Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
kozl - майстор
пет фев 25, 2022 6:33 ampreslav написа:
Единия кабел на глимката го свързваш към изхода на терморегулатора, другия към корпуса на фурната, кое изход на терморегулатора ще установиш опитно, няма какво да объркаш в единия случай глимката ще свети постоянно, в другия синхронно с нагревателите на фурната (без значение кой е включен).
Мноо хитро :-D
Тая фурна със щепсел ли е? И ко шъ стане като щепсела се завърти тъй, че нулата да минава през терморегулатора :?
Имаше неква загадка плуват корабокрушенци, а в далечената един фар - гасне, изгасне. Та кой от корабокрушенците го видел първи :?

Па да предположим, че фазата е през термостата, глимката светва, когато пресостата е включил. Но нагревателите не работят, защото след термостата веригата минава през разпределителния ключ, а той изключен :shock:
kozl - майстор
пет фев 25, 2022 12:50 amnaasko написа:
Венци препоръчвам ти да си направиш една обикновена пробна лампа с нажежаема жичка. Примерно крушка за хладилник, единия край го връзваш след термостата (отиващия към нагревателите), както са ти писали по горе другия в един от захранващите би трябвало да стане. И пробвай въобще свети ли тази глим лампа да не се окаже, че е наяква без резистор и отдавна да е умряла.
Няма да се получи желаният ефект ако веригата към нагревателите след термостата минава през разпределителния ключ :roll:
Писал съм защо.
iliya_i - майстор
Що не ми се вярва, че в тази фурна е ползван някакъв уникален ключ, дето няма контакт за лампа?
Ама кой точно ключ е вътре, не може да се гадае по снимка на врътка.

@kozl, това за размяна на нула и фаза на глим лампата нещо хич не го разбрах. Според мен свети и в двете посоки на свързване :? .
vencil - специалист
чет фев 24, 2022 9:07 pmkrasi92 написа:
На големите фурни не им гасне ламбичката като достигне желана температура.
От къде мислиш че ми хрумна идеята да се занимавам с глупости :-D , в къщи е такава на времето имахме Мечта ако си спомням правилно и тя беше така.

Какъв е шанса да си купиш изгоряла глим лампа, е аз съм го улучил :-D . Вчера минах през магазина и си купих две лампички (да не се разкарвам отново ако изгоря едната с оглед на моите познания си мислих че аз съм проблема) в последствие в къщи се оказа че още първият ми опит за свързване е бил точният (този път и двете светят). Едната жичка е свързана към клемата която захранва контактният ключ за нагревателите а другата след термостата и всичко си е както трябва.

Сега две три приказки за това "инженерно чудо" за мини фурните става дума. Някой има ли идея реално това с каква цел е създадено а не за какво и как го рекламират, даже има хора които ги харесват да му се не види. За кво иде реч.

От доста време имаше идея да вземем нещо малко че често ни се налага само две пържолки или две рибки абе нещо като за двама. Естествено пазара голям какви ли не марки ама като изключим леки корекции в дизайна всичко друго еднакво и в крайна сметка реших малко повече пари за Тефал като се надявах една част (от повечето пари) освен за марката да са останали и за качествено изпълнение, да ама не.

Първото впечатление, читава изработка и съвсем прилично изглеждаща.

Естествено включваш за проба (в нашият случай бутнах и един термометър вътре) и след 10 - 15 минутки почваш да се почесваш по главата :? кво си си купил.
1. Това нещо е опасно бе хора.
Дъното и гърбът на фурничката са реално стените на самата фурна, демек ако я пуснеш на 200° то и те греят с толкова. Освен белите които могат да станат къде ти е икономията от малкият уред като с него освен че ще готвиш ще топлиш и кухнята (сега по-хладно ми лятото кво правиш). Тавана и страниците, да там има около 2 см. въздушна риза но и него не можеш да докоснеш с ръка над 85° е.
2. Термостатът. Сложили някакъв с биметални пластини, да цъка (включва и изключва) ама кво от туй - ти му задаваш 200° то загрява до 230° и т.н.
В един момент се усещаш че стоиш и я гледаш и си мислиш, да фурна е добре изглежда ама за какво по дяволите можеш да използваш то нещо :-D .

Щях да я връщам ама понеже наистина имахме нужда от нещо по малко реших да се правя на майстор. Вложих още 40-тина гроша за изолация (вата и керамична хартия) капилярен термостат и лампичкИ :) .

Резултатът - вече добре работеща и функционална малка фурна. От вън съвсем прилично загрява можеш спокойно да си държиш ръката в/у нея, бързо си достига температурата и я поддържа дълго време (рядко включва реотаните и в рамките на около 2 мин. отново изключва ) и не на последно място изключително точно поддържа зададената и температура.

И в заключение, все още като я погледна си задавам въпроса що за инженер е създал нещо което реално НЕ става за нищо ако в последствие не се доработи :? . Ако не сте склонни да се изцапате и да вложите допълнително средства НЕ си купувайте мини фурна - пълна щета са.
kozl - майстор
пет фев 25, 2022 8:29 amiliya_i написа:

@kozl, това за размяна на нула и фаза на глим лампата нещо хич не го разбрах. Според мен свети и в двете посоки на свързване :? .
preslav написа:
Единия кабел на глимката го свързваш към изхода на терморегулатора, другия към корпуса на фурната
Прочети пак и ще разбереш :-D
kozl - майстор
пет фев 25, 2022 9:14 amvencil написа:
Едната жичка е свързана към клемата която захранва контактният ключ за нагревателите а другата след термостата и всичко си е както трябва.
Тука нещо не ми се получава с това обяснение :? Излиза, че така термостата ще пали лампата, дори като разпределителния ключ е изключен.
vencil - специалист
пет фев 25, 2022 11:27 amkozl написа:
Едната жичка е свързана към клемата която захранва контактният ключ за нагревателите а другата след термостата и всичко си е както трябва.
Тука нещо не ми се получава с това обяснение :? Излиза, че така термостата ще пали лампата, дори като разпределителния ключ е изключен.
Не знам не съм на ти с тока но работи както трябва, когато нагревателите работят лампичката свети когато термостата изключи и лампичката изключва.
п.п. Ако това обяснява нещата ключът няма позиция изключен самият той се захранва от таймера.
krasi92 - майстор
Е като включва и изключва с терморегулатора каква е идеята.
MamaMy - майстор
Сега две три приказки за това "инженерно чудо" за мини фурните става дума. Някой има ли идея реално това с каква цел е създадено а не за какво и как го рекламират, даже има хора които ги харесват да му се не види...
Тази имитация на фурна реално си е партигрил. Използва се от студенти и ученици по квартирите да си притоплят някой сандвич. Ако мислиш, че ще издържи на нормално домашно говене се лъжеш. Няма да устиска. Като знам от някои печива колко пара излиза, това устройство не е предвидено за такива.
kozl - майстор
пет фев 25, 2022 12:13 pmvencil написа:

Не знам не съм на ти с тока но работи както трябва, когато нагревателите работят лампичката свети когато термостата изключи и лампичката изключва.
п.п. Ако това обяснява нещата ключът няма позиция изключен самият той се захранва от таймера.
Да това обяснява нещата на 5 от позициите има включен нагревател.
Какво става там дето са 4-те точки? Ако и там има включен нагревател, лампата ще свети по логика, че има включено нагряване.
Е сега ще имаш 2 лампи едната ще свети като е включил таймера, а другата, като е включил термостата. Може би тва е била целта :?

Тема "Глим лампа за фурна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: