• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
П. Петков - специалист
От някогашния скромен опит, който имам с професионалните аспирации, най-добро почистване се прави с накисване в натриева основа и последващо миене с водоструйка. Но това е само, ако не са от алуминий, дурал или са прахово боядисани (основата "сваля" органичните покрития). За бързо почистване, няма по-добро средство от пароструйката. Мазнините с натриевата основа се осапунват до натриеви или твърди сапуни. С калиевата основа се получават течни сапуни, но процесът на осапунване е по-бавен. За домашни цели, въпреки наличието на метални филтри, (а за съжаление те най-често са от алуминий), при експлоатацията е добре да се слага и нетъкан текстил, който лесно се подменя. Нетъканият текстил се ползва масово за сменяеми въздушни филтри в ОВК системите и навремето се произвеждаше близо до завод Коларов в София.
P.S.
При миене с водоструйка или пароструйка, в никакъв случай да не се работи "на струя", а само "на метла", защото пораженията върху филигранните алуминиеви филтри са пагубни! :-D
По същия начин (с водоструйка) се мият и топлообменните пити на чилърите, сплитерите и прочее "макини".
P.P.S.
Водоструйката е незаменима при отстраняване на лишеи, плесени и микромъхове от стари, бетонни повърхости, върху които предстои полагане на замазка, хастар или теракот (т.н. "зеленясал" или "почернял" бетон). В този случай се работи само "на струя".
ontario - специалист
Здравейте пак!

Успях да сваля капака - има филтър, но се е бил нагънал и колко е напоен с мазнина - думи нямам!!!!!!! :shock:
От къде се купува този филтър нещо, за да го сменя?
Съответно всичко друго ще почистя както си знам
Прикачен файл:
P2063372.JPG
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Малииииий
Това добре, че не се е подпалило, няма угасяне
Kasap - специалист
ontario написа:
Здравейте пак!

Успях да сваля капака - има филтър, но се е бил нагънал и колко е напоен с мазнина - думи нямам!!!!!!! :shock:
От къде се купува този филтър нещо, за да го сменя?
Съответно всичко друго ще почистя както си знам
Продава се в Техно(хипермаркетите) 8-12лв по спомен. Ама не знам дали да не търсиш абсорбер в olx.
Аз поне тая мизерия не бих я пипнал.
chapara - майстор
Мисля че в Баухауз виждах преди време :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Струва ми се, филтри има във всички добре заредени супермаркети. Един размер са и си режеш по мярка
  • 1
  • 2

Тема "Почистване на аспиратор Gorenje, моля за съдействие..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: