• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
hidrazin - майстор
вт сеп 09, 2025 11:49 pmTodorov_V написа:
... да си поиграя и ако нещо ми хрумне поне да разбера причината ...
Ще ми е интересно твоето заключения... За мен е на поне 90% от това дето "драсках" ...
Щото тоя "филм" вече съм го гледал. :)
...Изкара има няма 2 години...искаше ми се поне 5
Ти тая еднодневка колко мечтаеш да изкара?
Цяло чудо е че е изкарала дори гаранцията... К'ви 5 години, к'ви 5 лева? :shock:

Интересно ми е като си видял че на термошалтерите няма кабелни обувки а са "заварени/точкувани" какво си си помислил... :-D
Вероятно че е "професионална" и подлежаща на ремонт ли? :cool:
ПРОСТО ... ЕДНОДНЕВКА. За толкова - толкова. И кафето и не е като хората...
:partyman:
kozl - майстор
пон сеп 08, 2025 1:59 pmTodorov_V написа:
Привет на всички!

Казусът ми е свързан с "домашна" еспресо кафемашина модел "Klarstein Passionata Rossa 20" (10031703). Не че има значение особено, защото тези бюджетки са почти еднакви вътре. Първите симптоми на проблем бяха преди няколко седмици когато след като се направи едно кафе и машината изключи (има функция да се спре сама след време, предполагам, че когато термостата достигне определена температура) при опит за направата на второ кафе не се включи. Трябваше да мине известно време, за да се включи отново. Нещо, което преди не се беше случвало. И така се случи няколко пъти, но въпреки паузата поне включваше. Така до вчера, сега нито светват двете индикиращи лампички отпред (червено за включена и съответно зелено при готовност за работа) нито загрява, НО странното за мен, тъй като не ми се е случвало до сега, е че като завъртиш ключа в позиция за пускане на вода (за кафе) помпата включва и вода си тече въпреки това...а на пара/ гореща вода, помпата започва само да включва и изключва, не се задържа постоянно, ясно, че пара не пуска, защото не загрява.

Това, което до момента пробвах е:
1. Замерих двата термостата върху бойлера с режима за непрекъснатост (пиуката) и си прави верига и на двата.
2. Замерих и термичния предпазител под изолацийката и той си прави верига...
3. Копчето за вкл./изкл. си е изправно.

Какви идеи/ акъл бихте дали? :?
Ако №2 е възстановяем термо предпазител, то по описанието ти и съдейки по схемата от поста на hidrazin мога да предположа, че причината за поведението на кафемашината е в термопредпазителя.
Освен ако има още нещо което да
има функция да се спре сама след време
Но и възстановяема термо защита може да изключи при продължително загряване :?

Ако Т защита е възстановяема, бих свързал паралелно към нея глим лапма със съпротивление, така че като изключи защита да светва глимката, за да наблюдавам какво се случва в работно положение :roll:
Todorov_V - специалист
ср сеп 10, 2025 12:12 amhidrazin написа:
... да си поиграя и ако нещо ми хрумне поне да разбера причината ...
Ще ми е интересно твоето заключения... За мен е на поне 90% от това дето "драсках" ...
Щото тоя "филм" вече съм го гледал. :)
...Изкара има няма 2 години...искаше ми се поне 5
Ти тая еднодневка колко мечтаеш да изкара?
Цяло чудо е че е изкарала дори гаранцията... К'ви 5 години, к'ви 5 лева? :shock:

Интересно ми е като си видял че на термошалтерите няма кабелни обувки а са "заварени/точкувани" какво си си помислил... :-D
Вероятно че е "професионална" и подлежаща на ремонт ли? :cool:
ПРОСТО ... ЕДНОДНЕВКА. За толкова - толкова. И кафето и не е като хората...
:lol: Шегувах се за 5-те години разбира се, за съжаление рядко се случва такова нещо с днешните уреди.
А що се отнася до това какво си помислих, еми точно обратното, викам си щом ги е мързяло с обувки да го направят дето даже на Ариелита разни за по 100 лева са така...не е добре работата :lol:
Todorov_V - специалист
ср сеп 10, 2025 8:13 amkozl написа:
пон сеп 08, 2025 1:59 pmTodorov_V написа:
Привет на всички!

Казусът ми е свързан с "домашна" еспресо кафемашина модел "Klarstein Passionata Rossa 20" (10031703). Не че има значение особено, защото тези бюджетки са почти еднакви вътре. Първите симптоми на проблем бяха преди няколко седмици когато след като се направи едно кафе и машината изключи (има функция да се спре сама след време, предполагам, че когато термостата достигне определена температура) при опит за направата на второ кафе не се включи. Трябваше да мине известно време, за да се включи отново. Нещо, което преди не се беше случвало. И така се случи няколко пъти, но въпреки паузата поне включваше. Така до вчера, сега нито светват двете индикиращи лампички отпред (червено за включена и съответно зелено при готовност за работа) нито загрява, НО странното за мен, тъй като не ми се е случвало до сега, е че като завъртиш ключа в позиция за пускане на вода (за кафе) помпата включва и вода си тече въпреки това...а на пара/ гореща вода, помпата започва само да включва и изключва, не се задържа постоянно, ясно, че пара не пуска, защото не загрява.

Това, което до момента пробвах е:
1. Замерих двата термостата върху бойлера с режима за непрекъснатост (пиуката) и си прави верига и на двата.
2. Замерих и термичния предпазител под изолацийката и той си прави верига...
3. Копчето за вкл./изкл. си е изправно.

Какви идеи/ акъл бихте дали? :?
Ако №2 е възстановяем термо предпазител, то по описанието ти и съдейки по схемата от поста на hidrazin мога да предположа, че причината за поведението на кафемашината е в термопредпазителя.
Освен ако има още нещо което да
има функция да се спре сама след време
Но и възстановяема термо защита може да изключи при продължително загряване :?

Ако Т защита е възстановяема, бих свързал паралелно към нея глим лапма със съпротивление, така че като изключи защита да светва глимката, за да наблюдавам какво се случва в работно положение :roll:
:partyman: Добра идея, ще си поиграя и това да пробвам, глим лампичка имам, но съпротивление не съм сигурен какво да ползвам
hidrazin - майстор
Остави ся 5-те години... То и тая кафемашина има 5 елемента на кръст. :-D
А относно лампичката която предлага kozl е добро решение.
В кая на краищата тук имаш само "силови" елементи - нагревател, ключове за голям ток, термостати и термо предпазител.
Демек дори може да използваш пробна лампа с малка мощност - примерно лампа за хладилник или фурна ... нещо такова.
Слагаш и две крокодилчета на проводници и с нея може да провериш всичко по кафемашината.
Например закачайки я паралелно на термостат или термо предпазител, когато изключат ламБата ще светне.
kozl - майстор
ср сеп 10, 2025 10:51 amTodorov_V написа:
глим лампичка имам, но съпротивление не съм сигурен какво да ползвам
Повечето глим лампи, които съм свалял от уреди или ключове за осветление са запоени заедно със съпротивление 240-470 килоома.
MamaMy - майстор
Аз направо му предложих да ги дава на късо, но според него не е тръгнала. То няма какво друго да е.
Todorov_V - специалист
ср сеп 10, 2025 1:49 pmMamaMy написа:
Аз направо му предложих да ги дава на късо, но според него не е тръгнала. То няма какво друго да е.
Между другото имаш право, да :? Аз окъсих само двата термостата обаче, не пробвах на защитата, сега и с нея пробвах и пак нищо. Но с глим лампата мисля също да пробвам все пак, само че нещо ме съмнява колко добре контактуват повърхностите при опитите с окъсяванията на точкувания и може би направо ще режа кабели този път, и така ще пробвам.
kr1100 - майстор
.... Изкара има няма 2 години...искаше ми се поне 5 :lol:
Офф всичко ново е боклук и полуеднодневка. Какви 5 години за съвремен боклук ?? направен в стил купи, счупи и купи ново.

Офф има една неубиваема Делонги Кафе Тревизо /май бар 14/ от 1994/95 г. Сменял съм 1 трипътник, че се сцепи пластмасата и течеше и 1 термоизключвател за пара и О пръстена над ръкохватката с дозатора за толкова години. Първо беше домашна, после офисна , сега е на ранчо за следобедно кафе.
От истинските домашни Rancilio Miss Silvia и Gaggia Classic. Сравнитебно бюджетни кафемашини.
На първата само ръкохватката е над половин кило- 624гр.
  • 1
  • 2

Тема "Кафемашина - не светва, не загрява, но изкарва вода при включване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: