новите са с различна дебелина ,независимо колкото и малка да е .Може и с машина ,зависи кой какво има като инструменти и машини.После се фугира ,шлайфа ,лакира и т.н .
Найденов - специалист
Преди да почнеш с деструктивните методи пробвай с този (макар, че много на съфорумци може да им се пукне жлъчката от смях:-D ).
Отстрани вниматело лака около побитостите, сложи отгоре влажен парцал и го нагрей с ютия. Смачканите дървесни влакна ще поемат част от влагата, ще се раздуят и ще се изправят, при което вдлъбнатината би трябвало да се изравни. Този метод не съм го пробвал, но се използва за реставриране на приклади на ловно оръжие, а там, както се сещате няма опция изрежи, издълбай или сменяй повсеместно- все пак на бутиковите оръжия прикладите са "възскъпи" и собствениците им се дразнят ужасно от такива дефекти.
Разбира се, добре е все пак да потренираш върху стари паркетини.
После си го остави да изъхне и тогава възстанови лаковото покритие.
П. П. Най- вероятно е част от лаковото покритие наоколо да се надигне след интервенцията, но ще обработиш проблемната зона и тогава ще лакираш.
Успех! :drinkers:
Chefo77 - майстор
Ако ще лакира наново, по-добре е да смени 3-4 паркетини. Пък на пушките се прави така, но май май никой не изтърва гири върху им :)
Иначе мен ме съмнява смазано влакно да се възстанови с такава интервенция, но нека пробва - тъкмо ще научим нещо ново!!!
Найденов - специалист
Лакиране така или иначе ще има при всички предложени дотук интервенции. Въпросът е да е на възможно най- малка площ.
Не видях, че gozilla е предложил преди мен аналогичен метод, който може би е по- "физиологичен" от този, който предложих и ти препоръчвам да пробваш най- напред него (на един дефект :!:- най- малкия, за да видим дали се получава ) .
А сега, след като пийнах едно- две питиета, размислих трезво и се сетих, че при начина, който предлагам, се използва не ютия, а силно загрята желязна пръчка- за да не се нагрява по- голяма площ от дефекта.
Chefo77 - майстор
Найденов написа:
А сега, след като пийнах едно- две питиета, размислих трезво и се сетих, че при начина, който предлагам, се използва не ютия, а силно загрята желязна пръчка- за да не се нагрява по- голяма площ от дефекта.
А тази желязна пръчка като е силно нагрята, дали няма да прогори паркета?
Найденов - специалист
През мокър парцал ли? :?
Силно се съмнявам :).
parketmilanov - специалист
Привет на всички -
Според мен ....за този тип повреди /повредени паркетини от изпуснат остър предмет /
може да се направят няколко неща .с различен по успех по краен ефект.
1.кит-акрилен на местата както съветват някои вносители на този тип химия -мое мнение -става като леке .не препоръчвам
2.Восък -има специални восъци които репарират разни и разнообразни случаи -Мое мнение .може да стане ако дупката е доста малка .може да пробва колегата но цената на качествените восъци е доста солена 10 -20лв.според марката.
3.премахване на увредена паркетина -удобно е в случаите когато паркета е готово лакиран и има четристранен фасет тогава не си личи интервенцията.Когато се маха паркетина на такъв вид паркет който е циклен и лакиран след подреждането му има Огромен шанс тази паркетина колкото и да е внимателен човека който ще се заеме с тази интервенция да има голяма разлика в вида на тази и останалите паркетини .Дори само заради факта че датата на полагане на 1 вия лак и 2 рия на сменената паркетина е минало достатъчно много време .Мое мнение -за да стане прилично накрая трябва да се сложи една ръка лак на цялото помещение .
4.Предложението на чефо с вазата или килимчето винаги е Валидно - :partyman:
5.Циклене на цялото помещение наново и лакиране.-това е най-трудоемкия начин но даващ и най-добър резултат.
6.Това с нагорещената повърхност през мокра кърпа ....знам ли ....не съм го пробвал но има огромна разлика от покритието на приклади и това на паркет .по скоро е местото с влажна кърпа да издърпа и останалия лак и да стане на едни приказни бледи бели облачета.но знам ли може да има иновации /човек се учи докато е жив/но имайте предвид че по подобен начин си увредих чисто нова баварска маса .някой от домашните ми-предполагам Тъщата шегувам се разбира се/оставяйки за 20 мин 10 броя козунаци топли а не горещи увити в кърпи .Стана на едни нежни воали които така и не се скриха .Мъката ми бе голяма ! Поздрави и успехи.надявам се да съм бил полезен .ще очакваме снимки с развитие по въпроса .
  • 1
  • 2

Тема "Надран Естествен паркет и дупки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: